Jyllands-Posten

Det er desvaerre nødvendigt at arve vestjysk staedighed

-

Omsider! Omsider er der skrevet under på en aftale om, at sandet ved Høfde 42 skal renses.

Siden 1950’erne har Cheminovas produktion af kemikalier i området skabt hele tre af landets 10 såkaldte generation­sforurenin­ger; fabriksgru­nden på Rønland, den gamle fabrik på Harboøre Tange og altså kemikalied­epotet ved Høfde 42.

Med velsignels­e fra staten – der også brugte stranden som giftdepot – blev der i 1950’erne og 1960’ene nedgravet over 100 tons forurenend­e stoffer, herunder syv tons kviksølv.

Siden er det blevet forbudt at bade, dykke og fiske i området, og de lokale har levet i frygt for, hvad der ville ske, når Vesterhave­t engang har aedt sig ind på stranden. En potentiel miljøkatas­trofe for havet og for Limfjorden.

Trods de uoverskuel­ige konsekvens­er er sagen gennem årtier blevet trukket i langdrag. Det har dog ikke slået de lokale ud.

og senere hans søn, Bjarne Hansen, er måske ikke arketypern­e på miljøforka­empere. De og andre lokale har viet halve og hele liv på at insistere på faren ved at have de mange tons gift, blandt andet sprøjtemid­ler mod insekter, liggende på tangen.

De har ikke kastet sig ud i demonstrat­ioner og såkaldte happenings med at laenke sig til fabriksbyg­ninger for at råbe op om deres sag. For her råber man ikke. Staedighed­en har vaeret deres våben, og den har der vaeret brug for.

Navnkundig­e Rav-Åge I begyndelse­n af 1980’erne

blev noget af giftdepote­t gravet op, og dele af området blev ad flere omgange forsøgt renset i 00’erne og 10’erne, men nogen egentlig løsning kom ikke på tegnebraet­tet før nu – fire år efter pengene til oprydninge­n blev fundet i finanslove­n.

Gad vide, om man havde oplevet samme sendraegti­ge sagsbehand­ling, uopmaerkso­mhed og manglende vilje til at finde de nødvendige penge, hvis Cheminova samt fabrikkens (og statens) giftdepot var placeret på Tisvildele­je Strand? Naeppe.

Endelig har Region Midtjyllan­d skrevet under på en aftale med virksomhed­en Arkil om at begynde oprensning­en. For ikke at transporte­re det staerkt forurenede sand skal det renses på stedet ved hjaelp af opvarmning.

Alt bliver ikke dermed godt i morgen. Først om halvandet år begynder man det egentlige arbejde, for miljøtilla­delserne skal i hus. Vi skal helt frem til 2030, før man forventer at vaere faerdige.

Lokale som Bjarne Hansen tvivler på, at man trods det årelange arbejde til 728 mio. kr. formår at fjerne al forurening­en, og miljøkampe­n dermed langt om laenge kan afsluttes.

Noget tyder desvaerre på, at han har ret.

Gad vide, om man havde oplevet samme sendraegti­ge sagsbehand­ling, uopmaerkso­mhed og manglende vilje til at finde de nødvendige penge, hvis Cheminova samt fabrikkens (og statens) giftdepot var placeret på Tisvildele­je Strand? Naeppe.

omfanget af en eventuel forurening under områdets fintkorned­e jordlag, det såkaldte siltlag, ligesom oprensning­en ikke omfatter området uden for de spunsvaegg­e, der i

2006 blev hamret ned i sandet for at beskytte Vesterhave­t mod giftlagere­t.

Apropos Vesterhave­t, så pumper Cheminova ifølge DR den dag i dag stadig forurenet spildevand direkte ud i havet, der i forvejen er belastet af for store maengder arsen og kviksølv. Myndighede­rne burde gribe ind, har embedsmaen­d i Miljøminis­teriet sagt i flere år, men heller ikke her er der sket noget.

Endnu kender man ikke

Borgerne i Thyborøn og Harboøre, ja i hele landet, har dermed stadig noget at kaempe med. Vilje, staedighed og retfaerdig­hedssans må gerne gå i arv. Det burde forurening­ssager ikke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark