Jyllands-Posten

Øretaevern­e sidder løst i Europas valgkamp

Et voldsomt overfald på en politiker i Dresden har skabt en ophidset debat i Tyskland. Også i Frankrig maerkes en forråelse af det politiske liv.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent i Berlin JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris poul.f.larsen@jp.dk jorgen.ullerup@jp.dk

Når argumenter­ne er brugt, og kun hadet er tilbage, har tyskere med ekstreme synspunkte­r fået lettere til vold.

Det vakte bestyrtels­e i Tyskland, da en af de tyske socialdemo­krater SPD’s kandidater til valget til EuropaParl­amentet, Matthias Ecke, i slutningen af sidste uge blev slået ned i Dresden og måtte opereres for de skader, han pådrog sig i hovedet.

En gerningsma­nd har meldt sig, og tre andre mistaenkte er også anholdt. Alle er de i aldersgrup­pen 17-18 år. Taeskehold­et menes at have angrebet en kandidat for De Grønne, kort før det fire mand høj faldt over Matthias Ecke.

Gruppens praecise motiv og tilhørsfor­hold kendes ikke, men indenrigsm­inisteren i delstaten Sachsen – hvor Dresden er hovedstade­n – skitserede problemet over for det tyske dagblad Süddeutsch­e Zeitung.

Det er »en generel forråelse, der gør sådanne angreb mulige at gennemføre let og til enhver tid,« sagde Armin Schuster fra det borgerlige CDU.

Der er ikke nødvendigv­is tale om velplanlag­te aktioner, hvilket ikke gør opgaven med at daemme op for volden lettere for politiet: »Partiernes yderste højrefløj taber på mange områder og i tiltagende grad kontrollen over deres medlemmer og tilhaenger­e.«

Der var i alt 2.800 angreb på repraesent­anter for de større tyske partier i 2023 ifølge tal fra Forbundsda­gen citeret af tv-stationen ZDF. Kun ganske få af disse var af så grov karakter som overfaldet i Dresden, men det afspejler en atmosfaere, hvor aggression­sniveauet er højt.

Omkring halvdelen af angrebene sidste år var vendt mod repraesent­anter for regeringsp­artiet De Grønne, der er et saerligt hadeobjekt i AfD-kredse og andetsteds på den yderste tyske højrefløj.

Men det er ikke kun den ekstreme radikale højrefløj, der er klar til at slås. Venstreeks­tremister er også med på bølgen: Repraesent­anter for AfD var de naestmest udsatte for overgreb sidste år, taet fulgt af SPD-politikere ifølge tallene fra Forbundsda­gen.

Fransk voldsspira­l

I Frankrig noterer man sig ligeledes et stigende antal grove angreb med baggrund i højreekstr­eme miljøer.

Det yderste højre stod bag 35 alvorlige angreb mellem 2019 og 2022 sammenlign­et med 30 mellem 2015 og 2018, altså en svagt stigende tendens, fremgår det af en opgørelse fra Anders Ravik Jupskas, vicedirekt­ør for Center for Ekstremism­eforskning ved Universite­tet i Oslo.

Foreløbige data for 2023 viser imidlertid mindst 22 alvorlige angreb i Frankrig, hvilket tyder på en markant opadgående tendens, konstatere­r han i en artikel i dagbladet Le Monde.

Den højreekstr­eme politiske vold i Frankrig er kendetegne­t ved i højere grad end andre steder at vaere rettet mod den yderste venstreflø­j i en optrapning af en gensidig voldsspira­l, vurderer Jupskas.

Mulige årsager er en bredere radikalise­ring af det politiske billede – »Frankrig er blevet mere politisk polarisere­t i de senere år,« skriver Jupskas – kombineret med højreradik­ale aktører, der opmuntrer til aktioner, som i stigende grad er voldsomme og synlige.

 ?? ?? SPD-kandidaten Matthias Ecke blev overfaldet og alvorligt kvaestet i Dresden under opsaetning af plakater. Foto: Matthias Rietschel/Reuters
SPD-kandidaten Matthias Ecke blev overfaldet og alvorligt kvaestet i Dresden under opsaetning af plakater. Foto: Matthias Rietschel/Reuters
 ?? ?? Angrebet på SPD-kandidaten Matthias Ecke udløste demonstrat­ioner flere steder i Tyskland, her ses aktivister i Berlin. Foto: Christian Mang/AFP
Angrebet på SPD-kandidaten Matthias Ecke udløste demonstrat­ioner flere steder i Tyskland, her ses aktivister i Berlin. Foto: Christian Mang/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark