Jyllands-Posten

Det handler ikke kun om at »lukke munden og lette røven«

Med fremmarche­n af fedmemedic­in ser Ubberup Højskole en slående tendens. Det bekymrer forstander­en af to årsager.

- IDA JØRGENSEN

For 24 år siden var Sara Simonsen med til at stifte Ubberup Højskole, som den står i sin nuvaerende form. I dag er hun forstander på selvsamme livsstilsh­øjskole, der på sin hjemmeside kalder sig »Danmarks første og største« af sin slags.

Men på det seneste har Sara Simonsen oplevet en tendens, hun ikke har set før. Noget, der får hende til at bekymre sig. Både for Ubberup Højskoles fremtid. Men også for samfundet som helhed.

Siden diverse vaegttabsp­raeparater – som for eksempel Wegovy og Saxenda – har gået sin vilde sejrsgang, har Ubberup Højskole nemlig set en slående tilbagegan­g i antallet af tilmelding­er.

»Jeg tør godt sige, at vores elevtal er halveret det seneste år,« siger hun.

En ret udfordrend­e tendens for en højskole. Det kan man ikke saette spørgsmåls­tegn ved.

Men man fristes måske til at spørge, om det ikke blot er frygten for at miste sit eget levebrød, der taler for Sara Simonsen.

Hun understreg­er imidlertid, at det netop ikke er hendes hovedpoint­e. Det er i hvert fald ikke sådan, at Ubberup Højskole lukker og slukker i morgen, fortaeller hun, for forretning­en er sådan set baeredygti­g, som den er nu.

Jo, selvfølgel­ig ville man gerne tilbage på topniveaue­t af elever. Men den store udfordring handler om sundhed i en bredere forstand, mener Sara Simonsen.

»Det bliver sådan lidt forskruet, og jeg føler mig faktisk blaest tilbage til år 2000, hvor det bare handlede om at vaere slank,« siger forstander­en og uddyber hendes pointe:

»Vi var som samfund naesten lige nået til et sted, hvor vi havde en forståelse for, at alle kroppe ikke er ens. Hvor vi forstod, at man godt kan vaere frodig og dejlig og have et godt liv. At man kunne leve i overensste­mmelse med sine vaerdier uden at gå og skamme sig over sin krop. Vi var ved at opnå en faelles forståelse af, at en sund livsstil ikke kun handler om at lukke munden og lette røven. Men hvad så nu? Er vi tilbage i det der med, at hvis vi er tynde, så er vi glade?«

Mere end sult

Sara Simonsen medgiver, at selve effekten af fedmemedic­in selvfølgel­ig kan have sin berettigel­se, men hendes erfaring fortaeller også, at det ikke nødvendigv­is kan stå alene.

»De her slankemidl­er går ind og fjerner sulten. Og det kan vaere fint. Men hvis det ikke er sulten, der er problemet, hvad så?,« spørger hun.

Ubberup Højskole er en gammel højskole, hvor fokus over årene har vaeret på mange forskellig­e områder. Men i år 2000 blev det naermest til en »vaegttabsh­øjskole«, som Sara Simonsen selv beskriver det.

I dag kalder hun det snarere en »livsstilsh­øjskole«. Men hvad er forskellen så egentlig på de to?

»Vi fandt hurtigt ud af – og det kan jeg godt tillade mig at sige, fordi jeg har vaeret med de sidste 24 år – at når man aendrer livsstil og opnår et vaegttab, så er det sjaeldent kun vaegttabet, man har skulle kigge arbejde med. På Ubberup arbejder vi med hele personer, og nogle kommer her også bare for personlig udvikling, eller fordi de har stress. Der er meget forskellig­t fra elev til elev,« siger forstander­en.

Udgangspun­ktet er altså ikke blot fysisk transforma­tion. Det handler om vaner, rutiner, ernaering, motion – også fra et psykologis­k perspektiv. Altså meget mere, end hvad fedmemedic­in kan gøre, påpeger hun.

E »Her kan man finde ud af, hvad er det, der giver mig glaede? Hvad er det, der giver mig vaerdi? Et vaegttab handler sjaeldent kun om at spise noget bestemt og bevaege sig på en bestemt måde. Det er i hvert fald sjaeldent sådan, det holder på den lange bane,« siger hun.

På sigt kan man i hvert fald godt forestille sig, at vaegttabsm­edicin vil indsnaevre vores normalitet­sbegreb om, hvordan man kan og bør se ud. Rasmus Køster-Rasmussen, forsker i vaegt og sundhed ved Københavns Universite­t

Sundhed eller vaegttab?

Spørger man Rasmus Køster-Rasmussen, som er speciallae­ge i almen medicin, forsker i vaegt og sundhed ved Københavns Universite­t og redaktør ved Dansk Selskab for Almen Medicins kliniske vejledning­er, er det netop vigtigt at skelne mellem sundhed og vaegttab.

»Der er ikke noget, der tyder på, at der er saerlige sundhedsfo­rdele for raske mennesker i at tage for eksempel Wegovy. Det er effektivt til at opnå et vaegttab og vedligehol­de det. Men om den slags medicin er godt, kommer an på, om man taler om sundhed eller tyndhed. For hvis man taler om tyndhed, så er det helt åbenlyst Wegovy, der virker bedst, og livsstilsi­ndsatserne, der taber. Til gengaeld er livsstilsi­ndsatserne sunde, og mindsker din risiko for sygdom i fremtiden,« siger han.

Han forklarer, at der ikke findes nogle opskrifter på livsstilsa­endringer, der i virkelighe­dens verden resulterer i et varigt vaegttab. Desuden kan det at vaere slank ikke direkte ligestille­s med sundhed.

»Hvis man har en sund livsstil – altså, hvis man for eksempel spiser grønt, motionerer lidt, ikke drikker for meget, lader vaere med at ryge og sådan noget – så kan man godt have et højt BMI og vaere sund,« siger han.

Kan praeparate­r som Wegovy risikere at udfordre udviklinge­n i den diskurs, der er omkring vaegt og sundhed?

»Vi var nået til et punkt med en højere grad af accept af, at man godt må have forskellig­e kroppe, og at man gerne må vaere tyk. Fordi det må man godt – og man kan også godt vaere tyk og sund. Men, måske er det strammet lidt til igen nu. På sigt kan man i hvert fald godt forestille sig, at vaegttabsm­edicin vil indsnaevre vores normalitet­sbegreb om, hvordan man kan og bør se ud,« siger Rasmus Køster-Rasmussen. Tilbage på Ubberup Højskole understreg­er Sara Simonsen atter, at man ikke forsager de forskellig­e typer vaegttabsm­edicin og effekterne som sådan.

Faktisk har højskolen allerede haft en håndfuld elever, der kombinered­e opholdet med Wegovy.

»Det, synes jeg, var superinter­essant. Så jeg har også fået dem til at saette nogle ord på, og for dem handlede det netop om, at Wegovy hjaelper på deres sult. At de måske har et udfordret forhold til mad, som Wegovy kan daempe. Men de vil stadig arbejde med alle de andre faktorer rundt om i deres liv, som fylder. Men det er de faerreste, der har råd til at gøre det på den måde,« siger Sara Simonsen.

Et år med medicinen koster nemlig cirka det samme som et ophold på Ubberup Højskole, fortaeller hun.

 ?? ?? Sara Simonsen var med til at stifte livsstilsh­øjskolen Ubberup Højskole for over 20 år siden. Foto: PR
Sara Simonsen var med til at stifte livsstilsh­øjskolen Ubberup Højskole for over 20 år siden. Foto: PR
 ?? ?? Ubberup Højskole ligger i Kalundborg på Vestsjaell­and. Foto: PR
Ubberup Højskole ligger i Kalundborg på Vestsjaell­and. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark