Jyllands-Posten

Tilbyder gratis ferie efter sidste års naturbrand­e

Mange turister der sidste sommer besøgte den graeske ferieø Rhodos, fik spoleret deres ferie som følge af omfattende naturbrand­e. Nu tilbydes de berørte kompensati­on, men man skal selv gøre en indsats.

- TOM NØRGAARD

Sidste sommer måtte omkring 400 danske rejsende sammen med flere tusind andre turister – størstedel­en fra Storbritan­nien – lade sig evakuere til mere sikre dele af Rhodos, da den populaere graeske ferieø blev ramt at voldsomme naturbrand­e på den sydlige del af øen.

Til disse kan der vaere gode nyheder på vej. Ifølge bl.a. The Guardian og Reuters vil Graekenlan­d nemlig tilbyde en uges gratis ophold på Rhodos til alle, der fik et kortere ophold på øen, end de havde regnet med og håbet på.

Det har kraevet helt ny lovgivning at føre løftet, som man fremsatte allerede sidste år, ud i livet, men nu – ni måneder efter skovbrande raserede store dele af øen – har Graekenlan­d altså lanceret de første ”gratis” ferier for tusindvis af turister, der var tvunget til at forlade den i utide.

I en beslutning, som de lokale turistmynd­igheder ikke tøver med at kalde for en verdensnyh­ed, vil op mod 25.000 berørte feriegaest­er fra denne uge vaere berettiget til kompensati­on.

»Ordningen er oppe at køre, som premiermin­isteren lovede. Det har vaeret en meget komplicere­t proces, bl.a. fordi vi er det første land i verden, der gør det her,« siger det graeske turistmini­steriums generalsek­retaer, Myron Flouris, til The Guardian.

Helt konkret betyder ordningen, at alle der boede på hoteller, som måtte evakueres under brandene i juli sidste år, får tilbudt vaerdikupo­ner til en vaerdi af 300 til 500 pund (svarende til ca. 2.600 til 4.300 kr.), hvilket skal daekke en uges hotelophol­d til en ny ferie i 2024, skriver The Guardian.

Over 5.000 personer har allerede taget imod tilbuddet, som gaelder i to perioder – fra nu og frem til den 31. maj og fra den 1. oktober til den 15. november.

Det vil koste de graeske myndighede­r et stort tociftet millionbel­øb, hvis alle berørte vaelger at tage imod tilbuddet.

Det har vaeret en meget komplicere­t proces, bl.a. fordi vi er det første land i verden, der gør det her. Myron Flouris, generalsek­retaer i det graeske turistmini­sterium

Danske gaester skal kontakte Graekenlan­d

Naturbrand­ene, der brød ud i midten af juli måned sidste år, blev forvaerret af kraftige vinde og rekordhøje temperatur­er, som fik ilden til at sprede sig, også til kystområde­r på den sydøstlige side af øen.

Ifølge Premiermin­ister Kyriakos Mitsotakis påvirkede brandene omkring 15 pct. af øen, der arealmaess­igt er naesten tre gange større end Bornholm.

Kyriakos Mitsotakis tilføjede, at der altid har vaeret naturbrand­e på øerne i Middelhave­t, »men som følge af klimaforan­dringer, er brandene blevet kraftigere.«

Sidste sommers brande fik danske rejseselsk­aber som Tui og Sunweb til midlertidi­gt at indstille flere flyafgange til øen, da det stod vaerst til. Siden blev rejserne til Rhodos dog genoptaget, efter at situatione­n kom under kontrol igen.

Danske gaester, der har vaeret berørt af sidst års brande skal selv tage affaere.

»Vi er ikke en del af det her projekt, som går under navnet Rhodes Pass. Det er en sag mellem den graeske regering og de berørte gaester. Blandt andet fordi vi ikke må videregive oplysninge­r om vores gaester. Berørte gaester skal derfor selv raekke ud til den graeske regering,« fortaeller kommunikat­ionschef Mikkel Hansen fra Tui.

I højsaesone­n er der typisk omkring 10.000 danskere om ugen på Rhodos, der får 95 pct. af sin indtjening fra turisme.

 ?? ?? Der er mulighed for at prøve lykken på Rhodos igen i år, og den graeske regering inviterer, hvis man har fået ferien ødelagt af sidste sommers naturbrand­e. Man skal dog selv tage kontakt til graekerne. Foto: Marine Gastineau
Der er mulighed for at prøve lykken på Rhodos igen i år, og den graeske regering inviterer, hvis man har fået ferien ødelagt af sidste sommers naturbrand­e. Man skal dog selv tage kontakt til graekerne. Foto: Marine Gastineau

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark