Jyllands-Posten

»Ofte er det følelsen af forkerthed, som får os til at reagerer«

Højskoler siges at vaere stedet, hvor der er plads til alle. Men for nogle kan et ophold vaere svaerere end som så. En ungdomspsy­kolog mener, at flere faktorer ved et højskoleop­hold kan udfordre isaer indadvendt­e unge – men heldigvis er der meget, man kan

- HELENA LANGE-DANIELSEN

Vi lever i en kultur, der taler det op at vaere en ekstrovert ung. Maja Vain Gilbert, ungdomspsy­kolog

Mere end 10.000 danskere var på et laengere højskoleop­hold i 2023, og langt størstedel­en af eleverne var under 30 år, viser tal fra Danmarks Statistik. Men selv om et højskoleop­hold siges at vaere for alle slags mennesker, kan det dog vaere vidt forskellig­t, hvor udfordrend­e det er for et ungt menneske at stemple ind på en højskole.

Her er kalenderen ofte spaekket med sociale arrangemen­ter, maden spises i faellesska­b, vaerelset er til deling, og man skal på mange måder forholde sig til andre mennesker taet på konstant.

Det kan vaere en udfordring for isaer introverte unge mennesker, mener Maja Vain Gilbert, som er ungdomspsy­kolog og stifter af psykologhu­set UngTerapi. Men det er til gengaeld masser, man kan gøre, hvis man som introvert drømmer om et godt højskoleop­hold, fortaeller hun.

Hvorfor kan det vaere mere udfordrend­e at starte på højskole, hvis man er et introvert ungt menneske?

»Der bliver lagt op til, at man er relativt meget sammen på en højskole. Et højskoleop­hold kan vaere en god mulighed for en ung, der har brug for at komme ud over stepperne rent socialt. Men det er også vigtigt, at man ikke knaekker nakken på det og i stedet finder det balancepun­kt, hvor man har sig selv med. Formålet skal ikke vaere at blive et ekstrovert menneske, for der er jo ikke noget forkert i at vaere introvert.«

Hvad har en introvert brug for for at vaere tilpas i sociale sammenhaen­ge?

»Faktisk synes jeg ikke, at det giver mening at skelne så hårdt mellem ekstrovert og introvert. Det er heller ikke definition­er, jeg bruger fagligt, men i daglig tale forstår vi introvert som en, der i højere grad føler sig overstimul­eret socialt, og derfor også har brug for at traekke sig. De bruger ofte en masse energi på alene at skulle vaere i rum med andre mennesker, hvor ekstrovert­e vil vaere dem, der har let ved at navigere i den situation. Når jeg ikke synes, at det giver mening at snakke om mennesker som enten ekstrovert­e eller introverte, er det også, fordi mange kan opleve at vaere indadvendt­e periodisk. Samtidig er det meget forskellig­t, hvordan man reagerer i sociale sammenhaen­ge, når man oplever at vaere indadvendt.«

Hvad er de typiske måder at reagere på, hvis man oplever at blive overstimul­eret?

»Nogle traekker sig og isolerer sig allerede, før de oplever traetheden, og andre gør det som en konsekvens af det. Andre gør det modsatte og overkompen­serer, indtil de crasher. Andre balancerer det bedre, men det kraever, at man er meget bevidst om sine egne signaler, og at man har accepteret, hvad man er gearet til socialt, og hvad man ikke er. Vi lever i en kultur, der taler det op at vaere en ekstrovert ung. Ofte er det følelsen af forkerthed, som får os til at reagere på uhensigtsm­aessige måder. Det er ikke det introverte i sig selv.«

Hvordan vil du råde elever, som har tendens til at blive indadvendt­e, til at gribe højskoleop­holdet an?

»Det svaere ved at starte på en højskole er, at man gerne vil gøre et godt indtryk og signalere, at man vil det. Ofte vil der også vaere ekstra mange arrangemen­ter i starten. Her er det en god ide at laegge en plan for, hvad man skal gøre, når man bliver socialt overstimul­eret, og gøre det klart for sig selv fra start, at man ikke behøver vaere der, til festen slutter, eller at man indimellem godt kan rykke vaek fra den store flok og koncentrer­e sig om at snakke med bare én anden. Andre vil godt kunne deltage i det hele, hvis de giver sig selv lov til at vaere udmattede en uge efter og sove og slappe af på bagkant. Men det handler rigtig meget om den enkelte

unge, så det allervigti­gste er, at man laerer sine egne signaler og graenser at kende.«

Hvad kan højskoler gøre for, at alle føler sig taget imod og inviteret med ind i det sociale faellesska­b?

»Der skal laves et klima, hvor der er plads til forskellig­hed, og at man kan vaere en del af faellesska­bet på flere måder. Det ville vaere fed kommunikat­ion at skabe en fortaellin­g om, at der er arrangeret mange forskellig­e aktivitete­r, men at man også skal huske at få sovet, hvilet og kun behøver at deltage i det, man kan overskue. Det handler om at finde måder at betone, at der er plads til, at man kan hoppe ind og ud af det sociale, som det passer en. Og så er det selvfølgel­ig op til den unge at gribe den i sidste ende.«

 ?? ?? Maja Vain Gilbert er ungdomspsy­kolog og stifter af psykologhu­set UngTerapi. Foto: PR
Maja Vain Gilbert er ungdomspsy­kolog og stifter af psykologhu­set UngTerapi. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark