Jyllands-Posten

»Hver aften går jeg på scenen for at jage det lykkelige øjeblik«

Anders Bilberg er tilbage på Aarhus Teater som Mary Sunshine i musicalen ”Chicago” efter store shows ude i verden som dragqueen.

- BENTE TAHMASBI HANSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r bente.t.hansen@jyla.dk

Inde i de mange snørklede gange på Aarhus Teater møder vi Anders Bilberg foran spejlet i garderoben. Der er mere end to timer til, at taeppet går til dagens pressevisn­ing af musicalen ”Chicago”, og han er allerede i fuld gang med at laegge den store makeup, denne rolle kraever.

Bordet er fyldt med et hav af makeupprod­ukter, der først fjerner alle skygger, øjenbryn og øjenvipper fra performere­ns ansigt, hvorefter han går i gang med at laegge farver, skygger og linjer, der former hans ansigt på ny og forvandler ham til Mary Sunshine.

»Mary Sunshines sang i musicalen er den, der ligger på de allerhøjes­te toner,« ler Anders Bilberg, der ikke lader sig skraemme af det.

Han har som dragqueen stor erfaring i at synge og bevaege sig som en kvinde. Rent faktisk har han masser af succes, når han optraeder som Betty Bitchslap.

»Jeg har optrådt ved store og og meget gennemført­e shows i Paris, LA og Amsterdam. Jeg har også vaeret med i RuPauls ”Queen of the Universe”. I USA er man ikke berøringsa­ngst over for at vaere for meget, og som drag er man meget mere feteret der,« siger Anders Bilberg fuldstaend­ig afslappet, mens pudderbørs­ten danser rundt i ansigtet.

En stor stjerne

RuPaul er en af verdens mest kendte drags, der har vaeret en stor stjerne, siden han i 1990’erne blev kosmetikmo­del, og som har lavet en lang raekke tv-serier og shows sendt i hele verden.

»Der er virkelig gang i den derude med masser af glamour og store fester. Jeg har også vaeret meget på tv og i radio, men nu har jeg prøvet de store shows, så nu vil jeg virkelig gerne nørde teater,« siger Anders Bilberg med sin jyske dialekt.

Han er fra Holstebro og har taget sin uddannelse på Det Danske Musicalaka­demi i Fredericia.

Artisten har vaeret med i bl.a. stykket ”Gasolin” på Østre Gasvaerk og har før arbejdet på Aarhus Teater i forestilli­ngen ”Rocky Horror Show”, hvor han havde titelrolle som Rocky og spillede over for Jacob Madsen Kvols. Nu arbejder de sammen igen, for Jacob Madsen Kvols har en hovedrolle som advokaten i ”Chicago”.

»Jeg er tosset med Aarhus Teater. Her er mindst halvdelen af kollegerne kendte ansigter, der skaber kontinuite­t, og som er forankrede. Det kan man laene sig ind i. Og så elsker jeg at vaere i Aarhus, hvor folk smiler og er venlige, og servicen er høj. Det er ikke bare noget, jeg siger til dig, fordi du er lokal, det mener jeg virkelig,« ler den 34-årige midt- og vestjyde, der bor i København.

Han bor i en lille lejlighed på Frederiksb­jerg og vil vaere der i tre måneder i alt, før jobbet på Aarhus Teater er slut.

»Nej, altså, det øjebryn blev da skaevt,« siger han til sit eget spejlbille­de og tryller det bryn vaek, som han ikke er tilfreds med.

»Min makeup skal ikke vaere smuk, den skal virke. Og så skal den passe til Mary Sunshine og fortaelle, hvem hun er,« forklarer han sit arbejde med de mange pensler og blyanter.

Anders Bilberg nyder ”Chicago”s store scenografi­er, de dygtige dansere, flotte kulisser og fantastisk­e musikere. Han ser sig selv som skuespille­r og synes, at skuespille­t er det allermest spaendende at arbejde med.

Igen og igen

»Jeg kan godt lide at spille scenerne igen og igen. Det at spille teater er en jagt på det perfekte øjeblik. Det er der, hvor det hele går op i en højere enhed. Vi arbejder hele tiden med timingen og måden at sige replikkern­e på for at opnå de øjeblikke.«

»Øjeblik – jeg tegner lige et øjenbryn,« skyder han ind i sin talestrøm og er helt stille, mens blyanten tegner en bue et godt stykke over hans naturlige øjenbryn.

»Hver aften går jeg på scenen for at jage det lykkelige øjeblik. Hvis det ikke lykkes, prøver vi igen i morgen. Derfor er to aftener ikke ens, for hver gang spiller vi det hele igen bare for at få fikset det, der vil give os det helt rigtige øjeblik,« smiler han, der efterhånde­n ligner en Mary Sunshine.

Hun er en sladderjou­rnalist, der daekker den retssag, hvor korpigen Roxie Hart er tiltalt for at have draebt sin elsker. Mary Sunshine slår på tromme for, at der er noget godt i alle. Men om hun virkelig mener det, eller om hun bare meler sin egen kage og hjaelper Roxie med at blive frikendt ved at sprede datidens fake news, er tvivlsomt. Historien saelger aviser, da Roxie bliver frikendt for det mord, hun har begået. Og så er alle glade – eller?

 ?? ?? Amanda Friis Jürgensen spiller Velma Kelly, der har myrdet sin mand og søster, da hun fandt dem i seng sammen. Velma bliver ven med Roxie i faengslet. Foto: Emilia Therese
Amanda Friis Jürgensen spiller Velma Kelly, der har myrdet sin mand og søster, da hun fandt dem i seng sammen. Velma bliver ven med Roxie i faengslet. Foto: Emilia Therese
 ?? ?? Mary Sunshines sang i Chiocago er den, der ligger på de allerhøjes­te toner. Det klarer Anders Bilberg med ophøjet ro.
Foto: Emilia Therese
Mary Sunshines sang i Chiocago er den, der ligger på de allerhøjes­te toner. Det klarer Anders Bilberg med ophøjet ro. Foto: Emilia Therese
 ?? ?? Anders Bilberg er ved at forvandle sig til sladderjou­rnalisten Mary Sunshine i musicalen "Chicago" på Aarhus Teater. Foto: Tahmasbi
Anders Bilberg er ved at forvandle sig til sladderjou­rnalisten Mary Sunshine i musicalen "Chicago" på Aarhus Teater. Foto: Tahmasbi

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark