Jyllands-Posten

Topscorere­n har fået 74 bøder og skal af med 111.000 kr.

I fem byer har aeldre dieselbile­r vaeret forbudt siden 1. oktober 2023, men langt fra alle har opfanget budskabet. Og lysten til at betale bøderne er også staerkt begraenset.

- THOMAS MØLLER KRISTENSEN thomas.kristensen@jp.dk

Over en halv million kroner.

Så meget har fem gamle dieselbile­r til sammen kostet deres ejere i bøde, siden nye miljøzoner blev indført i fem danske byer for et halvt år siden.

Per 1. oktober 2023 blev København, Frederiksb­erg, Aalborg, Aarhus og Odense forbudt område for dieselbile­r med en Euronorm 4-klassifika­tion eller lavere, hvilket i praksis betyder biler fra 2009 eller tidligere.

Dem er der ifølge Bilstatist­ik

cirka 63.000 af, og statistik leveret af Miljøstyre­lsen viser, at mange af deres ejere har fået en hilsen med et krav om at betale 1.500 kr. for en overtraede­lse i de første seks måneder med reglerne.

Hér de mest centrale tal: Topscorere­n fik 74 bøder og skal af med 111.000 kr. Langt fra et enkeltståe­nde tilfaelde, da de naeste fire på listen blev blitzet 72, 72, 70 og 63 gange.

I alt 11.225 bøder blev sendt til 5.670 unikke registreri­ngsnumre, altså forskellig­e nummerplad­er, hvilket giver staten en indtaegt på 16,8 mio. kr.

Det samlede antal bøder per måned er gået fra 3.721 i oktober til 1.331 i marts.

»Første gang, jeg så tallet 74, taenkte jeg: Hva’ fanden foregår der? Så kom jeg til at taenke på, hvor dårlig jeg selv er til at tjekke min e-Boks. For mig at se må forglemmel­se eller uvidenhed vaere de eneste grunde til, at nogen kører sig til så mange bøder, for ingen kan jo have en regulaer interesse i at ende deroppe,« mener Jeppe Juul, transportp­olitisk chef i Rådet for Grøn Omstilling.

Han finder opbakning til sin argumentat­ion i oversigten over den faktiske betaling af bøderne.

Synderne får automatisk en opkraevnin­g med 30 dages betalingsf­rist. Manglende reaktion kan udløse op til to påmindelse­r med hver 14 dages betalingsf­rist, inden et ubetalt bødeforela­eg overdrages til politiet og i sidste ende kan blive sendt til inddrivels­e hos Gaeldsstyr­elsen.

Af de 11.225 bødeforela­eg var 4.531 – svarende til 38 pct. - blevet betalt per 1. april 2024.

1.771 af bøderne var gået til 53 biler, der havde fået minimum 20 bøder hver, men af disse var kun 8 - 0,5 pct. - blevet betalt.

»Som med alle andre bøder vil der vaere mange grunde til, at folk ikke betaler, men jeg ser det blandt andet som endnu en indikation på, at mange slet ikke er klar over, at de har fået bøderne,« understreg­er Jeppe Juul.

»Mere oplysning«

»Hvis både antallet af bøder og antallet af ubetalte bøder forbliver højt, bør politikern­e dog overveje at saette ind med endnu mere oplysning. For det første bliver reglerne snart strammet yderligere, for andet må det vaesentlig­ste mål vaere at få dieselbile­rne vaek fra de berørte områder, så luftforure­ningen bliver mindsket.«

Miljøminis­teriet glaeder sig over det månedlige fald i antallet af bøder fra oktober 2023 til april 2024 og påpeger samtidig, at Miljøstyre­lsen forventes at offentligg­øre en samlet evaluering af ordningen i august.

Direkte adspurgt om en kommentar til blandt andet de 74 bøder tildelt én bil og til betalingsg­raden hos de største syndere ønsker miljøminis­ter Magnus Heunicke (S) ikke at stille op til et interview, men leverer følgende skriftlige svar:

»Det er ikke hensigten, at bilister skal have så mange automatisk­e bøder, og derfor har jeg netop sendt et lovforslag i høring, der sikrer, at der maksimalt kan gives én bøde om ugen i stedet for de nuvaerende regler om maksimalt én bøde om dagen.«

 ?? ?? Siden den 1. oktober 2023 har aeldre dieselbile­r vaeret bandlyst i fem byer. Foto: Jens Dresling
Siden den 1. oktober 2023 har aeldre dieselbile­r vaeret bandlyst i fem byer. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark