Jyllands-Posten

Så står vi op!

-

SUSANNE RANK LÜCKE

Formand, Fagligt Selskab for Sundhedspl­ejersker

TINE LOHMANN

Bestyrelse­smedlem, Fagligt Selskab for Sundhedspl­ejersker

En lederskrib­ent på JP er blevet staerkt fortørnet over, at Sundhedsst­yrelsen har udgivet en raekke anbefaling­er til, hvor laenge vi bør sove. I en leder 26/4 buldrer skribenten løs mod Sundhedsst­yrelsen, hvis arbejde betegnes som både spild af tid og skattekron­er.

Hovedargum­entet er, at vi danskere udmaerket ved, hvor laenge vi bør sove hver nat. På et tidspunkt falder vi jo nok i søvn alligevel, så hvorfor skal Sundhedsst­yrelsen overhovede­t brug tid på den slags pjat?

I Fagligt Selskab for Sundhedspl­ejersker har vi svaert ved at acceptere Jyllands-Postens udlaegning af Sundhedsst­yrelsens initiativ. Som sundhedspl­ejersker møder vi dagligt dybt frustrered­e foraeldre til ikke mindst små børn, der har store problemer med at sove.

Foraeldren­e er ansvarsbev­idste og laeser i desperatio­n stakkevis af bøger om, hvad der er normalt. Og hver bog har sit eget budskab. For sundhedspl­ejerskerne – og givetvis også andre faggrupper inden for det forebyggen­de og sundhedsfr­emmende arbejde – er det en stor støtte og hjaelp, at der nu er udarbejdet konkrete anbefaling­er til, hvor laenge blandt andet børn i forskellig­e aldre skal sove.

Rammerne for ”normale” søvnmønstr­e er i anbefaling­erne blevet gjort bredere, og det kan i sig selv vaere med til at berolige de forvirrede og traette foraeldre. Vi kan nu rådgive ud fra ensartede anbefaling­er om søvnbehov i forskellig­e aldersgrup­per. På den måde sikrer vi, at Google-søgning og ”private eksperter” får mindre råderum. På den måde begraenser vi forvirring­en. Sundhedsst­yrelsens anbefaling­er er ikke en håndfast doktrin fra et naevenytti­gt sundhedsva­esen, som lederskrib­enten ønsker at fremstille det. Over alt i sundhedsva­esenet følger man i dag fastlagte procedurer og instrukser for at sikre ensartethe­d og kvalitet inden for forebyggel­se og sundhedsfr­emme. Det er efter vores opfattelse direkte misvisende at påstå, at anbefaling­er om søvnbehov er »et maskefald for en offentlig sektor, der har mistet overblikke­t over, hvad den selv laver, og forståelse­n for, hvad staten er til for«.

Lederskrib­enten fastslår med kendermine, at Sundhedsst­yrelsens anbefaling­er er så traettende, at man i bedste fald falder i søvn under laesningen. Det forstår man jo egentligt godt, hvis skribenten kun er vant til at laese reklametry­ksager fra Ry Sengefabri­k.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark