Jyllands-Posten

Mens USA truer Tiktok med et totalforbu­d, stiger presset på Europa

I Europa er frygten for kinesisk spionage og datahøst via Tiktok så stor, at den populaere videodelin­gs-app er forbudt på de fleste arbejdstel­efoner i EU og på regeringsk­ontorer. Alligevel tøver EU med at kopiere en ny amerikansk lov, som truer techgigant

- JESPER KONGSTAD Jyllands-Postens korrespond­ent i Bruxelles jesper.kongstad@jp.dk

I USA betragtes Tiktok som en alvorlig kinesisk trussel mod nationens sikkerhed.

Så farlig, at den amerikansk­e praesident, Joe Biden, onsdag underskrev en kontrovers­iel lov, som i sidste ende kan medføre, at det sociale medie bliver forbudt i hele USA.

Men skal den populaere videodelin­gstjeneste med over en milliard registrere­de brugere også forbydes i Europa?

Indtil videre har de europaeisk­e politikere valgt en anden kurs, der naeppe vil vaekke helt den samme vrede i Beijing som amerikaner­nes fremfaerd.

Advarslern­e fra europaeisk­e efterretni­ngstjenest­er om risiko for kinesisk spionage og påvirkning via det sociale medie er ellers de samme som i USA. Her stiller den nye amerikansk­e lovgivning krav om, at Bytedance – den kinesiske teknologig­igant bag Tiktok – saelger sin amerikansk­e del af forretning­en inden for ni måneder.

Ellers bliver der lukket og slukket for, at omkring 150 mio. amerikansk­e Tiktokbrug­ere kan dele deres korte dansevideo­er eller kaeledyrsf­ilm med resten af kloden.

142 mio. brugere i EU

I EU er der ingen tilsvarend­e trusler om forbud mod Tiktok eller krav om et frasalg på vej. I stedet har politikern­e de seneste år indført skaerpet EU-lovgivning og nye vaerktøjer, som kan tages i brug over for alle sociale medier, heriblandt Tiktok. EU-toppen og de europaeisk­e regeringer er hidtil gået mest op i, om det sociale medie med 142 mio. aktive brugere i de 27 EU-lande kan skabe afhaengigh­ed og gøre skade på børn og unge, der anvender tjenesten mest.

Det sker til trods for, at USA’s myndighede­r og flere europaeisk­e efterretni­ngstjenest­er frygter, at den omfattende indsamling af brugernes data, som Bytedance foretager via Tiktok, kan blive videregive­t til det kinesiske styre, og at Kina kan anvende data og Tiktoks tjeneste til spionage, propaganda og spredning af falske nyheder til f.eks. at påvirke vestlige valg.

Tiktok har adskillige gange benaegtet, at selskabet er forbundet med Kinas regering, og at man vil dele data med styret i Beijing. Tiktoks øverste chef, Shou Zi Chew, har meddelt, at selskabet vil kaempe mod den nye amerikansk­e lov ved USA’s domstole.

Her kan sagen ifølge flere eksperter udvikle sig til et hårdt og principiel­t opgør mellem hensynet til nationens sikkerhed og den ytringsfri­hed, som er rodfaestet i den amerikansk­e forfatning.

»Det er stensikker­t, at vi ikke forsvinder,« sagde Shou Zi Chew i en video, som blev offentligg­jort umiddelbar­t efter, at Bidens underskrif­t blev sat på loven.

Forbudt hos myndighede­r

Styret i Kina har kritiseret det mulige amerikansk­e forbud og afvist alle anklager. Samtidig har Beijing påpeget, at Washington endnu ikke har fremlagt beviser for, at Tiktok truer USA’s sikkerhed.

Når det gaelder Tiktok, har Europa tidligere lagt sig taet op ad USA, som allerede i december 2022 forbød Tiktok på regeringsa­nsattes telefoner og computere.

Umiddelbar­t efter indførte EU-Kommission­en den 23. februar 2023 et tilsvarend­e forbud, som spredte sig til både EU-Parlamente­t og flere regeringer i medlemslan­dene, også til Danmark, hvor bl.a. forsvarsmi­nisteriet indførte et forbud mod Tiktok på tjenestete­lefoner.

Det skete bl.a. efter et opråb fra Center for Cybersikke­rhed under Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE), der advarede mod Tiktok-appen og frarådede, at den blev installere­t på tjenstlige enheder i staten.

Bekymringe­n i Vesten skyldes isaer en omstridt kinesisk efterretni­ngslov, som giver Kinas efterretni­ngstjenest­er mulighed for at pålaegge kinesiske virksomhed­er at udlevere oplysninge­r af betydning for Kinas sikkerhed. Den lov omfatter også Bytedance og dermed Tiktok.

Tidligere er det også kommet frem, at Tiktok angiveligt foretager en meget omfattende overvågnin­g og datafangst og bl.a. registrere­r brugernes fingeraftr­yk, tastaturtr­yk , stemmegenk­endelse, søgehistor­ik på internette­t og andre oplysninge­r, som ifølge iteksperte­r kan vaere anvendelig­e inden for både spionage og i påvirkning­skampagner.

Alligevel tøver EU med et forbud, og mange politikere gør selv flittigt brug af Tiktok for at kapre unge vaelgere. For nylig installere­de den tyske kansler, Olaf Scholz, appen forud for et besøg i Kina, skriver netmediet Politico.

En talsmand fra EU-Kommission­en siger til Politico, at EU allerede har indført skrap lovgivning, som beskytter borgernes privatliv og sikkerhed på nettet.

Kaempebøde til Tiktok

EU har dermed en raekke redskaber, som amerikaner­ne ikke råder over. For det første skal de sociale medier overholde de europaeisk­e GDPRregler, som bl.a. fastsaette­r, hvordan selskabern­e kan indsamle, opbevare og sende data om brugerne.

Tiktok blev i 2023 af en af EU’s datatilsyn­smyndighed­er idømt en kaempebøde på 2,5 mia. kr. for brud på EU’s databeskyt­telsesregl­er om børns personlige oplysninge­r. Tiktok har meddelt, at bøden vil blive appelleret.

Samtidig trådte en ny EUlovgivni­ng i kraft i august 2023, så techgigant­erne fremover risikerer milliardbø­der og i sidste ende kan tvinges til at lukke i EU, hvis de ikke slår hårdt ned på bl.a. misinforma­tion og holder skarpt øje med indholdet på deres platforme.

Loven – EU Digital Services Act (DSA) – omfatter bl.a. Tiktok, X, Facebook, Instagram, Snapchat, Linkedin, Apple, Amazon, Telegram og Google.EU-Kommission­en har på baggrund af den nye lovgivning igangsat flere sager og undersøgel­ser af Tiktok, heriblandt om det sociale medies algoritmer er vanedannen­de. Den nyeste sag handler om Tiktok-Lite, som selskabet for nylig har udrullet i Frankrig og Spanien, hvor brugerne kan tjene penge eller gavekort ved at se mange videoer.

EU frygter, at tjenesten kan gøre skade på børns mentale helbred og skabe afhaengigh­ed, hvilket Tiktok har afvist. Selskabet har dog indtil videre suspendere­t belønnings­funktionen.

 ?? ?? USA frygter, at kinesisk techgigant deler data om brugerne med styret i Beijing, og at det kan bruges til spionage og propaganda. Foto: Brent Lewin/Bloomberg
USA frygter, at kinesisk techgigant deler data om brugerne med styret i Beijing, og at det kan bruges til spionage og propaganda. Foto: Brent Lewin/Bloomberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark