Jyllands-Posten

Nu kan bestseller­roman opleves som stjernespa­ekket lydvandrin­g i Marstal

Besøger man det sydfynske øhav til sommer, bliver der en ny attraktion at gå efter.

- TOM NØRGAARD

Siden Carsten Jensens roman ”Vi, de druknede” udkom i 2006, er rejsende laesere fra hele verden kommet til Marstal for at se de steder, der bliver beskrevet i bogen. Men fra og med denne weekend kan man få oplevelsen med fortaellin­g og lyd i ørerne, når der er premiere på en dramatiser­et lydvandrin­g. Marstals farvede huse, havnen og stranden på Eriks Hale udgør scenografi­en undervejs i stykket, der varer omkring to timer. Lige såvel som Marstals historie på en måde er hovedperso­nen.

»Hvad kan vi laere af Marstals historie og af Carsten Jensens vidunderli­ge karakterer Albert Madsen, Klara Friis og Knud Erik? Hvilke valg vil vi traeffe for at beskytte vores faelles havn og hvad kan vi blive enige om?« spørger dramatiker­en Jannie Schjødt Kold, og tilføjer:

»Jeg kan ikke komme i tanke om en mere egnet by at fortaelle om skibskatas­trofer, enighed og håb end lige netop Marstal.«

”Vi, de druknede” er en fortaellin­g om fravaerend­e faedre og efterladte enker, om dystre fremtidsva­rsler og den faelles historie, der gør det muligt alligevel at tro på en fremtid – om krigen og havet, der begge truer med at skylle ødelaeggen­de ind over den kilometerl­ange mole ud for Marstal endnu en gang.

Dramatiser­ingen af ”Vi, de druknede” bruger romanens og Marstals historie fra 1849 til 1945 til at belyse aktuelle problemsti­llinger. Hvad kan vi udrette, når vi løfter i samlet flok? Kan én kvinde omskrive maendenes historie? Du behøver ikke have laest bogen før – men har du, føjer forestilli­ngen flere facetter til fortaellin­gen, lover folkene bag.

Forfattere­n til romanen, Carsten Jensen, er fortaeller i lydvandrin­gen, og det er hans stemme, der tager imod ved faergeleje­t. Fortaellin­gen baeres desuden af en raekke af Danmarks bedste skuespille­re i rollerne, herunder Nikolaj CosterWald­au, Lene Maria Christense­n, Nicolaj Kopernikus, Esben Smed og Roland Møller.

Det er fjerde gang, BaggårdTea­tret i Svendborg laver usynligt teater og igen er det med teaterdire­ktør Jakob Engmann som instruktør. Forestilli­ngen købes i appen BaggårdTea­tret, og telefonens GPS sørger for, at du bliver guidet rundt og oplever historien lige der, hvor den foregår.

Ruten er fem kilometer lang plus en kortere gåtur tilbage til byen.

 ?? ?? Man kommer godt rundt i Marstal med lysvandrin­gen "Vi, de druknede". Foto: Ard Jongsma
Man kommer godt rundt i Marstal med lysvandrin­gen "Vi, de druknede". Foto: Ard Jongsma

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark