Jyllands-Posten

HER ER DEN TEKNISKE FORKLARING

-

Med afskaffels­en af store bededag skal man arbejde en dag mere hvert år. Den ekstra dag får man (skatteplig­tig) løn for.

Det giver i første omgang et provenu på 3,2 mia. kr. til statskasse­n om året ifølge Finansmini­steriets beregninge­r.

Men der skal traekkes nogle udgifter fra.

Kommunerne skal have 183 mio. kr. i kompensati­on til en ekstra årlig åbningsdag i daginstitu­tioner.

Derudover stiger overførsel­sindkomste­rne (med en vis forsinkels­e), når lønningern­e i samfundet stiger. Derfor vil afskaffels­en af store bededag fra 2026 føre til, at overførsel­sindkomste­rne stiger med 700 mio. kr. årligt.

Alt det ovenståend­e stod i lovforslag­et om store bededag.

Men der stod ikke, at der også er en adfaerdsef­fekt, når ydelserne stiger.

Det kan en lille smule dårligere betale sig at arbejde, når overførsel­sindkomste­rne bliver sat op. Det får arbejdsudb­uddet til at falde med 1.000 fuldtidspe­rsoner.

Den økonomiske konsekvens er et minus på 200 mio. kr. Og den ekstraregn­ing var ukendt i offentligh­eden, før JyllandsPo­sten fortalte om den tidligere i år.

Fra 2026 skal de

3,2 mia. kr. i oprindelig­t provenu 1,1 mia. kr.

altså fratraekke­s (183 mio. kr. til kommunerne, 700 mio. kr. til offentlige ydelser og 200 mio. kr. i adfaerdsef­fekt). Så ender gevinsten på 2,1 mia. kr. Regeringen vil »neutralise­re« de 700 mio. kr. og dermed også de 200 mio. kr. i adfaerdsef­fekt. Pga. forligsreg­lerne i Folketinge­t kan det dog først ske efter naeste valg. Det vil formodentl­ig sige fra 2027. Der skal dog her tages højde for det politiske landskab efter naeste valg.

I et nyt lovforslag om denne »neutralise­ring« er de 200 mio. kr. naevnt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark