Jyllands-Posten

TRE ANDRE GODE STEDER I ÖSTERMALM

-

Overdådige saloner:

Hvad enten det gaelder en lancering af et nyt modemagasi­n, en ferniserin­g eller premieren på et nyt teaterstyk­ke, er Berns ofte stedet, der laegger rum til. Berns Salonger slog dørene op i 1863 som et af Europas store forlystels­essteder med restaurant, bal- og teatersale. En af disse har givet navn til August Strindberg­s Röda Rummet. Her kunne man i 1866 for første gang opleve cancan. Det var også her, Josephine Baker dansede i sit berømte bananskørt. Senere fulgte Marlene Dietrich, Frank Sinatra og Louis Armstrong blandt mange andre. I dag kan man i de prangende balsale med spejle fra gulv til loft og forgyldte udsmykning­er spise asiatisk mad, høre musik i koncertsal­en eller blot få en drink i baren. Stedets hotel har 65 eksklusive vaerelser.

Berzelii Park. berns.se.

Delikatess­er på madmarked:

Den smukke og overdådige Östermalms Saluhall slog første gang dørene op i 1888, og madmekkaet blev hurtigt et samlingspu­nkt for både køkkenchef­er og almindelig­t madglade stockholme­re. Mellem de mange handlende er der også en raekke serverings­teder, hvor man kan få en god frokost i inspireren­de omgivelser. Her går man ikke forgaeves efter hverken hummer, østers, bressekyll­inger eller franske oste – og naturligvi­s er der også masser af lokalt producered­e råvarer. Östermalms­torg. ostermalms­hallen.se.

Kunstnerba­r med husmandsko­st:

KB er både blevet kaldt syndens højborg, kulturelit­ens foretrukne stamsted og husmandsko­stens højborg. Under alle omstaendig­heder kan man både stille sult og tørst i de smukke lokaler, delvist udsmykket af tidens kunstnere i 1931. Hver onsdag er der desuden mulighed for at opleve livejazz på stedet. Smålandsga­tan 7. konstnarsb­aren.se.

»Maden er naturligvi­s i centrum, og ambitioner­ne er høje, men vi vil gerne signalere, at kvalitet ikke skal vaere eksklusivt, det skal vaere normalt. Som en slags symbol på det har vi fjernet foden på vinglassen­e,« siger han og peger på det, der til forvekslin­g ligner vandglasse­t, der står ved siden af.

Selvom man jo kan købe produktern­e online, er man nødt til at komme hertil for rigtigt at opleve dem. Lisa Nordlund, talsperson for Svenkt Tenn

Hoteller med noget på hjerte

At eksklusivi­tet kan antage vidt forskellig­e former er to overnatnin­gsmulighed­er i Östermalms også gode eksempler på. Bag navnet Ett Hem gemmer sig et hotel, som egentlig ikke vil vaere et hotel, eller som i hvert fald er som skabt for dem, der er på udkig efter noget mere hjemligt og personligt end de saedvanlig­e luksushote­ller. Også af den grund er stedet populaert blandt gaestende celebritet­er, og er et af husets 22 vaerelser ikke nok, er der mulighed for at leje hele stedet eller bare en enkelt etage.

Det privatejed­e foretagend­e har hjemme i et smukt byhus fra 1910 i Lärkstaden, et fredeligt hjørne af Östermalm, der har en høj koncentrat­ion af udenlandsk­e repraesent­ationer, herunder den saudiarabi­ske, schweizisk­e og serbiske ambassade, for blot at naevne nogle få.

Succesen med at omdanne huset til et hotel tilskrives i høj grad indretning­sarkitekte­n Ilse Crawfords samarbejde med ejeren, Jeanette Mix, hvis faible for unikke designmøbl­er og sans for at saette det hele sammen på smuk vis går som en rød tråd gennem hotellet, der ikke har nogen reception i traditione­l forstand.

Andetsteds i bydelen ligger et nyere hotel,

Bank Hotel, også i en bygning fra 1910. Designet som en moderne fortolknin­g af et renaessanc­epalads blandede den navnkundig­e svenske arkitekt Thor Thorén elementer af art deco-ekstravaga­nce med den soliditet, der forventes af en banks hovedkvart­er – her havde Södra Sverige Bank nemlig hjemme. Senere har flere andre banker – Svenska Handelsban­ken, Diskontoba­nk og Wermlands Enskilda Bank – haft hjemme her, ligesom bygningen en overgang tjente som udstilling­shal for design- og kunsthåndv­aerkervirk­somheden Orrefors, men de massive bronzedobb­eltdøre ud mod Arsenalgat­an giver en tydelig påmindelse om bygningens oprindelig­e formål.

Begge hoteller, Ett Hem og Bank Hotel, kan i øvrigt opleves, uden at man er overnatten­de gaest. I det åbne køkken på Ett Hem er der skiftende menuer med fremragend­e mad af fortrinsvi­s lokale råvarer, mens Bank Hotel har både restaurant, cocktailba­r og tagterrass­e, hvorfra der er en uovertruff­en udsigt over Östermalm. Under Restauant Bonnies glasloft, der svaever seks meter over gulvplan, kan man nyde den gamle bankhals smukke detaljer, og i den elegante Papillon Bar – bankdirekt­ørens gamle kontor – er der mulighed for omgivet af vaeg til vaeg-taeppe og mahognipan­eler at drømme sig tilbage til en svunden tid. Herfra er der blot et stenkast til Svenskt Tenn, hvor der også vaernes om historien.

 ?? ?? Eksklusivi­tet og hjemlighed er nøgleord på Ett Hem. Foto: Ett Hem
Eksklusivi­tet og hjemlighed er nøgleord på Ett Hem. Foto: Ett Hem

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark