Jyllands-Posten

»Hvis jeg har en weekend for mig selv, kommer den helt sikkert til at inkludere en kano og en fiskestang«

Lektor Martin Ladefoged Johnsen har udgivet en inspiratio­nsbog til et liv med oplevelser i kano. Det vrimler med gode steder at padle i Danmark, mener han.

- ALLAN PRIESS POULSEN

TIPS OG TRICKS

Fordi vi ikke havde teknikken til at sejle videre, måtte vi gå i vand til livet og slaebe kanoerne afsted. Martin Ladefoged Johnsen, lektor og forfatter

Han har et stillesidd­ende job som lektor på VIA University College i Viborg. Foruden et travlt og skemalagt liv som familiefar til tre døtre på 10, 13 og 16 år. For lejligheds­vist at bryde ud af de faste rammer, søger Martin Ladefoged Johnsen uforudsige­lighed i naturen.

Det har nu udmøntet sig i en bog, der viser vej til store oplevelser i kano.

Hvad var din første oplevelse i kano?

»Min første kanotur foregik på Mariager Fjord i midten af 90’erne, mens jeg gik på efterskole. Det var bare en stor og smuk oplevelse at vaere så taet på naturen og samtidig sammen med sine venner på en ny måde. Det satte nogle dybe spor i mig.

Jeg kan huske, at vi en morgen vågnede ved, at det blaeste helt vildt, og fordi vi ikke havde teknikken til at sejle videre, måtte vi gå i vand til livet og slaebe kanoerne afsted. Siden da har jeg rigtig mange gange siddet i en kano og fisket.«

Hvorfor har du skrevet en bog om kanopadlin­g?

»Vi har noget enormt godt kanovand i Danmark, så formålet er at hjaelpe andre til at få del i de oplevelser, som jeg selv saetter så stor pris på. Kanoen er designet til fladt vand som søer og åer, som vi har rigtig mange af herhjemme.

Den bliver udfordret i høje bølger og er også mere vindfølsom end en kajak, så hvis man skal på åbent hav i en kano, skal man vide noget om, hvad man foretager sig, så det ikke går galt. Derudover var det ved at vaere tid til en ny og opdateret bog om kanopadlin­g, for der er sket meget på området de seneste 20 år.«

Hvad skal man vide, før man selv tager ud i kano?

»Det afhaenger helt af ens erfaringer og ambitionsn­iveau. Vil man bare gerne prøve det, kan man sagtens leje en kano ved nogle af de søer og åer, hvor forholdene er så gode, at man nemt kan komme i land, hvis man kaentrer. Men hvis man vil bare lidt mere end det, er det en god idé at saette sig ind i teknikken, laere nogle forskellig­e padletag og tilegne sig noget viden om sikkerhed, så man kan redde hinanden, hvis man for eksempel kaentrer på en sø.

Kajakfolk er generelt meget hungrende efter at laere noget mere, men af en eller anden grund er der ikke tradition for at gøre det samme inden for kanopadlin­g. Det er egentlig synd, for på den måde snyder man sig selv for nogle store oplevelser på åbent vand.«

Hvad er din egen største oplevelse i en kano?

»Hvis jeg kun skal naevne én, bliver det en tur for seks-syv år siden på floden Emån i Småland. Der er både søer og ret stille vand og nogle fosser, der er rigtig sjove at padle på. Åen ender ud i Østersøen, og lige inden er der en meget kendt herregård, hvor folk betaler i tusindvis af kroner for at fange havørreder og laks.

Der ville vi gerne forbi, inden der begyndte at stimle mennesker sammen, så vi stod meget tidligt op og endte med at sejle ud i havet klokken seks om morgenen, mens solen stod op. Det var simpelthen et fantastisk øjeblik.«

Hvad giver kanopadlin­g dig ellers?

»Jeg plejer at sige til mine børn, at jeg skal ud at

løbe, fiske eller padle i kano. Mentalt giver kanoen mig meget, fordi det er en måde at koble af fra hverdagens faste rammer med en oplevelse, som jeg ikke selv kan planlaegge og styre 100 procent. Jeg er overladt til naturens kraefter.

Man kan også få nogle virkelig gode samtaler med sin kanomakker, når man tilbringer hele dage sammen på den måde. Forleden tog jeg med en ven ud at padle en lille hverdagstu­r i Fiskbaek Å, og selv om turen kun varede par timer, så vi først et havørnepar og siden saeler i Limfjorden.

Hvis jeg har en weekend, hvor jeg helt selv kan bestemme, hvad der skal ske, kommer den helt sikkert til at inkludere en kano og en fiskestang.«

Hvad skal man vide i forhold til grej?

»Den mest almindelig­e kano herhjemme og den, man typisk får på de mange udlejnings­steder, er en aluminiums­kano. Det er det, man kalder for en søkano. Den er designet til at padle retningsst­a

bilt, hvilket blandt andet betyder, at den er fladbundet og god at sidde i.

Man kan også vaelge en flodkano, som har lidt en bananform, hvilket gør den meget mere manøvredyg­tig og for eksempel nemmere at svinge med, når man padler på fos og åbent vand. Mellemting­en mellem de to typer er modellen prospector, som flere kanoproduc­enter laver. Det er en rigtig god all-round kano.«

Hvilke steder i Danmark er gode kanosteder?

»Der er heldigvis virkelig mange. Jeg vil specifikt naevne Suså ved Naestved, Skjern Å, Storå i Holstebro, Varde Å, Uggerby Å i Vendsyssel og Lindenborg Å i Østhimmerl­and. Men er man nybegynder, kan man sagtens vaelge nogle af de mange store åsystemer med kanoudlejn­ing.

Vi har også mange fjorde og meget hav i Danmark, men det kraever lidt mere erfaring at prøve kraefter med.«

 ?? ?? Martin Ladefoged Johnsen er 45 år og far til tre døtre. Han er aktuel med bogen ”Kano på fladt og strømmende vand”, der er udkommet på Muusmann Forlag. Foto: Privat
Martin Ladefoged Johnsen er 45 år og far til tre døtre. Han er aktuel med bogen ”Kano på fladt og strømmende vand”, der er udkommet på Muusmann Forlag. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark