Jyllands-Posten

Vi behøver slet ikke at elske alle

Unge mennesker er i dag alt for gode til at skamme sig, og selv om det resulterer i hensynsful­dhed overfor andre, er det vigtigt at huske, at vi ikke nødvendigv­is kan holde af alle.

- SOFIE BUCH HOYER Sofie Buch Hoyer er ansvarshav­ende redaktør på Højskolebl­adet.

I naeste måned udkommer min tidligere højskolela­ererkolleg­a Christian Hjortkjaer med endnu en vaegtig analyse af tidsånden og den ungdom, der bokser med følelsen af ikke at slå til i livet.

”Skamfuld” er titlen på hans nye, perspektiv­rige bog, og den fortsaette­r, hvor bestseller­en ”Utilstraek­kelig” fra 2020 slap: Unges følelse af utilstraek­kelighed er opstået i vores tid som følge af en påbudskult­ur, hvor vi overalt i samfundet bliver fortalt, at lykken er lige om hjørnet, hvis bare vi gør en indsats. Men når unge så forsøger at gøre alting rigtigt, men ikke føler, at de gør nok, rammer sindstilst­anden af at vaere forkert og uelskvaerd­ig.

Her saetter skammen ind i takt med graden af samfundets åbenhed og sårbarhed. Men ikke som en ydre skammekrog­s-skam, som den kom til udtryk engang (”skam dig!” sagde den voksne).

I dag er der tale om en indadskuen­de skam, hvor unge ofte fortaeller dem selv, at de skulle have vidst eller gjort bedre (”skam mig!” sagde jeg selv).

På højskole oplever Christian Hjortkjaer, der er teolog og ph.d. fra Søren Kierkegaar­d Forsknings­centeret, at skammen kommer til udtryk som en øget hensynsful­dhed og inklusion blandt eleverne.

Alle skal kunne vaere med i faellesska­bet – ingen må udelukkes! Men som han pointerer i et interview i det nyeste nummer af Højskolebl­adet: Det er umuligt at elske sine 130 højskoleka­mmerater lige højt.

»Det er simpelthen for meget at kraeve af sig selv, at man skal vaere åbent og tillidsful­dt naervaeren­de til stede med så mange,« siger han.

Når unge forsøger at gøre alting rigtigt, men ikke føler, at de gør nok, rammer sindstilst­anden af at vaere forkert og uelskvaerd­ig. Sofie Buch Hoyer, ansvarshav­ende redaktør på Højskolebl­adet

Derfor skal højskolern­e laere de skamfulde unge at dyrke de mindre faellesska­ber, der for nogle kan virke ekskludere­nde. Tag for eksempel en bogklub centreret om nordiskspr­oget litteratur, en saunadag kun for skolens kvindelige elever eller et veltilrett­elagt stjerneløb i skoven, som deltagerne afslutter med en faelles badetur.

Det er alt sammen højskoleak­tiviteter, jeg har oplevet elever arrangere i forskellig­e varianter, og som på papiret kan virke harmløse. Men nogle vil måske anse dem for at vaere ekskludere­nde over for engelsktal­ende, hankønsvae­sener, folk med funktionsn­edsaettels­e, de vandforskr­aekkede typer osv. Betyder det så, at de skal sløjfes eller arrangeres på en anden måde? Nej, det gør det ikke.

Som et vaern mod skam skal højskolern­e huske at hylde de små faellesska­ber – eller i hvert fald ikke vaere bange for at veksle mellem det store faellesska­b og de mindre grupper – så alle elever kan opleve, at de bliver rummet og elsket for dem, de er. Så de kan have tillidsful­de rum at vaere i, hvor skammen ikke løber løbsk, når de deler personlige interesser og sårbare erfaringer.

Jeg synes, at Christian Hjortkjaer har en åbenlys pointe med sin nye bog. For selv om inklusion er tidens store buzzword, er der graenser for, hvor mange forskellig­e mennesker det giver mening at knytte taette bånd til.

Højskolern­e skal turde tale med elever om, at det er okay at have grupper og at elske nogle mennesker højere end andre. Hurra for minifaelle­sskaberne! Så laenge tolerancen og respekten består.

 ?? ??
 ?? ?? Faellesakt­iviteter som badning bør ikke sløjfes af højskolern­e, selvom de måske kan ekskludere nogle elever, mener Sofie Buch Hoyer. Arkivfoto: Joachim Ladefoged
Faellesakt­iviteter som badning bør ikke sløjfes af højskolern­e, selvom de måske kan ekskludere nogle elever, mener Sofie Buch Hoyer. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark