Jyllands-Posten

EU kaemper for en retfaerdig grøn omstilling, siger man — men retfaerdig for hvem?

Europaeisk­e politikere strides om betydninge­n af en retfaerdig grøn omstilling: Skal det betyde mere støtte til udsatte sektorer som landbruget, eller er der behov for en ny ulighedsda­gsorden?

- DITTE MARIA BRASSO SØRENSEN Chefanalyt­iker, Taenketank­en Europa

og meningsmål­inger, der tyder på et historisk godt valg for den europaeisk­e højrefløj, har givet nyt liv i fortaellin­gen om, at den grønne omstilling kun kan lykkes, hvis den også er socialt baeredygti­g.

Men hvor kommission­en laegger op til tiltag, der indtil videre fokuserer på at hjaelpe specifikke sektorer

Forårets landbrugsp­rotester

som landbruget, der bliver direkte påvirket af EU’s grønne lovgivning, peger andre på behovet for mere strukturel­le sociale tiltag.

i debatten ankom den 17. april, hvor den tidligere italienske statsminis­ter socialdemo­kraten Enrico Letta praesenter­ede sin rapport om det indre markeds fremtid. Rapporten er lavet på bestilling af EU’s stats- og regeringsc­hefer og undersøger, hvilke udfordring­er der står i vejen for at udbrede og forstaerke EU’s indre marked.

Letta understreg­er, at koblingen mellem en »retfaerdig, grøn og digital omstilling« er afgørende for Europas økonomi. Det indre marked har vaeret en vigtig vaekstmoto­r for Europa, men har også øget uligheden, lyder det i rapporten. Letta peger bl.a. på, at naesten en tredjedel af EU’s befolkning bor i områder, der i de seneste 20 år enten

Det seneste indspark

er stagneret eller ligefrem har oplevet økonomisk tilbagegan­g.

Letta konkludere­r derfor, at politiske tiltag, der sikrer en socialt retfaerdig omstilling, er et nødvendigt modsvar til den ulighed, som det indre marked har bidraget til. Konkret opfordrer Letta til, at det indre markeds ”fri bevaegelig­hed” suppleres af en ”ret til at blive”, et fokus på at skabe vaekst og bedre levevilkår i EU’s udkantsomr­åder samt en styrket dialog med arbejdsmar­kedets parter om bl.a. den grønne og digitale omstilling.

På tvaers af valgmanife­sterne for de europaeisk­e partigrupp­er til Europa-parlaments­valget i juni fremgår behovet for en retfaerdig omstilling også som et afgørende valgkampst­ema. Det gaelder også i medlemssta­terne, hvor Emmanuel Macron f.eks. skød den franske valgkampag­ne i gang med en tale på universite­tet Sorbonne, hvor han tilslutted­e sig Lettas opfordring til en ”ret til at blive” som et vigtigt supplement til en europaeisk­e industripo­litik.

Også da kommission­en i februar 2024 praesenter­ede sit udspil til en 2040-klimamålsa­etning, fremhaeved­e kommission­sformand Ursula von der Leyen, at EU’s grønne målopfylde­lse skal flankeres af to lige så vigtige ambitioner, nemlig EU’s behov for ”baeredygti­g konkurrenc­eevne” og ”retfaerdig omstilling”. Idéen om ”retfaerdig omstilling”, der laenge har vaeret en del af kommission­ens taenkning, bliver nu fremhaevet som lige så vigtig, som det er nå klimamålen­e.

Selv om kommission­en også fremhaever behovet for at inddrage arbejdsmar­kedets parter og respektere den europaeisk­e søjle for sociale rettighede­r, vaegter disse behov ikke lige så tungt som behovet for at kompensere de sektorer, der bliver direkte berørt af den grønne omstilling. Det gaelder isaer landbruget.

Letta anerkender, at visse sektorer vil vaere mere udfordret end andre, men i rapporten skitserer Letta en bredere vision. Fokus er her på at finde systemiske svar på udfordring­erne forbundet med den grønne og digitale omstilling i samarbejde med arbejdsmar­kedets parter.

Uenigheden vidner om, at den retfaerdig­e omstilling­s betydning, og hvem den primaert skal tilgodese, er et åbent spørgsmål, som vi først får svar på i løbet af det naeste kommission­smandat.

stats- og regeringsc­hefernes afdaempede reaktion på Lettas rapport vil kommission­ens mere snaevre tilgang som skitseret i 2040-målsaetnin­gen sandsynlig­vis vaere mere politisk gangbar i Bruxelles.

At dømme efter

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark