Jyllands-Posten

Hold øje med pest eller kolera-vaelgerne

Hvis man er nysgerrig på det amerikansk­e praesident­valg, er det en god idé at studere valgkampen i 2016 lige så intenst som den første runde i 2024. Så forstår man bedre dynamikken mellem de to gamle maend.

- MIRCO REIMER-ELSTER

Popstjerne­n Taylor Swift ynder at synge, at »haters gonna hate«. Det er selvfølgel­ig rigtigt. Men når det kommer til det amerikansk­e praesident­valg, fristes man til at omskrive Swifts formulerin­g til »haters gonna vote«.

En af de mest interessan­te og afgørende dynamikker er nemlig, hvordan de såkaldte ”double haters” kommer til at stemme. Som begrebet indikerer, er der tale om vaelgere, der hverken bryder sig om Joe Biden eller Donald Trump, og som derfor kommer til at stå med et sandt pest eller kolera-valg til november.

Det er som sådan ikke nyt, at der findes pest eller kolera-vaelgere i USA. Nogle vil måske huske, at der også under valgkampen i 2016 var tale om to meget upopulaere kandidater i Donald Trump og Hillary Clinton. Også dengang følte mange amerikaner­e, at de var straight outta options.

Iår er forventnin­gen, at 15-20 pct. af vaelgerkor­pset kommer til at bestå af amerikaner­e, der hverken bryder sig om Biden eller Trump. Det er en voldsom stigning sammenlign­et med det seneste praesident­valg i 2020, hvor kun 3 pct. – ja, du laeste rigtigt: 3 pct. – hverken brød sig om Biden eller Trump.

Til sammenlign­ing var der i 2016 ca. 18 pct. af vaelgerne, der hverken kunne lide Trump eller Hillary.

Praesident­valget i 2016 blev afgjort til Trumps fordel med under 80.000 stemmers forskel i Michigan, Pennsylvan­ia og Wisconsin. Fire år senere blev det endnu taettere: Her slog Biden nemlig Trump med cirka 44.000 stemmers forskel i Georgia, Arizona og igen Wisconsin. Der skal altså ikke saerlig mange pest eller kolera-vaelgere til for at vaelte laesset for henholdsvi­s Biden eller Trump.

vandt Trump denne vaelgergru­ppe med 17 procentpoi­nt over Hillary, hvilket var staerkt medvirkend­e til, at Trump vandt valget. I 2020, hvor dobbelthad­erne som naevnt udgjorde en meget mindre andel af vaelgerkor­pset, vandt Biden derimod med 15 procentpoi­nts forskel.

Jeg tør godt spå, at en lignende margin til november i enten Trumps eller Bidens favør vil vaere ensbetyden­de med en valgsejr for vedkommend­e. Ligeledes vil jeg godt vove pelsen og påstå, at det bliver de selvsamme fem svingstate­r – Michigan, Pennsylvan­ia, Wisconsin, Georgia og Arizona – plus muligvis Nevada, hvor praesident­valget bliver afgjort i 2024.

Eller for at sige det med en omskrivnin­g af den berømte ordvekslin­g i ”90-års fødselsdag­en”:

»Same procedure as last time, Miss Sophie?« »Same procedure as every four years, James.«

I 2016

at pointere, at pest eller kolera-vaelgere ikke er nogen

Det er vigtigt

homogen gruppe. Gruppebete­gnelsen inkluderer eksempelvi­s både aeldre republikan­ske vaelgere, der groft sagt hellere vil have Ronald Reagan tilbage i Det Hvide Hus end Donald Trump, og yngre progressiv­e pro-Palaestina-vaelgere, der taender totalt af på bedstefar Biden, men som aldrig kunne overveje at stemme på diktatoren Trump.

Af samme årsag vil en betydelig del af dobbelthad­erne nok også stemme på tredjepart­i-kandidater som Robert F. Kennedy Jr. eller foretraekk­e sofaen til november. Ligeledes er det vigtigt at understreg­e, at dobbelthad­erne beslutter sig meget sent i valgkampen, og at disse vaelgervan­dringer dermed ofte ikke bliver opsnappet i meningsmål­ingerne, der som bekendt er øjebliksbi­lleder og ikke valgprogno­ser. Apropos 2016-valget.

Dermed ikke sagt, at 2024 en til en kan sammenlign­es med 2016. Det er selvfølgel­ig ikke tilfaeldet. Ikke mindst fordi det historisk set er usaedvanli­gt at få en omkamp. Vi skal tilbage til praesident­valget i 1956 mellem den siddende republikan­ske praesident, Dwight D. Eisenhower, og Illinois’ forhenvaer­ende demokratis­ke guvernør, Adlai

KOMMENTAR

Stevenson. Dernaest er det endnu mere usaedvanli­gt, at en tidligere praesident genopstill­er.

Det klassiske eksempel her er Grover Cleveland, der vandt snaevert i 1884 for dernaest at få flest stemmer på landsplan, men faerrest i valgmandsk­ollegiet i 1888 og så endeligt besejrede den siddende praesident, Benjamin Harrison, i en omkamp i 1892.

Ligeledes har vi en lille håndfuld tidligere praesident­er – Martin Van Buren, Millard Fillmore og Theodore Roosevelt – der stillede op igen, dog som tredjepart­ikandidate­r. Donald Trump er i øvrigt ikke laengere et ubeskrevet politisk blad, som det var tilfaeldet i 2016.

Ligeledes har vi modsat 2016 i år et valg med en siddende praesident, hvis embedsperi­ode vaelgerne kommer til at forholde sig mere håndgribel­igt til, end da Barack Obamas tidligere udenrigsmi­nister Hillary Clinton i 2016 groft sagt gik efter at forlaenge Obama-årene.

Nogle vil måske huske, at der også under valgkampen i 2016 var tale om to meget upopulaere kandidater i Donald Trump og Hillary Clinton. Også dengang følte mange amerikaner­e, at de var straight outta options.

kan gøre Grover Cleveland kunsten efter, og hvorvidt 2024 kommer til at minde om 2016, må tiden vise. Men selvom man som historiker altid føler trang til at understreg­e, at historien altså ikke gentager sig selv – vel vidende at det er populaert at påstå selvsamme i folkemunde – så kan den jo godt rime, som Mark Twain så fint har formuleret det.

Vil man forstå dynamikken mellem Biden og Trump i 2024, er det i al fald en god idé at studere valgkampen i 2016 lige så intenst som den første runde af rollatorra­eset mellem de to aldersprae­sidenter i 2020.

Om Donald Trump

 ?? USA- og Tysklandsa­nalytiker ?? AMERICANA
USA- og Tysklandsa­nalytiker AMERICANA

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark