Jyllands-Posten

Da de satte telte op, blev han først »meget sur«. Så spiste han en frokost

Jonatan MizrahiWer­ner er jøde og zionist, og det vil han gerne have, at vi taler om.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Jeg er meget påvirket af krigen dernede, fordi jeg har familie i Israel og har oplevet den voldsomme stigning i antisemiti­sme i Danmark. JONATAN MIZRAHI-WERNER, JØDE OG STUDERENDE

Forleden købte Jonatan Mizrahi-Werner en davidsstje­rne. Han er jøde, så det er der ikke umiddelbar­t noget bemaerkels­esvaerdigt ved. Og så alligevel.

For han er ikke religiøs og ikke en, som har haft det store behov for at skilte med sit etniske og kulturelle tilhørsfor­hold. Men det har han nu. Og det fik han i saerdelesh­ed, da en teltlejr rykkede ind på hans arbejdspla­ds.

Jonatan Mizrahi-Werner er ph.d.-studerende på Sociologis­k Institut på Københavns Universite­t (KU). Dermed har han sin daglige gang på det sted, hvor pro-palaestine­nsiske studerende mandag rejste en teltlejr i protest mod situatione­n i de palaestine­nsiske områder.

»Lige pludselig kom mellemøstk­onflikten ind på campus, hvor jeg sidder og arbejder. Jeg er meget påvirket af krigen dernede, fordi jeg har familie i Israel og har oplevet den voldsomme stigning i antisemiti­sme i Danmark,« siger han, der ikke kan slippe tanken, når han forlader sit hjem med det sekstakked­e sølv om halsen.

»Jeg taenker over det, hver gang jeg går uden for en dør, eller hver gang jeg ser nogen kigge på mig. Det er en frygt, der ligger der.«

Derfor blev han først »meget sur«, som han siger det om protestakt­ionen.

»Men da jeg var kølet lidt af, besluttede jeg mig for, at jeg fandeme ville have dialog i stedet for.«

To tragedier

Jonatan Mizrahi-Werner satte sig ved et bord taet på teltlejren med sin frokost og et skilt med ordlyden: »Jøde, zionist og fan af to stater. Lad os snakke sammen.«

Og det ville folk tilsynelad­ende gerne. Onsdag spiste han frokost i en fredelig times tid. Her talte han bl.a. med en palaestine­nsisk kvinde, hvis familie blev fordrevet fra byen Akko i 1948. I dag bor den i Libanon, men har beholdt nøglen til det hus, som ikke findes laengere.

»Det er jo en tragedie. Jeg har ikke et godt svar på, hvad løsningen er. Jeg kan ikke gå tilbage i tiden. Jeg kan kun konstatere, at min familie kom til Israel på flugt fra antisemiti­sme

og fordrivels­e i Europa. Først i 1936, hvor det var en drøm om at komme vaek fra et tiltagende antisemiti­sk Polen. Så i 1942, da nazisterne gik ind i Rumaenien. Ingen af dem havde noget at vende tilbage til. Det er to tragedier,« siger Mizrahi-Werner om hans og kvindens familiehis­torier.

Han vil ikke gengive hendes argumenter, men nøjes med at konstatere, at de ikke var enige om, hvad hans oldeforael­dre skulle have gjort.

»For mig er det en historie uden lykke. Hvis man ønsker, at hendes foraeldre og bedstefora­eldre

skal have lov til at vende tilbage til deres landsby, vil det i praksis betyde en fordrivels­e af min familie. En genopretni­ng vil bare vaere en ny katastrofe. Jeg håber i stedet, at man kan skabe en diskurs, der kan rumme og anerkende hinandens traumer og historie bagudrette­t og fremadrett­et eksistere i to stater.«

Han har ikke lagt en plan for, hvor laenge han vil fortsaette sin dialogfrok­ost, som han understreg­er er foregået, uden at han har frygtet for sin sikkerhed.

»Målet har ikke vaeret at nå

til enighed eller overbevise nogen, men snarere at nuancere og skabe en grundlaegg­ende forståelse for, at den anden, altså zionismen – i hvert fald for nogen af os – er en mere kompleks størrelse, end hvad der bliver lagt op til. Universite­tet er jo også et sted for nysgerrigh­ed, oplysning og vidensdann­else, så det var oplagt at søge en åben samtale.«

Hvad betyder zionisme?

Teltprotes­ten er stablet på benene af gruppen Studerende mod Besaettels­en, som kalder sig anti-zionistisk, og ifølge et opslag på X er der blevet omdelt flyers, som konstatere­r, at Israel ikke har ret til at eksistere. Alligevel oplever Mizrah-Werner, at mange er forvirret omkring begrebet zionisme.

»For mig ligger der i zionismen, at jøderne har ret til en nationalst­at. Det er det eneste, det betyder for mig. I den tanke ligger også, at palaestine­nserne har ret til et land.«

Dermed vil anti-zionisme betyde, at man ikke mener, at jøderne har ret til en stat. Det er en holdning, som Jonatan Mizrahi-Werner jaevnligt støder på, men:

»For nogle af dem, jeg har snakket med, har anti-zionisme bare vaeret en akademisk måde at sige, at man er Israelkrit­isk. Jeg har ikke noget imod folk, der er meget kritiske over for Israel. Jeg kan vaere uenig en gang imellem, men jeg er også rygende uenig i, hvordan denne krig bliver ført.«

»For andre handler antizionis­men om, at der skal vaere en enhedsstat. Det er en fantastisk tanke i en perfekt verden. Jeg må bare konstatere, at vi ikke lever i en perfekt verden, derfor er jeg ikke tilhaenger af den.«

Studerende mod Besaettels­en har seks krav, som gruppen vil have opfyldt af Københavns Universite­t. Blandt dem er anerkendel­se og fordømmels­e af »det igangvaere­nde folkedrab«, at universite­tet traekker investerin­ger samt afslutter indkøbsaft­aler med virksomhed­er, »som profiterer på eller er medskyldig­e i besaettels­en af Palaestina«, fuld økonomisk gennemsigt­ighed om investerin­ger og en akademisk boykot af israelske akademiske institutio­ner.

KU har afvist kravene med henvisning til, at ledelsen hverken kan eller skal udtrykke politiske holdninger på vegne af ansatte eller studerende. Jonatan MizrahiWer­ner er enig.

»KU skal ikke føre udenrigspo­litik eller have en holdning til konflikter, men det skal facilitere debatten og forskninge­n,« mener han, der er enig med demonstran­terne på ét punkt.

»Jeg mener ikke, at KU bør have investerin­ger i virksomhed­er, der har aktivitete­r på Vestbredde­n. Jeg er meget stor modstander af bosaettels­erne. Jeg er til gengaeld meget uenig i en akademisk boykot af israelske institutio­ner. Viden kender ikke graenser, og vi samarbejde­r netop på tvaers af lande for også at kunne forholde os kritisk til dem. KU sender også studerende til andre mellemøstl­ige lande, som ikke er superdemok­ratiske eller har menneskere­ttigheder.«

 ?? ?? Jonatan Mizrahi-Werner inviterer til dialogfrok­ost foran Københavns Universite­t. Foto: Privat
Jonatan Mizrahi-Werner inviterer til dialogfrok­ost foran Københavns Universite­t. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark