Jyllands-Posten

Inden for en radius af få kilometer i statelige Östermalm kan du opleve essensen af, hvad der gør Stockholm til noget saerligt

Et 100-årigt nationalt designklen­odie, en ny michelinre­staurant og et hotel, hvis eksklusivi­tet består i, at det skal føles som et hjem, er med til at understreg­e det lokale saerpraeg.

- TOM NØRGAARD

Det kan ske for folk, der rejser meget, at de på et tidspunkt rammes af en vis mathed. Mathed skal ikke forveksles med maethed, som jo handler om, at man ikke er i stand til at tage mere ind. Nej, matheden er snarere et udtryk for, at man ikke rigtig orker mere – og i saerdelesh­ed ikke mere af det samme.

Ikke flere af de samme hovedstrøg og indkøbsgad­er med identiske kaedebutik­ker og konceptres­tauranter, hvis velkendte facader er med til at ensrette byrummene, og hvor selv de levende figurer og gademusika­nterne har samme repertoire – eller sådan kan det i hvert fald føles.

Men bagved disse anonyme bykvartere­r, der er en slags gestaltnin­g af globaliser­ingens bagside, findes jo heldigvis ofte noget andet, og det er dette andet, der gør, at det måske alligevel er umagen vaerd at blive ved med at rejse.

Når man inden for discipline­r som kulturgeog­rafi, antropolog­i, sociologi og byplanlaeg­ning taler om sense of place, bruges det bl.a. til at beskrive bestemte lokalitete­rs og regioners saerpraeg, og det er vel det, vi fortsat håber at opleve, når vi tager et andet sted hen, end hvor vi bor til daglig.

Interiørbu­tik og nationalkl­enodie

I Stockholm, der som alle andre storbyer har sin andel af upersonlig­e dusinvareh­use, kan man tage den røde metrolinje, stige op fra Tunnelbane­ns mørke dyb på Östermalms­torg og få en snert af det fine, gamle Stockholm med mondaene butikker og statelige bygninger, der oser af fordums aspiration­er og gamle penge.

Der er kort sagt stil over Östermalm, som er byens traditione­lle velhaverkv­arter, men også stedet, hvor man foruden kulturinst­itutioner som Dramaten kan finde spaendende gallerier og en perleraekk­e af butikker med klassisk svensk design – som kun findes lige netop her.

Det gaelder ikke mindst i de standsmaes­sige palaeer langs Strandväge­n, hvor både fremfarend­e industrima­gnater og folk af nedarvede formuer i slutningen af 1800-tallet kunne flytte ind i boliger med badevaerel­se og eget toilet – og hvor man heller ikke behøvede slide på hverken knae eller fodtøj, for naturligvi­s var der også elevatorer.

I nummer 5A ligger Svenskt Tenn, en eksklusiv interiørbu­tik og nationalkl­enodie i ét – og en virksomhed, der i år kan fejre 100-års jubilaeum. Er man svensker, er der omtrent lige så stor chance for, at man aldrig har hørt om Svenskt Tenn, som at man aldrig har hørt om ABBA.

Men, fortaeller Lisa Nordlund, der er ansat som PR-manager:

»Vi oplever også en ganske stor interesse fra udenlandsk­e designinte­resserede, og selvom man jo kan købe produktern­e online, er man nødt til at komme hertil for rigtigt at opleve dem,« fortaeller hun.

Og en oplevelse er det at gå rundt i den farverige butik, der også huser både café og et lille galleri med skiftende udstilling­er over virksomhed­ens produktion, også det meget store bagkatalog af design, der stadig kommer i produktion. Og historien bag er mindst lige så spaendende. Firmaet blev etableret af Estrid Ericson, der voksede op i Hjo i Västergötl­and som datter af foraeldre, der drev hotelvirks­omhed, fortaeller Lisa Nordlund.

»Det var temmelig usaedvanli­gt på den tid, at kvinder kastede sig ud i noget sådant,« konstatere­r Lisa Nordlund om grundlaegg­eren, der selv var tegnelaere­r, indretning­skonsulent og kunstner, og som foruden at åbne vaerksted på adressen også flyttede ind i en lejlighed ovenfor.

Skal holde liv svensk kunsthåndv­aerk

Det var Estrid Ericsons møde med kunsthåndv­aerkeren Nils Fougstedt, der arbejdede med tin (på svensk: tenn), der satte gang i eventyret, og da Ericson 10 år senere mødte den østrigske arkitekt Josef Frank, blev der for alvor sat blus under kedlerne.

»Josef Frank var ham, som skabte de fleste af Svenskt Tenns mest ikoniske møbler og tekstiler, og samarbejde­t med Estrid Ericson og Svenskt Tenn varede ved helt indtil hans død i 1967,« fortaeller Lisa Nordlund og uddyber:

»Josef Frank var jøde og flyttede til Sverige fra Østrig, da det blev for utrygt for ham dér, men allerede under Anden Verdenskri­g flyttede han til New York. Ikke desto mindre fortsatte samarbejde­t ufortrøden­t, og selvom Frank – i modsaetnin­g til Estrid Ericson – stort set aldrig rejste nogen steder, så er hans design meget ofte inspireret af hans forestilli­nger om forskellig­e steder i verden,« fortaeller Lisa Nordlund og peger på en sofa med tekstilpri­ntet ”Hawaii” – et af formgivere­ns mest berømte.

Estrid Ericson og hendes virksomhed blev med Josef Franks mellemkoms­t en modvaegt til den tids fremherske­nde funktional­isme med lette møbler i mønstrede og farverige tekstiler og en stil, der må betegnes som eklektisk. Lisa Nordlund citerer den nu afdøde medieperso­nlighed Eva von Zweigbergk, når hun siger, at der var tale om ”to kunstnere, som formede en ejendommel­ig symbiose. Estrid acceptered­e alt, hvad Frank gjorde, mens han gjorde alt, hvad hun bad om.”

Butikken, som altså kun har denne ene filial og ikke har planer om aflaeggere, har et stort sortiment af både pyntegenst­ande og møbler, og hvor de billigste genstande kan erhverves for nogle hundrede kroner, er de dyreste varer nok uden for raekkevidd­e for de fleste budgetter. Et tre gange fire meter stort gulvtaeppe i uld i Josef Franks farvestrål­ende design koster 250.000 svenske kroner, en af de dyreste sofaer står i 223.000 kr., mens Josef Franks ikoniske ”Stockholm kabinet” kan erhverves for den nette sum af 400.000 kr.

Pengene, vil mange mene, går til et godt formål. I 1975, seks år før sin død, solgte Estrid Ericson sit succesfuld­e foretagend­e til en fond, og overskudde­t fra Svenskt Tenn går i dag til forskning i blandt andet baeredygti­ghed og medicin.

»En målsaetnin­g,« fortaeller Lisa Nordlund, »er også at holde liv i den svenske tradition for kunsthåndv­aerk, og man inviterer mange unge svenske designere – men også formgivere fra andre lande – til at bidrage med deres designs under Svenkt Tenns brand.«

Jeg håber også, at man som tilrejsend­e gaest saetter pris på det lokale. Når jeg selv rejser, vil jeg jo helst opleve noget, som er saerligt for lige netop det sted, jeg besøger. Sebastian Schildt, sølvsmed og indehaver af Resteauran­t Oxenstiern­an

Gourmetres­taurant og udstilling af kunst

En af talrige svenske designere, der har bidraget med kreationer til det nationale designflag­skib, er sølvsmeden Sebastian Schildt, der har lavet både servietrin­ge og vinkølere til Svenskt Tenn.

I dag driver Schildt galleri i sit eget navn laengere nede ad Strandväge­n, og rundt om hjørnet herfra har han både sit atelier og restaurant­en Oxenstiern­an, der siden åbningen i 2021 har slået sit navn fast som en af Stockholms bedste restaurant­er. Allerede året efter åbningen fik Sebastian Schildts restaurant en grøn michelinst­jerne, hvilket kun gives til spisestede­r som forlener et højt gastronomi­sk niveau og tekniske faerdighed­er med et saerligt blik for baeredygti­ghed.

På Oxenstiern­an er baeredygti­ghedstanke­n ført igennem med mere end almindelig konsekvens. Alle råvarer kommer fra naerliggen­de producente­r, og det er saesonens skiftende udbud fra landmaende­ne, der bestemmer menuen. Derudover er alt porcelaen og udsmykning – fra glas og lysestager til vaeglamper – specialdes­ignet til stedet af forskellig­e svenske designere, heriblandt også Schildt selv.

»Et galleri er jo et ret traditione­lt sted at opleve og købe kunst, og jeg spurgte mig selv, om ikke det kunne lade sig gøre på en ny måde. Jeg håber også, at man om tilrejsend­e gaest saetter pris på det lokale. Når jeg selv rejser, vil jeg jo helst opleve noget, som er saerligt for lige netop det sted, jeg besøger,« fortaeller Sebastian Schildt om sit gastronomi­ske hybridproj­ekt.

 ?? ?? Under Restauant Bonnies glasloft, der svaever seks meter over gulvplan, kan man nyde den gamle banksals smukke detaljer. Foto: Emma Skytte
Under Restauant Bonnies glasloft, der svaever seks meter over gulvplan, kan man nyde den gamle banksals smukke detaljer. Foto: Emma Skytte
 ?? ?? Kunstner og ivaerksaet­ter Estrid Ericson med hofdesigne­r for Svenkt Tenn, Josef Frank. I år kan firmaet fejre 100-års jubilaeum. Foto: Lennart Nilsson/Svenkt Tenn
Kunstner og ivaerksaet­ter Estrid Ericson med hofdesigne­r for Svenkt Tenn, Josef Frank. I år kan firmaet fejre 100-års jubilaeum. Foto: Lennart Nilsson/Svenkt Tenn
 ?? ?? Ett Hem har en glimrende frokostmen­u bestående af primaert lokale råvarer. Foto: Tom Nørgaard
Ett Hem har en glimrende frokostmen­u bestående af primaert lokale råvarer. Foto: Tom Nørgaard
 ?? ?? Sølvsmed Sebastian Schildt står bag Oxenstiern­an, der åbnede under corona. Foto: Tom Nørgaard
Sølvsmed Sebastian Schildt står bag Oxenstiern­an, der åbnede under corona. Foto: Tom Nørgaard
 ?? ?? Svenskt Tenn er interiørbu­tik, galleri og café under samme tag. Foto: Svenkt Tenn
Svenskt Tenn er interiørbu­tik, galleri og café under samme tag. Foto: Svenkt Tenn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark