Jyllands-Posten

Amsterdam tager nyt våben i brug mod overturism­e

Et stop for hotelbygge­rier skal bremse det fortsat stigende antal besøgende i Hollands hovedstad.

- ANNA ROBERTS

Norwegian Cruise Lines har besluttet at droppe Venedig fra deres rejseplane­r i 2024 og 2025. Det gør de, fordi byen har gjort det så besvaerlig­t for rederiet at sejle dertil med deres krydstogts­kibe, at det ikke kan betale sig laengere.

Venedig har også besluttet at indføre en saerlig afgift for endagsturi­ster, og den populaere kanalby er langt fra ene om at gå til kamp mod masseturis­men, som er meget mere massiv i nogle europaeisk­e byer end andre.

Således også i Amsterdam, hvor både lokale indbyggere, politikere og turismeakt­ører laenge har kaempet for en mere baeredygti­g måde at håndtere de mange gaester på.

Og det er mere og andet end blot smukke kanalhuse og gode museer, der traekker folk til.

Hollands liberale lovgivning vedrørende euforisere­nde stoffer og prostituti­on, har i en årraekke haft en betragteli­g bagside, nemlig narko- og sexturiste­r. Ifølge CNN og flere andre medier, bad kommunen i 2023 uden omsvøb irriterend­e turister om at holde sig langt vaek, og de var ikke bange for at udpege en meget specifik gruppe af irriterend­e turister: unge, britiske maend.

Efter covid-19-nedlukning­en oplevede beboerne, at de havde fået deres by tilbage, som var meget rarere at bo i end normalt. Da byen åbnede op igen, havde de ikke lyst til at give den tilbage til de larmende turister, der fyldte Red Light District og braekkede sig i kanalerne.

Slut med nye hoteller

Kampagnen ”Turisme i balance i Amsterdam”, fra 2021 blev søsat for at begraense både krydstogts­kibe og polteraben­der, introducer­e tidligere lukketider for barer og bordeller samt forbyde rygning af cannabis i visse områder af byen.

Amsterdam har dog ikke oplevet, at byens popularite­t er blevet mindre efter disse tiltag – tvaertimod kommer stadig flere turister hvert år på besøg, og tallet naermer sig 20 millioner årligt.

Derfor har man besluttet at gøre det svaerere for tilrejsend­e at finde et sted at bo i byen. Det forklarer de i en pressemedd­elelse ifølge Ritzau. Amsterdam har valgt at stoppe fremtidige byggerier af hoteller, så den samlede maengde af overnatnin­gssteder ikke stiger yderligere.

Ønsker man at bygge et nyt hotel i Amsterdam, er der dog et enkelt smuthul: Man skal blot vente på, at et andet hotel lukker i byen. Antallet af sovepladse­r på det nye hotel må dog ikke overstige gamle, og det nye hotel skal forpligte sig til at vaere mere baeredygti­gt end forgaenger­en.

 ?? ?? Bystyret i Amsterdam vil have mere hverdagsli­v og mindre turisme. Foto: Sofie Amalie Klougart
Bystyret i Amsterdam vil have mere hverdagsli­v og mindre turisme. Foto: Sofie Amalie Klougart

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark