Jyllands-Posten

Dagens hovedrolle­indehavere bød kaglende velkommen

I butikker og restaurant­er fremhaeves kyllinger fra Gothenborg. Man kan selv besøge dem i levende live og endda få fyldt maven.

- BETTINA BUHL Madhistori­ker, Det Grønne Museum jpaarhus@jp.dk

Landet – derude på landet. Et kulturland­skab med marker, veje, enge, traeer, gårde og et typehus hist og her. Et af landets aeldste andelsmeje­rier med over 136 års erfaring i osteproduk­tion er naermeste nabo. Gården Gothenborg er en landlig virkelighe­d med fokus på at vaere selvforsyn­ende med råvarer, levere et baeredygti­gt landbrug, mestre et madhåndvae­rk, signalere landlig hygge med et fornuftigt tvist af nostalgi; men mest af alt et åbent, gaestfrit hjem.

En lang markvej har nu nået sin endestatio­n. Flaget er hejst, og gårdsplads­en revet. Det er en velkendt gestus derude på landet: Du er ventet, og gårdens folk byder dig et hjerteligt velkommen. Naturen her ved Them er enestående, og du tildrager sig hurtigt en form for landligt humør alene ved synet af dagens hovedrolle­indehavere: Høns, høns og atter høns. Kaglende, med vind i fjerene og med nysgerrige blikke bliver du budt velkommen til gården – til landet, til et landbrug og til et hjem.

Glade høns

Hønsene er fritgående. De strutter af sundhed. Dyrevelfae­rd er tydeligvis i højsaedet. For selvfølgel­ig er det gårdens ejere, Lone og Lars Hedegaard, som byder indenfor i bedste hjemlige stil. Et synligt vaertspar, der nøje har udtaenkt menuen, har stået i køkkenet det meste af morgenen, har serveret og daekket hvert et bord på den

gård, som denne søndag rummer over hundrede gaester til brunch. Vaekkeuret må have ringet tidligt på

Gothenborg, for de første arbejdsopg­aver har handlet om at fodre og tilse gårdens dyr, indsamle aeg og gøre

den økologiske gårdbutik klar med friske varer på hylderne. På landet praktisere­s ikke lediggang.

Lone og Lars saetter baren højt, for Gothenborg­s landkøkken har guldmaerke­t i økologi – det er ikke bare flot, det er imponerend­e. Missionen er at udnytte frugt og grønt efter saeson samt gårdens eget økologiske frilandsfj­erkrae bestående af aender, skovkyllin­ger, gaes og kalkuner. Inden man møder restaurant­en, skal man igennem gårdbutikk­en.

En blid opvarmning

Gothenborg­s søndagsbru­nch er annonceret til kl. 9.30. Restaurant­en er indrettet ”personligt”. Borde og stole er af forskellig herkomst, og lidt af varerne fra butikken bl.a. skind og varer med snarlig datoudløb er arrangeret således, man kan lade sig friste under spisningen. Brunchen består af otte serveringe­r med vand, juice, kaffe og the ad libitum. På et aflangt traebraet er anrettet dagens første og anden ser

vering: Shot af rødbede, gulerod og ingefaer m.m. Hertil en portionsan­rettet birchermüs­li med passionsfr­ugt og baer. Man må sige, vi starter sundt.

Et godt shot fyldt med vitaminer og praecis tilpas i styrke, så ”låget” kun lige letter og hurtig genfinder sin plads oven på hovedet. Grød synes helt rigtigt her i den landlige husholdnin­g på Gothenborg. Grød havde jo i gamle dage den praktiske funktion, at gårdens karle fik stillet deres vaerste sult, inden anden serveringe­n kom på bordet, som ofte var kød eller maelkerett­er – alt efter årstiden. Serveringe­n denne morgen handler nok mere om en sund start på et større måltid. Lidt guf og laekkerier til at sikre den sunde tarmflora.

Nostalgisk madhistori­ker

Øllebrød – selvfølgel­ig. Selvom øllebrød i nyeste tid har fået en renaessanc­e på trendy hoteller i hovedstade­n, så er det skønt at se den gode, gamle ret serveret her i en landlig kontekst. Hjemmelave­t øllebrød med baercoulis og flødeskum smager så fantastisk, at man naermest kan høre laerken synge gennem de tykke termoruder i gårdens restaurant. Øllebrød hørte i gamle dage til den klassiske davre.

Lige gyldigt, hvor i landet du og dit faedrene ophav er fra, startede dine slaegtning­e tilbage i tiden helt sikkert dagen med et par skefulde øllebrød – med eller uden sild. Øllebrød hed oprindelig­t ”drikkebrød” og blev tilberedt af rugbrød og dovne slatter af madmors hjemmebryg­gede øl. Tilberedni­ngen var praktisk, hvor de to klassiske ingrediens­er blev sat over ilden, kort efter de kvindelige medlemmer af gårdens husstand var stået op.

Mens malkepiger­ne travede et par kilometer ud på marken, hvor køerne graessede, mens køerne blev malket og under hjemturen, hvor pigerne bar de tunge malkespand­e på hovedet og/ eller på et åg over skuldrene (og da man ikke kendte til lediggang, var der nogle kvinder, der praestered­e at strikke på en strømpe undervejs) – i al den tid passede øllebrøden stort set sig selv.

Nok tilbagebli­k, for de naeste serveringe­r tilhører så absolut den nyeste del af den danske madkultur. Minicroiss­ant med rejesalat, aeggemuffi­n med spinat, svampe, løg og bagte cherrytoma­ter, røget kyllingebr­yst anrettet med bagt peberfrugt­dip. Gårdens selvforsyn­ende islaet var smukt anrettet og smagte fortrinlig­t.

Jeg vil dog anbefale at man ”lander” en mellemserv­ering, for øllebrød efterfulgt af rejesalat og en dip af peberfrugt var noget af et ”stilskifte” for smagsløgen­e. Skulle jeg naevne et oplagt bindeled, ville det nok vaere en lille portion aebleflaes­k.

Hønsehold i fortid og nutid

Gothenborg­s egne skovkyllin­ger med tilhørende salat udgjorde den sjette servering. Tankerne gled naturligt hen på de kaglende høns, som så ivrigt tog imod os på gårdsplads­en.

»Mange høns og mange døtre gør en arm bonde,« var et velkendt ordsprog i gamle dage. Bonden var knap så begejstret for hønseflokk­en, da han jo nok ofte fandt dem i laden, hvor de livsvigtig­e kornforsyn­inger blev opbevaret. Isaer de livlige kyllinger, hvis hurtige ben fandt vej til laderne, kunne vaere en torn i øjet på bonden, fordi kyllingern­e skrabede i korndynger­ne, og derved blandede kornartern­e mellem hinanden, hvilket i vaerste fald betød, at bonden såede blandet saed på markerne.

Men madmor holdt hånden over hønsene, og for at formidle bondens sind over for hønseflokk­en brugte hun det velkendte kneb at servere en velsmagend­e aeggekage for manden. I dag er hønsehold en helt anden sag, for hønsene på Gothenborg er ”campister”, hvis hønsehus har hjul og med jaevne mellemrum bliver fragtet til nye friske graesgange.

Et rullebord med klirende flasker gaestede pludselig vores bord. Husbond med ”karl” bød på et større udvalg af en lille skarp til halsen, bløde bobler eller en såkaldt mavebitter. Her burde man jo nok have taget et glas braendevin blot for den gode kulturhist­orie. Men kyllingen, synes jeg, var bedst tjent med bobler og et glas kølig vin fra fremmede himmelstrø­g.

Klassisk søndagsmen­u i nye klae´r

Dagens sidste serveringe­r indeholdt et ostefad med udvalgte oste fra gårdbutikk­en med søde abrikoser, hjemmelave­t pesto, marmelade og honning fra bierne i skoven omkring Gothenborg.

Hertil hjemmebagt knaekbrød og frisk frugt. Nøddecrunc­h med vaniljemou­sse og lemoncurd sluttede brunchen af på fornem vis.

Gårdbutikk­en med det landlige praeg var så absolut et besøg vaerd. Jeg købte en bakke friske aeg, som allerede nu har fungeret som ingrediens til et mangfoldig­t udvalg af omeletter. Det var Lars, der stod bag disken og betjente de mange kunder. Lone, kan jeg taenke, har ryddet af, vasket op og nulstillet såvel køkken som restaurant.

En søndag med høns på menuen er rodfaestet i de fleste danskeres erindringe­r. Traditione­l kyllingest­eg med kartofler, agurkesala­t og skilt sovs er for mange en klassisk søndagsser­vering. Denne søndag morgen på Gothenborg havde hønsene hovedrolle­n, men det var i alt andet end i traditione­lle anretninge­r. Selv om man siger, at lediggang ikke hører til på landet, så må man håbe, at de to vaerter får tid til en kaffestund med oppe og nyde synet af en flok kaglende høns.

 ?? ?? Lars og Lone Hedegaard har fjerkraepr­duktion på Gothenborg ved Them syd for Silkeborg og producerer saerligt smagfuldt fjerkrae til toprestaur­anter. Men man spiser også godt "hjemme" hos dem. Foto: Casper Dalhoff
Lars og Lone Hedegaard har fjerkraepr­duktion på Gothenborg ved Them syd for Silkeborg og producerer saerligt smagfuldt fjerkrae til toprestaur­anter. Men man spiser også godt "hjemme" hos dem. Foto: Casper Dalhoff
 ?? ?? Gårdbutikk­en var indrettet hyggeligt. En rigtig landhandel med produkter fra egen gård. Foto: Bettina Buhl
Gårdbutikk­en var indrettet hyggeligt. En rigtig landhandel med produkter fra egen gård. Foto: Bettina Buhl
 ?? ??
 ?? ?? Mon øllebrød stadig har plads i den danske madkultur? Herfra et stort ”ja”. Foto: Bettina Buhl
Mon øllebrød stadig har plads i den danske madkultur? Herfra et stort ”ja”. Foto: Bettina Buhl
 ?? ?? Gode, hjemmebagt­e brød. Gårdens aeg og høns er Gothenborg­s stolthed – med rette. Foto: Bettina Buhl
Gode, hjemmebagt­e brød. Gårdens aeg og høns er Gothenborg­s stolthed – med rette. Foto: Bettina Buhl
 ?? ?? Forretten gav et seriøst vitamintil­skud og lagde en solid bund i maven. Foto: Bettina Buhl
Forretten gav et seriøst vitamintil­skud og lagde en solid bund i maven. Foto: Bettina Buhl

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark