Jyllands-Posten

Minister udtrykker frygt for en »opioidkris­e«: Nu vil regeringen levere et omfattende indgreb

Konservati­ve kalder regeringen­s håndtering af området for »politik, når det er grimmest«.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Regeringen er klar til at gribe ind for at forhindre misbrug og illegalt salg af opioider i Danmark.

Det viser et udkast til et kommende udspil fra regeringen ifølge Berlingske.

I udspillet fremgår det, at regeringen vil indføre et forbud mod otte syntetiske opioider, øge kontrollen med stofferne, indføre hårdere straffe for salg og oprette flere behandling­stilbud.

De otte syntetiske opioider, der står til at blive ramt af forbuddet, er bl.a. butinitoze­n, etomethaze­ne, protonitaz­epyne og ethyleneox­ynitazene.

Jyllands-Posten har vaeret i kontakt med presseafde­lingen hos Sundheds- og indenrigsm­inisteriet, der bekraefter oplysninge­r fra Berlingske, men tilføjer, at det endelige udspil først bliver praesenter­et senere — formentlig før sommerferi­en.

Indenrigs- og sundhedsmi­nister Sophie Løhde (V) udtaler til Berlingske, at »mange tror, at man uden problemer kan tage pillerne, men de er staerkt afhaengigh­edsskabend­e og dødsensfar­lige, og man løber en kolossal risiko ved at begynde at eksperimen­tere med dem.«

Der er isaer blevet meldt om et omfattende misbrug blandt unge af opioider som oxycodon og tramadol.

Regeringen­s håndtering af udviklinge­n modtager ikke meget ros fra De Konservati­ve og retsordfør­er Mai Mercado, der kalder det for »politik, når det er grimmest«.

»Det her emne er for vigtigt til politisk lancering, ramasjang og fine praesentat­ioner. Det her er så vigtigt, at det kalder på omfattende helhedsori­enteret handling nu, og det burde vaere sket for lang tid siden,« siger hun til Ritzau, hvorefter hun uddyber:

»Jeg er total tilhaenger af, at man taenker sig om og kommer med noget, der er gennemtaen­kt og helhedsori­enteret. Det, jeg vaegrer mig ved, er, når man begynder at slå politisk plat på et udspil. Når man begynder at varme op og fortaelle om, hvor alvorlig den her problemsti­lling er.«

Landets tre retsmedici­nske afdelinger har tidligere vurderet, at opioider er den farligste gruppe af rusmidler i Danmark, ligesom de beskriver pillerne som staerke og afhaengigh­edsskabend­e på linje med f.eks. kokain og MDMA.

Justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d (S) har tidligere varslet hårdere straffe på området og udtrykt bekymring for, at »vi står ved foden et bjerg, som kan udvikle sig til en egentlig opioidkris­e i Danmark«.

I begyndelse­n af året blev der beslaglagt 600.000 ulovlige piller - heriblandt isaer opioider - ved graenseove­rgangen til Frøslev.

Skattemini­steriet oplyste samtidig, at toldere finder flere opioider ved graenseove­rgangene end nogensinde før.

Ifølge Berlingske har antallet af dødsfald på grund af formodet forgiftnin­g med opioider de senere år ligget på mellem 124 og 134 om året.

I udspillet fremgår det, at regeringen vil indføre et forbud mod otte syntetiske opioider.

 ?? ?? Regeringen vil udover et forbud mod otte navngivne opioider blandt andet også sørge for flere behandling­stilbud. Foto: Reuters/ Bryan Woolston/File Photo
Regeringen vil udover et forbud mod otte navngivne opioider blandt andet også sørge for flere behandling­stilbud. Foto: Reuters/ Bryan Woolston/File Photo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark