Jyllands-Posten

Bevar kontantkas­serne — isaer når tusindkron­esedlen forsvinder

- KATRINE LESTER Direktør, Danske Seniorer

Der er blevet langt mellem kontantkas­serne i de danske bankfilial­er. Alt for langt. Det går hver dag ud over de borgere, virksomhed­er og foreninger, som bruger kontanter. Bankerne skal forpligtes til at tage imod kontanter uden at opkraeve gebyr – som detailhand­len er det. Som minimum må myndighede­rne garantere, at alle har adgang til en bank med kontantkas­se inden for en rimelig afstand.

bruger stadig kontanter. For nogle er det trygt. For andre hjaelper det med at holde et budget. Og for andre igen mindsker det bankens ”smugkigger­i” i, hvordan de bruger deres penge. Saerligt seniorer benytter sig af kontanter. Og når man ser på, hvor mange aeldre der franarres penge ved digital svindel, overrasker det naeppe nogen. Men også andre grupper, saerligt digitalt udsatte, benytter sig af kontantern­e. Her er ingen apps, intet MitID, ingen cookies, ingen trussel for hacking og ingen små tal på en skaerm. Her er blot kroner og øre. Konkret og nemt at forholde sig til. Trygt at finde rundt i. Men bankerne laegger igen og igen hindringer i vejen for deres kontante kunder. De faerreste banker har efterhånde­n en kontantkas­se, og derfor er borgere, virksomhed­er og foreninger henvist

Mange danskere

til at haeve og saette penge ind i en automat.

sparet kontanthån­dteringen vaek i en tid, hvor bankregnsk­ab efter bankregnsk­ab viser milliardov­erskud. Alligevel er der åbenbart ikke råd til at håndtere almindelig­e menneskers behov for kontanter. Man laegger i stedet byrderne på kunden og stikker profitten i lommen. Dybt usolidaris­k over for det øvrige samfund. Samfundet ville naeppe kunne fungere uden bankerne. Men vores samfund ville heller ikke kunne fungere uden kontanter. De er kritisk infrastruk­tur. Gud forbarme sig over os, den dag et russisk hackerangr­eb laegger de danske banker ned.

Behovet for kontantkas­ser er kun blevet endnu mere akut, siden Nationalba­nken annoncered­e afskaffels­en af tusindkron­esedlen. Mange borgere har haft tusindkron­esedler liggende. Måske fordi de haevede dem, da bankerne kraevede negative renter på indlån, måske fordi de godt kan lide at have en mindre opsparing taet på, måske noget helt tredje. Nu står de alle i samme suppedas med at komme af med sedlerne inden naeste sommer.

Bankerne har

historier om, hvordan kiosker og supermarke­der plages af småindkøb med tusindkron­esedlerne. Butikkerne løber

Medierne skriver

tør for byttepenge og frygter, at de uforvarend­e bliver brugt til hvidvask. Men det er klart, at folk tyr til den slags metoder for at komme af med deres sedler. Bankerne har jo de facto gjort det umuligt for mange lovlydige mennesker at aflevere pengene på andre måder.

Kontantkas­ser og de hvidvaskre­gler, bankerne skal følge, sikrer, at aerlige mennesker kan aflevere penge, mens det bliver svaerere for de kriminelle. Man aflaster også detailbran­chen. Derfor bør kontantkas­serne bevares uden gebyr for kunden.

vaere en maksimalgr­aense for, hvor langt der må vaere mellem kontantkas­ser. Finanstils­ynet kan pålaegge bankfilial­erne at have kontantkas­ser. Bankerne kan så fordele udgiften til at have kontantkas­ser imellem sig. Man kan skele til apoteksomr­ådet, hvor bestemte apoteker får retten og pligten til at drive døgnapotek og kompensere­s for udgifterne ved en landsdaekk­ende aftale. Finanstils­ynet kan her spille den rolle, Laegemidde­lstyrelsen spiller for apotekerne.

Alternativ­t bør der

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark