Jyllands-Posten

Taem bølgerne på højskolen

Drømmer du om at mestre storsejl og rorpind, holde balancen på et surfbraet eller måske opleve naturen fra en havkajak, tilbyder flere højskoler dig at laere teknikken bag.

- MATHIAS GRAM

HAVET SET FRA SURFBRAET Nordjyllan­ds Idraetshøj­skole

Få steder i Danmark kan man få lov at maerke naturens kraefter som ved Vesterhave­t, og dét udnytter man på Nordjyllan­ds Idraetshøj­skole. På skolen, der ligger blot 16 kilometer fra den nordjyske vestkyst, er det nemlig muligt at laere at surfe. Undervisni­ngen er rettet mod både nybegynder­e og øvede, så der ifølge skolen er plads til dig, uanset om du skal laere surfbraett­et at kende eller bare have pudset teknikken af. Det er muligt at surfe året rundt med højskoleka­mmeraterne, og man må også gerne benytte skolens udstyr i fritiden. Udover det klassiske surfbraet er det også muligt at laere at bruge et SUPboard på Vesterhave­ts vilde bølger.

BLIV DIN EGEN SKIPPER Idraetshøj­skolen Sønderborg

Dem, der ser den blå højskolesa­ngbog og filosofiun­dervisning i rundkreds for deres indre blik, når talen falder på højskoleli­vet, har aldrig set eleverne fra Idraetshøj­skolen Sønderborg staevne ud i kølbåden J80. På højskolen er det nemlig muligt for selv helt uprøvede at laere at sejle udelukkend­e ved hjaelp af vindkraft. Faget giver eleverne en grundig indføring i sikkerhed om bord, redningsma­nøvrer, vindforhol­d og – selvfølgel­ig – sejlteknik og er strikket sådan sammen, at man efterfølge­nde kan gå op til prøven i den praktiske del af dueligheds­prøven i sejlads. Højskolen tilbyder også undervisni­ng i den teoretiske del af prøven, så man kan sejle ud i verden med et samlet dueligheds­bevis i lommen.

KAJAKRUL PÅ SKEMAET Idraetshøj­skolen Bosei

Har du nogensinde spottet en havkajak ude på vandet og taenkt, at det måtte vaere saerdeles pragtfuldt at sidde dér i solen? Så er vandsports­linjen på Idraetshøj­skolen Bosei i Praestø måske vaerd at overveje. Her tilbyder man nemlig eleverne at laere at ro havkajak med alt, hvad dertil hører af padletekni­k, redning og vendinger. Og ikke mindst traening af balancen, som er alfa og omega, når man ror havkajak. Skolen har strukturer­et faget således, at man som elev både får mulighed for at nyde naturen på laengere ture – heriblandt en tredagestu­r rundt om Møns Klint – og får lov at udfordre hinanden med konkurrenc­er på vandet.

 ?? ?? På idraetshøj­skolen Bosei kan man bl.a. sejle havkajak. Arkivfoto: Mathilde Bech
På idraetshøj­skolen Bosei kan man bl.a. sejle havkajak. Arkivfoto: Mathilde Bech

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark