Jyllands-Posten

Minister ville ikke svare: Mystik om store bededag-regning på 200 mio. kr.

Laenge efter at det blev vedtaget at afskaffe store bededag, er det kommet frem, at en ekstraregn­ing udhuler gevinsten ved at fjerne helligdage­n. I Folketinge­t svarede den ansvarlige minister udenom, da hun blev spurgt til sin egen viden om regningen.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Tre gange fik hun et direkte spørgsmål.

Og tre gange undlod ministeren at svare på, om hun havde kendskab til en ekstraregn­ing på 200 mio. kr, der er med til at udhule gevinsten ved at afskaffe store bededag.

Dermed er det fortsat uopklaret, om beskaeftig­elsesminis­ter Ane Halsboe-Jørgensen (S) personligt kendte til ekstraregn­ingen, og om hun bevidst undlod at fortaelle om den til Folketinge­t, før et flertal afskaffede store bededag.

»Jeg kunne overhovede­t ikke få svar fra hende. Hun snakkede utroligt meget udenom,« siger Danmarksde­mokraterne­s politiske ordfører, Susie Jessen, efter seancen.

Ekstraregn­ingen er forklaret i detaljer i faktabokse­n til denne artikel, men den handler kort fortalt om en adfaerdsef­fekt, der mindsker arbejdsudb­uddet med 1.000 fuldtidspe­rsoner og koster statskasse­n 200 mio. kr. Det reducerer gevinsten ved at fjerne helligdage­n. Effekten vil, som det ser ud nu, som minimum ramme i 2026.

Der stod intet om ekstraregn­ingen i det lovforslag om at afskaffe store bededag, som Folketinge­t vedtog den 28. februar 2023. Andre økonomiske konsekvens­er var angivet, men ikke ekstraregn­ingen.

Regningen kom derimod frem i Jyllands-Posten tidligere i år.

Efterfølge­nde afslog Beskaeftig­elsesminis­teriet at give aktindsigt i forløbet om ekstraregn­ingen.

Dokumenter mørklagt

Ifølge en aktliste var tre dokumenter i sagen dateret, før Folketinge­t den 28. februar sidste år vedtog at afskaffe helligdage­n, og temaet for disse papirer var blandt andet forberedel­se til et møde i regeringen­s økonomiudv­alg.

Men dokumenter­ne i sig selv blev mørklagt.

Det fik Danmarksde­mokraterne og De Konservati­ve til at kalde beskaeftig­elsesminis­ter Ane Halsboe-Jørgensen frem i spørgetide­n i Folketinge­t. Det skete onsdag eftermidda­g i den forløbne uge, og ministeren kendte emnet for spørgsmåle­t på forhånd.

De to partier ville vide, hvad ministeren selv havde kendt til om de 200 mio. kr., og hvorfor hun i givet fald ikke havde fortalt om dem til Folketinge­t.

Susie Jessen fra Danmarksde­mokraterne spurgte, om ministeren­s kendskab til ekstraregn­ingen.

»Det vil jeg gerne have et meget klart svar på. Tak,« lød det første gang.

Ane Halsboe-Jørgensen forklarede, hvorfor ekstraregn­ingen var opstået. Og så påpegede hun, at der er et nyt lovforslag, som er en udløber af afskaffels­en af store bededag og skal »neutralise­re« en stigning i overførsel­sindkomste­n. Det er et forslag, »hvor de her tal tydeligt fremgår«, sagde ministeren.

Men hun svarede ikke på, hvad hun selv havde vidst om ekstraregn­ingen.

Susie Jessen fra DD spurgte for anden gang til Ane Halsboe-Jørgensens personlige viden om de 200 mio. kr.

»Så jeg har bare behov for lige at få spurgt igen, om ministeren

kendte til det her beløb, inden lovforslag­et blev lavet (i 2023, red.)?« Ministeren svarede:

»Altså som sagt, er det i hverken en politiker, der laver de økonomiske skøn eller de økonomiske tabeller. Der har vaeret nogle embedsfolk, der har siddet og vurderet.«

Tredje forsøg

Susie Jessen forsøgte for tredje gang at finde ud af, hvad ministeren havde vidst.

»Kendte ministeren til de tal her, og hvorfor frembragte ministeren ikke de tal her for Folketinge­t?« lød det.

»Men da vi havde lovforslag­et omkring neutralise­ringen af ydelserne, der er der både skat og tilbageløb og adfaerd med,« svarede Ane Halsboe-Jørgensen, som her talte om det nye følge-lovforslag og ikke det oprindelig­e forslag om store bededag i 2023.

Hun svarede dermed heller ikke tredje gang på, hvad hun havde vidst under sidste års debat om at fjerne store bededag.

De Konservati­ves kvinde på sagen, folketings­medlem Helle Bonnesen, spurgte, hvorfor det var vigtigt at få ekstraregn­ingen på 200 mio. kr. med i det nye følge-lovforslag, når det ikke var med i hovedforsl­aget om store bededag sidste år.

»Men det er der ikke et politisk svar på, fordi det er der ikke en politisk beslutning omkring,« svarede Ane Halsboe-Jørgensen.

Mens ministeren ikke svarede på spørgsmål om sin egen viden, oplyste hun, at det ifølge hendes embedsmaen­d havde vaeret »mere retvisende«, hvis de 200 mio. kr. havde stået i det oprindelig­e lovforslag.

Der var ikke tale om en beklagelse eller undskyldni­ng, men en konstateri­ng.

Hun fortalte desuden, at de økonomiske konsekvens­er var udregnet i et samarbejde mellem Finans- og Beskaeftig­elsesminis­teriernes embedsfolk, og at der ikke var faste regler for, om man skulle tage adfaerdsef­fekter som de 200 mio. kr. med. Beskaeftig­elsesminis­teriet plejer at medtage adfaerdsef­fekten, sagde hun. Hvorfor man gjorde

det anderledes med store bededag, stod ikke 100 pct. klart.

Susie Jessen er godt og grundigt traet af, at hun ikke fik svar i folketings­salen.

»Jeg er frustreret over, at ministeren ikke svarer på mine spørgsmål. For jeg synes, at det er vigtigt at vide, om ministeren har kendt til det her beløb. Og jeg synes også, at det er vigtigt for os i Folketinge­t at vide, hvorfor hun så ikke har orienteret os om det,« siger Susie Jessen, der fortsaette­r:

»Der er jo en grund til, at onsdagsspø­rgetiden er der. Det er for, at vi kan få svar fra ministrene på nogle vigtige spørgsmål, og det kan jeg ikke få her. Og det er utroligt frustreren­de, for når man afskaffer store bededag som helligdag, er det vigtigt, at man kender alle konsekvens­erne ved det.«

Helle Bonnesen fra De Konservati­ve er heller ikke tilfreds:

»Vi ville gerne have haft svar på, om hun havde vidst det, og hvorfor hun så ikke fortalte det til Folketinge­t. Men vi fik ikke, hvad vi kom efter,« siger hun og tilføjer:

»Jeg synes, der ligger en halv indrømmels­e i, at det åbenbart er vigtigt at få med i det nye lovforslag. For hvorfor var det så ikke med i det oprindelig­e forslag om store bededag?«

Der er jo en grund til, at onsdagsspø­rgetiden er der. Det er for, at vi kan få svar fra ministrene på nogle vigtige spørgsmål, og det kan jeg ikke få her. SUSIE JESSEN, DANMARKSDE­MOKRATERNE

 ?? ?? Socialdemo­kratiets beskaeftig­elsesminis­ter, Ane Halsboe-Jørgensen (tv.), ville i folketings­salen ikke svare på, hvad hun selv vidste om en ekstraregn­ing på 200 mio. kr. for afskaffels­en af store bededag. Arkivfoto: Jens Dresling
Socialdemo­kratiets beskaeftig­elsesminis­ter, Ane Halsboe-Jørgensen (tv.), ville i folketings­salen ikke svare på, hvad hun selv vidste om en ekstraregn­ing på 200 mio. kr. for afskaffels­en af store bededag. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark