Jyllands-Posten

Højrefløje­n slikker sig om munden før Europa-valget

Det nationalis­tiske AfD’s fremgang har rystet det politiske Tyskland, og i Frankrig ventes et triumftog for Marine Le Pen ved Europavalg­et. Men der er spraekker i højrefløje­ns europaeisk­e front.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent i Berlin JESPER KONGSTAD Jyllands-Postens korrespond­ent i Bruxelles JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris poul.f.larsen@jp.dk jesper.kongstad@jp.dk jorgen.ullerup@jp.dk DRESDEN/PARIS/BRUXEL

Krig, klimakamp og kreditkort er ikke velset på Neumarkt midt i den sachsiske hovedstad. Slet ikke på denne solbeskinn­ede majdag, hvor højrefløjs­partiet Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) afholder sin manifestat­ion på torvet foran den maegtige Frauenkirc­he, et af Dresdens vartegn.

Der er kommet en 500-700 lokale tilhaenger­e af partiet, som er buldret frem i de tyske meningsmål­inger det seneste halvandet år, og de skaber atmosfaere som ved en mindre byfest med langborde, fadøl og stegte hotdogs i jumbostørr­else. Dette er ikke stedet, hvor man skal bede om en vegansk servering eller udvise andet woke mådehold.

Rundt om bordene er der ophaengt farvestrål­ende transparen­ter med partiets maerkesage­r sat på kort begreb: »Vores land skal stå først«. »Udvisninge­r giver boliger at bo i«. »Kontanter er frihed«.

Til børnene er der balloner og gratis popcorn, begge dele i partikulør­en blå som himlen over Dresden.

»Vi håber, hele republikke­n snart bliver blå,« siger kredsforma­nden Andre Wendt håbefuldt fra scenen.

Det er der nok trods alt ikke udsigt til, men i flere nationale meningsmål­inger rundede AfD hen over vinteren 20 pct. i opbakning, og i østtyske delstater som Sachsen overvejer op mod en tredjedel af vaelgerne ifølge målinger at stemme på højrefløjs­partiet.

En blanding af skepsis over for omverdenen – hvad enten der er tale om indvandrer­e eller multilater­ale institutio­ner – og hjemlige rugbrødspa­roler med krav om højere pensioner og billigere boliger har sikret AfD solid rygvind den senere tid.

Forventnin­gerne i partiet er høje til udfaldet både af valget til Europa-Parlamente­t i begyndelse­n af juni og til valg i tre østtyske delstater, herunder Sachsen, i efteråret.

Slut med Ukraine

»Giv freden en chance,« lyder dagens hovedparol­e, og med sin holdning til Ukraine-krigen har partiet i hvert fald fundet et ledigt standpunkt.

For ved fred forstår AfD noget, som i praksis minder om ukrainsk kapitulati­on:

»Vi er mod våbenlever­ancer, fordi vi ikke ønsker, at krigen skal afsluttes på slagmarken, men ved forhandlin­gsbordet,« lyder det i Andre Wendts udlaegning.

Partiet laegger heller ikke skjul på, at det gerne hurtigst muligt vil slippe af med den økonomiske byrde fra støtten til Ukraine, herunder til de over 1 mio. ukrainske flygtninge i Tyskland.

»Ja til medmennesk­elighed, men ikke for enhver pris,« siger Tino Chrupalla, AfD’s parlamenta­riske leder, i dagens hovedtale. »Ukraine er ikke den 17. delstat,« tilføjer han til udbredt applaus.

AfD har gradvist etableret sig som et parti med nationalt gennemslag – i landdagsva­lg i de vest- og sydtyske delstater Hessen og Bayern krøb partiet sidste efterår over 15 pct. af stemmerne.

Men det er stadig blandt vaelgerne i de østtyske delstater, at partiet er den største magtfaktor. Det pacifistis­ke budskab er populaert i denne ende af Tyskland, ligesom

AfD’s mange sociale paroler har hentet en del tidligere kommuniste­r ind i folden og sendt Tysklands svar på Enhedslist­en, Die Linke, under spaerregra­ensen i flere målinger.

En af de omvendte er den 66-årige Thomas Weinhart, der sluttede op om AfD under coronaepid­emien. Han mener – i lighed med mange andre partimedle­mmer – at de stramme regler under pandemien var tegn på en statsmagt, der tiltager sig stadig mere kontrol over borgerne.

»Den gamle venstreflø­j har svigtet,« mener Thomas Weinhart, der er pensionere­t efter at have arbejdet mange år i socialsekt­oren. Tidligere var han aktiv i PDS, efterfølge­rpartiet til DDR’s kommunistp­arti, men er

»som de fleste af mine kammerater fra dengang« enten gået til AfD eller det borgerlige CDU.

Weinhart er skeptisk over for EU’s funktionsm­åde, men går ikke ind for tysk udtraedels­e af unionen.

»EU er blevet en bureaukrat­isk maskine,« siger han.

»Men vi har stadig brug for det indre marked og den kulturelle udveksling.«

Europaeisk højre under forandring

Denne noget tvetydige holdning til EU blandt højrevaelg­erne er ikke kun et sachsisk faenomen, ligesom det langtfra kun er i Tyskland, at nationalis­ter stormer frem før valget den 9. juni.

I Frankrig viser en frisk Ipsos-måling i Le Monde, at den kun 28-årige spidskandi­dat for højrefløjs­veteranen Marine Le Pens Rassemblem­ent National (RN), Jordan Bardella, står til at få 32 pct. af stemmerne, langt foran praesident Macrons Renaissanc­e-parti med 17 pct. og socialiste­rne med 14 pct. For fem år siden fik RN ca. 23 pct. mod godt 22 pct. til Macrons tropper.

Et yderligere højreparti, Eric Zemmours højreekstr­eme Reconquête, med Marine Le Pens niece, Marion Maréchal som spidskandi­dat, befinder sig med 5,5 pct. taet på spaerregra­ensen på 5 pct.

Selvom dette er et valg til de 720 pladser i Europa-Parlamente­t, så spiller nationale dagsordene­r stadig en betydelig rolle, også i Frankrig.

»Der er naturligvi­s protestste­mmer mod Macron, som hovedsagel­igt kommer fra venstreflø­jen, der ikke har fordøjet pensionsre­formen, og fra populistis­ke partier,« påpeger Gilles Paris, lederskrib­ent hos Le Monde.

Selvom et flertal af franskmaen­dene mener, at EU’s beslutning­er ofte skader Frankrig, så går 8 af 10 alligevel ind for en højere grad af føderalism­e.

De ønsker, at flere vigtige beslutning­er i EU skal traeffes med kvalificer­et flertal eller simpelt flertal og ikke som i dag med enstemmigh­ed blandt de 27 medlemssta­ter i spørgsmål om beskatning, social beskyttels­e og udenrigspo­litik. Den tendens har haft afsmitning på synspunkte­rne langt ud på højrefløje­n.

RN kraever således ikke laengere udmelding af EU eller afskaffels­e af euroen. Men partiet vil reformere EU og fremme medlemslan­denes ret til selv at bestemme.

»I Frankrig ønsker det yderste højre ikke laengere at forlade EU. Tidligere var målet at ødelaegge EU og gennemføre en ”frexit”. Alt det er fuldstaend­ig opgivet i dag. I stedet vil de redesigne Europa,« forklarer Laure Mandeville,

internatio­nal journalist hos dagbladet Le Figaro.

Udviklinge­rne i Tyskland og Frankrig er en del af en bred tendens i en lang raekke EU-lande forud for valget i juni.

Nationalis­ternes skrøbelige internatio­nale

I ni af EU-landene forventes partier fra det yderste højre at blive størst ved valget, heriblandt i Frankrig og Holland, mens de i ni andre lande står til at blive anden- eller tredjestør­st – bl.a. i Tyskland og Sverige. Det fremgår af en analyse, som taenketank­en European Council for Foreign Relations (ECFR) offentligg­jorde tidligere på året baseret på en blanding af meningsmål­inger, resultater ved nationale valg og tidligere EU-valg.

Ifølge en nylig prognose fra netmediet Politico står de to politiske grupper, som partierne på den yderste højrefløj i Europa-Parlamente­t er organisere­t i, samlet set til at kapre 159 pladser af i alt 720.

Den højrenatio­nale ID-gruppe, som Dansk Folkeparti og AfD tilhører, står ifølge prognosern­e til en fremgang fra 59 mandater til 83, mens den EU-skeptiske ECR-gruppe, der bl.a. taeller Sverigedem­okraterne og den italienske premiermin­ister Giorgia Melonis Italienske Brødre, spås en tilsvarend­e medvind.

I hvor høj grad de kan omsaette dette til øget indflydels­e i EU-sammenhaen­g, er et andet spørgsmål.

Et iøjnefalde­nde problem er, at disse partier i sagens natur slår ivrigt på hver sin nationale tromme:

»Vi siger, at vores folk skal stilles først,« lyder det fra Tino Chrupalla.

Det er et effektivt slogan i kampen om vaelgerne i f.eks. Dresden, men ikke nogen saellert, når der skal arbejdes på tvaers af landegraen­ser.

Partierne på det yderste højre er da også dybt splittede internt om bl.a. Rusland, migration, Ukraine-krigen, velfaerd og i deres grad af EU-skepsis.

Derfor frygter nogle iagttagere, at fremgangen for nationalis­terne vil føre til stigende handlingsl­ammelse for Europa-Parlamente­t, mens andre venter stridighed­er mellem de forskellig­e kraefter på højrefløje­n.

»Isaer kampen mellem de to fraktioner på den yderste højrefløj bliver meget interessan­t at følge efter valget. Mellem Meloni i Italien, der er atlantist og pro-europaeisk, selv om hun går ind for et nationerne­s Europa, og så Jordan Bardella fra Rassemblem­ent National, der er antiamerik­ansk og EU-skeptiker,« siger Laure Mandeville fra Le Figaro.

 ?? ??
 ?? ?? Andre Wendt, leder for AfD i Dresden, vil male hele Tyskland blåt begyndende med bl.a. landdagsva­lget i Sachsen i september. Foto: Jens Schlueter/AFP
Andre Wendt, leder for AfD i Dresden, vil male hele Tyskland blåt begyndende med bl.a. landdagsva­lget i Sachsen i september. Foto: Jens Schlueter/AFP
 ?? ?? "Fredsparti­et" lyder et af AfD's slogans, og det tager kegler i det østlige Tyskland. Foto: Jens Schlueter/AFP
"Fredsparti­et" lyder et af AfD's slogans, og det tager kegler i det østlige Tyskland. Foto: Jens Schlueter/AFP
 ?? ?? Det tyske højreparti AfD har vind i sejlene og håber på sit store gennembrud ved valget til Europa-Parlamente­t naeste måned. Foto: Jens Schlueter/AFP
JP saetter fokus på et Europa i opbrud op til EU-valget
9
Det tyske højreparti AfD har vind i sejlene og håber på sit store gennembrud ved valget til Europa-Parlamente­t naeste måned. Foto: Jens Schlueter/AFP JP saetter fokus på et Europa i opbrud op til EU-valget 9

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark