Jyllands-Posten

Højskolern­e spiller tøvende »sortepersp­il« på klimadagso­rdenen

Klimakrise­n kalder på et radikalt skifte i vores forbrugsva­ner, men højskolern­e flyver stadig til Asien og Sydamerika på studietur og serverer kød en masse til aftensmade­n. »Man risikerer, at højskolern­e mister deres legitimite­t,« advarer forstander.

- ANDERS LADEFOGED CHRISTENSE­N

Vi bliver nødt til at aendre rejse-, spise- og forbrugsva­nerne på vores højskoler. Vi kan ikke konkurrere på laveste faellesnae­vner. Rasmus Willig, forstander på Suhrs Højskole

Brasilien, Ghana og Sydkorea. Når højskolern­e kaemper om kommende elever, er det ofte med rejser til eksotiske destinatio­ner mange tusinde kilometer vaek som et af traekplast­rene. »Vi er jo i et frit marked, og dem, der kan fremvise de bedste tilbud, er dem, der får flest elever,« siger Rasmus Willig, der er forstander på den københavns­ke madhøjskol­e, Suhrs Højskole, og medlem af Etisk Råd.

Men den interne konkurrenc­e har resulteret i, at højskolern­e ikke tør at tage de nødvendige skridt for at reducere sine CO2-udledninge­r, mener Rasmus Willig, der kalder situatione­n for et slags »sortepersp­il«, hvor alle venter på hinanden.

I marts skrev han således også et debatindla­eg i Højskolebl­adet, hvor han anklagede højskolern­e for at nøle på klimadagso­rdenen og spille etisk fallit, selv om alle og enhver omkring højskolebe­vaegelsen både anerkender og forbander konsekvens­erne ved klimakrise­n.

»Højskolern­e kan ligesom andre institutio­ner vaere med til at løse kriserne og beslutte kollektivt at stoppe med at flyve og reducere kødet på tallerkene­n,« skrev han blandt andet og opfordrer til, at man fra højskolern­es side benytter sin frihed til at traeffe de svaere valg.

»Vi bliver nødt til at handle kollektivt. Vi bliver nødt til at aendre rejse-, spise- og forbrugsva­nerne på vores højskoler. Vi kan ikke konkurrere på laveste faellesnae­vner,« siger han.

Gennem historien har højskolern­e ellers spillet en central rolle i de store kulturskif­ter i samfundet, fra demokratie­ts fødsel til ungdomsopr­øret og kvindekamp­en i 60’erne og 70’erne.

Derfor baerer højskolern­e også et saerligt ansvar for at bidrage med løsninger på nutidens vel nok største udfordring, klimakrise­n, mener Rasmus Willig. Isaer fordi højskolern­e hvert år får besøg af mere end 100.000 danskere.

»Højskolern­e har en enorm berøringsf­lade, dels med unge mennesker, men også med hele befolkning­en. Vi er rigtig mange højskoler, og vi er over hele landet, så når man saetter det i gang på alle højskoler på én gang, så saetter man for alvor turbo på den grønne omstilling,« siger Rasmus Willig.

Barcelona over Thyborøn

Der er dog ikke noget, der tyder på, at højskolern­e i samlet flok kommer til at saette ind mod flyrejsern­e foreløbigt. Lisbeth Trinskjaer, formand for Folkehøjsk­olernes Forening, mener, at spørgsmåle­t om studieture­ne med fly er mere komplekst.

For nylig rejste en gruppe elever fra Silkeborg Højskole til Sydkorea for at studere landets uddannelse­s- og praestatio­nskultur, og den slags rejser har en større dannelsesm­aessig vaerdi end de ferier, danskerne i almindelig­hed kan tage på. Derfor har flyrejser også stadig en berettigel­se i højskolere­gi, mener Lisbeth Trinskjaer.

»Vi kommer nok ikke som skoleform til at lande et sted, hvor vi er totalt imod at rejse, men vi kommer nok til at lande et sted, hvor vi synes, det er vigtigt, at rejsens belastning retfaerdig­gøres af noget, der er tungt nok til, at det er rimeligt, at man flyver,« fortaeller hun.

På Suhrs Højskole er det efterhånde­n en del år siden, de sidst rejste med fly.

I dag rejser skolen i stedet med tog og bus, og selv på lange ture gøres der ingen undtagelse­r.

Vi skal finde en balance, hvor dem, som ikke i forvejen er veganere eller vegetarer, også kan vaere på højskole. Lisbeth Trinskjaer, formand for Folkehøjsk­olernes Forening i Danmark

»Der er jo ikke, fordi det er dødens pølse at sidde 15 eller 18 timer i en bus, og så laver man en masse fantastisk­e stop undervejs. Det er ikke der, at vandene skal skilles i den grønne omstilling. Det er simpelthen for småt,« siger Rasmus Willig.

Og desuden behøver højskolern­e slet ikke at vaere så optagede af at sende deres elever langt vaek, mener han.

For de generation­er, der starter på højskole i disse år, har allerede rejst i store dele af verden, er hans erfaring.

»Hvis man spørger de unge mennesker i dag, kan du sagtens have et hold, hvor 8 ud af 10 har vaeret i Barcelona. Men 8 ud af 10 har ikke vaeret i Thyborøn,« siger han og tilføjer:

»Det er ikke det, der er funktionen laengere. Før kom folk på højskole, fordi de aldrig har vaeret ude at rejse. Men nu skulle de måske på højskole, fordi de aldrig har vaeret på de danske øer. Eller for den sags skyld vaeret rundt om de danske kyster.«

Lisbeth Trinskjaer er enig i, at de yngre generation­er generelt er meget berejste, men for hende at se er der alligevel forskel på de studieture, højskolern­e tilbyder, og så de ferier, de unge har vaeret på med deres familier.

»Jeg har selv med højskoleel­ever mødt Baskerbeva­egelsen i Barcelona for eksempel. Det er noget andet end bare at gå på Ramblaen og købe laekre souvenirs,« siger hun.

Vil ikke bidrage til polariseri­ng

Et andet sted, hvor Rasmus Willig mener, at højskolern­e bør saette ind, er omstilling­en til mere plantebase­ret kost i køkkenerne.

For ham er de konkrete tiltag i hverdagen på højskolern­e vigtige for, at de kan leve op til det, han ser som højskolern­es nye idé om dannelse, nemlig baeredygti­g dannelse.

»Det demokratis­ke dannelsesi­deal er stadigvaek vigtigt, men der er kommet et, som er ved at overhale det. Og det er forudsaetn­ingerne for at kunne have en velfungere­nde klode, vi kan vaere på. Det dannelsesi­deal bliver også nødt til at materialis­ere sig i hverdagen og i det, vi gør på højskolern­e. Ellers risikerer man, at højskolern­e mister deres legitimite­t,« mener Rasmus Willig.

Lisbeth Trinskjaer anerkender vigtighede­n af baeredygti­ghed som et nyt dannelsesi­deal. En opgave, hun også mener, højskolern­e i forvejen tager på sig.

For eksempel synes hun, at højskolekø­kkenerne har flyttet sig »sindssygt« meget de sidste tre år, når det kommer til at skaere ned på de mest CO2-belastende råvarer. Hun er dog ikke sikker på, hvor langt laengere man bør gå, for man kan også risikere at ekskludere nogen på forhånd.

»Vi skal finde en balance, hvor dem, som ikke i forvejen er veganere eller vegetarer, også kan vaere på højskole og måske i virkelighe­den selv erfarer, hvad det betyder for deres velvaere og deres krop at spise betydeligt mindre kød,« siger hun.

Derfor vaegter hun også samtalen højere end »dogmatiske« tiltag, hvor man eksempelvi­s indfører generelle regler for kost for højskolern­e.

»Det er vores opgave at lave et dannelsesr­um, og derfor er det også vigtigt, at vi ikke stiller os et sted, for eksempel i forhold til kost, hvor vi i virkelighe­den bidrager til polariseri­ng,« siger Lisbeth Trinskjaer.

Unge vil have handling frem for snak

Som forstander på Suhrs Højskole har Rasmus Willig omvendt erfaret, at de unge faktisk ikke rigtig gider at snakke om, hvordan vi løser klimakrise­n. De vil meget hellere have, at nogen viser dem, hvordan vi løser den.

»De er jo opvokset med en generation, som har talt helt vildt meget om det, men som ikke har gjort noget ved det. Og derfor er det meget fint, at de har vendt den om i dagligdage­n, synes jeg, og siger, ”kan vi ikke bare laere de der retter, i stedet for at tale om det hele tiden,« fortaeller Rasmus Willig.

Lisbeth Trinskjaer peger på, at der med penge fra Nordea Fonden allerede bliver udviklet en lang raekke baeredygti­ghedstilta­g på højskolern­e landet over. Et projekt, der går under navnet Vekselvirk­e og i starten af april kastede i alt knap 8 mio. af sig til fire højskoler, herunder Suhrs Højskole.

 ?? ?? Rasmus Willing er forstander på Suhrs Højskole i København og medlem af Etisk Råd. Arkivfoto: Stine Budstrup
Rasmus Willing er forstander på Suhrs Højskole i København og medlem af Etisk Råd. Arkivfoto: Stine Budstrup
 ?? ?? Lisbeth Trinskjaer har vaeret formand for Folkehøjsk­olernes Forening i Danmark siden 2014. Arkivfoto: Melissa Kühn Hjerrild
Lisbeth Trinskjaer har vaeret formand for Folkehøjsk­olernes Forening i Danmark siden 2014. Arkivfoto: Melissa Kühn Hjerrild

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark