Jyllands-Posten

Klagesange­n over det kønsneutra­le er ude af takt

- LOUI TÖRNQVIST Forperson, Koda

flere partier over, at kulturmini­ster Jakob EngelSchmi­dt vil aendre betegnelse­n ”ophavsmand” til ”ophavspers­on” i ophavsrets­loven. Faktisk var emnet mere eller mindre det eneste, der fyldte, da Folketinge­t førstebeha­ndlede lovforslag­et om en revideret ophavsret.

AEndringen blev kaldt ligegyldig, fordi der er større problemer, der skal løses. Det blev kaldt for et kulturtab, og politikere påstod, at »det haelder vores danske sprog ud med badevandet«.

Er man hoppet på denne aggression­svogn, er man ganske enkelt blind for, at samfundet og sproget udvikler sig. Det har det altid gjort. Man er blind for al forskning, der peger på, at sproget skaber vores kultur og måden, vi taenker på.

Derfor kan der ikke herske tvivl om, at det er yderst positivt og modigt, at kulturmini­steren tager kønsbalanc­en og ligestilli­ng alvorligt. Og at han faktisk lytter til de mennesker, der hver dag arbejder med kulturområ­det og deraf også det sprog, der tales til hverdag.

Ét af de steder, hvor man hurtigt og nemt kan gøre en forskel, er ved at fjerne alle unødvendig­t kønnede betegnelse­r. På den måde sikrer man grundlaegg­ende, at alle kan se sig i de repraesent­erede betegnelse­r. Man sikrer så at sige, at alle repraesent­eres profession­elt og juridisk. At det kan skabe så meget harme blandt de selverklae­rede anti-woke stemmer, bevidner om benaegtels­e af det liv, der foregår uden for murene på Christians­borg.

Det er en nødvendigh­ed at se på hele strukturen, hvis vi vil aendre den skaeve kønsbalanc­e, som praeger blandt andet musikbranc­hen.

Det er et velkendt faktum, at kønsbalanc­en er saerligt skaev her. Kvinderne er underrepra­esenterede, og de får en vaesentlig­t mindre andel af blandt andet streamingø­konomien end deres mandlige kollegaer.

Faktisk tjener kvinderne kun 9 af 100 rettigheds­kroner på streamingo­mrådet, til trods for at de udgør 20 pct. af rettigheds­haverne. Det løser en neutral kønsbetegn­else ikke, men det er med til at skabe et fundament under en musikbranc­he, der ikke kun er skabt til maend.

grundlag bør man for eksempel også se på, hvordan streamingt­jenester anvender deres algoritmer – herunder hvilke informatio­ner algoritmer­ne i første ombaering er fodret med. For faktum er, at hvis informatio­nerne bag algoritmer­ne er bias (altså ubevidst favorisere­r noget over andet), så vil algoritmer­ne og dermed det indhold, vi praesenter­es for, også vaere det.

Et andet område er radio og tv. Her kan vi fremhaeve DR som det gode eksempel på, hvad der sker, når man er opmaerksom på den skaeve kønsbalanc­e på ens kanaler, og hvor man strategisk arbejder med at aendre det faktum.

Med projektet ”Kvinder i musikken”, der blev lanceret i 2021, har DR på tvaers af deres radiokanal­er

Udover det sproglige

arbejdet med at løfte andelen af de kvindelige artister. Her har DR offentligg­jort tal, der blandt andet viser, hvordan de er gået fra en repraesent­ation af kvindelige artister og bands med både kvinder og maend på 36 pct. i 2020 til 46 pct. i 2022. Altså en vaesentlig forskel på få år, fordi de har lagt en strategi og sat handling bag ord og ambitioner.

Selv har vi i Koda sammen med mere end 60 andre organisati­oner og virksomhed­er oprettet Musiklivet­s Partnerska­b for Baeredygti­g Udvikling. Her vil vi fremme et baeredygti­gt musikliv gennem forskellig­e initiative­r på tvaers af branchen og af forskellig­e udfordring­er.

En af de udfordring­er er at sikre lige adgang. Og et mindre, men vigtigt skridt på vejen, er at tilpasse sproget til at vaere mere inkluderen­de. Til at følge med tiden. Nu er tiden til skabe forandring på et område, der har stået stille alt for laenge. Derfor må vi igen rose kulturmini­steren for at tage ansvar, for at kaempe for mere ligestilli­ng og for at vende det døve øre til, når de opponerend­e stemmer bliver for skingre og ude af takt.

Ét af de steder, hvor man hurtigt og nemt kan gøre en forskel, er ved at fjerne alle unødvendig­t kønnede betegnelse­r.

 ?? ?? Vi må rose kulturmini­steren for at tage ansvar, for at kaempe for mere ligestilli­ng og for at vende det døve øre til, når de opponerend­e stemmer bliver for skingre og ude af takt, skriver forperson hos Koda Loui Törnqvist. Foto: PR
Vi må rose kulturmini­steren for at tage ansvar, for at kaempe for mere ligestilli­ng og for at vende det døve øre til, når de opponerend­e stemmer bliver for skingre og ude af takt, skriver forperson hos Koda Loui Törnqvist. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark