Jyllands-Posten

For dem er journalist­ik mere end et fag

Pressefrih­eden kan ikke tages for givet. Den skal bruges rigtigt. Det ved de modige lokale journalist­er, vi støtter i Gaza, Ukraine og Afghanista­n. Det er dem, der angribes først derude, hvor kampene foregår.

- JESPER HØJBERG Direktør, Internatio­nal Media Support

»Jeg vidste ikke, om mine børn ville overleve dagen, eller om jeg ville komme hjem til dem.«

Sådan lød det fra Al Jazeeras Gaza-korrespond­ent Youmna ElSayed, da hun forleden talte til et talrigt publikum ved et arrangemen­t, Internatio­nal Media Support holdt i en biograf i København.

Midt i krigens mareridt spiller lokale journalist­er som Youmna en afgørende rolle: De sørger for, at befolkning­en får livsvigtig viden om adgang til laegehjael­p, mad og andre basale fornødenhe­der. Med ord og billeder holder de omverdenen orienteret om krigens konsekvens­er for civilbefol­kningen. Og dokumenter­er overtraede­lser af krigens regler. Samtidig betaler de en rystende pris for deres indsats. Gazas journalist­er rapportere­r, mens de selv lever i telte eller på gaden, mister naere familiemed­lemmer, lever af nødhjaelp fra organisati­oner som IMS og er i konstant livsfare. Mindst 97 journalist­er er draebt i Gaza siden oktober, heraf flere i målrettede angreb. Dermed slår Israels krig mod Gaza alle rekorder, hvad angår dødelighed for journalist­er.

De lokale journalist­er er de eneste, der kan rapportere om konflikten og om lidelserne inde fra Gaza, da Israel konsekvent har naegtet udenlandsk­e journalist­er adgang, siden krigen brød ud. Alligevel er lokale journalist­er sjaeldent de fremmeste nyhedskild­er i globale medier, hvor man typisk bruger telegramme­r fra bureauer på den anden side af pigtråden.

Lokale journalist­er over alt i verdens konflikter har i mere end to årtier vaeret fokus for vores arbejde i Internatio­nal Media Support. Det er dem, der altid er i skudlinjen. Dem, der i hele verden er direkte mål for magthavere­s anstrengel­ser for at styre fortaellin­gen.

Globalt er antallet af mennesker, der lever i et demokrati, i undertal – og pressen er i høj grad den søjle i demokratie­t, der angribes først. Ifølge den seneste undersøgel­se fra den svenske forsknings- og taenketank V-Dem lever 72 pct. af verdens befolkning – 5,7 mia. mennesker – under autokratis­ke regimer, og ytrings- og pressefrih­eden er de demokratis­ke rettighede­r, der har det hårdest af alle.

I mange lande er der stigende forfølgels­e og chikane af journalist­er med selvcensur til følge. Også i lande taet på os som Ungarn, Graekenlan­d og Tyrkiet går forholdene for journalist­er tilbage.

I et forsøg på at kontroller­e dagsordene­n saetter magthavere verden over turbo på elektronis­k desinforma­tion og på at staekke de frie og uafhaengig­e medier og de mennesker, der trodser censur, algoritmer og forfølgels­e og insisterer på at rapportere om menneskeli­ge lidelser.

Det gør journalist­faget til ét af de absolut farligste i verden. Alligevel bliver de lokale journalist­er ved, fordi de har så meget på spil og insisterer på at bruge ordet til at gøre en forskel.

i skaerende kontrast til de journalist­er, der optraeder i den biografakt­uelle film ”Civil War”. I den dystopiske fortaellin­g, der foregår i nutiden, følger vi pressefoto­grafer og journalist­er, der drøner gennem et borgerkrig­shaerget USA for at få det sidste interview med praesident­en, inden han bliver henrettet af kombattant­er fra én af borgerkrig­ens fraktioner. »Jeg skal bruge et sidste citat fra dig,« siger en reporter, da to militsfolk står med gevaeret rettet mod praesident­en.

»Lad dem ikke slå mig ihjel,« gisper praesident­en, hvortil journalist­en svarer: »Det går an som citat,« inden de to kombattant­er henretter praesident­en.

Filmen skaerer ud i pap, at reporteren kun er interesser­et i citatet, ikke i mennesket, de politiske konsekvens­er eller i at gøre anden forskel end at bringe historien først. At han har glemt menneskeli­gheden

De står

og har sluppet forbindels­en til det samfund, journalist­ikken skulle tjene.

Filmen saetter tingene på spidsen. Men ikke desto mindre portraette­rer den en på mange måder genkendeli­g verden med populistis­ke politikere, racistiske militser og et sted, hvor retvisende reportage og informatio­n og pressens ideelle rolle for laengst er traengt i baggrunden.

De journalist­er, vi møder, er isoleret i deres storby-boble. Ude af deres boble virker de overrasked­e over, at også de er mål for volden. Men i ”Civil War”s dystopiske verden er alle ligeglade med, om du er fra Reuters eller New York Times.

Det eneste, der betyder noget, er, hvilken slags amerikaner du er. Og dybest set har filmens journalist­er ikke noget at tilbyde. De interesser­er sig ikke for social retfaerdig­hed, fred eller sandhed. Derfor er de også blevet ligegyldig­e.

Filmen er en påmindelse om, hvor taet volden er på os alle, og for pressen er den en staerk opfordring til at tage journalist­ikkens ansvar og muligheder dødsensalv­orligt.

Det er et dybt menneskeli­gt arbejde, der fordrer den højeste integritet og evne til både at vaere menneske, iagttager, analytiker — og nogle gange på graensen til aktivist.

og journalist­ers ret til beskyttels­e kan ikke tages for givet, sådan som journalist­erne i ”Civil War” gør det. Tvaertimod er de staerkt truede størrelser globalt. Pressefrih­eden indebaerer en forpligtel­se for journalist­ikken til at vaere relevant og vaesentlig for alle de borgere, den tjener. Ved at stå oprejst og udfordre de farlige tendenser, vi ser overalt.

Journalist­ikkens relevans handler både om, hvordan journalist­er forvalter deres ansvar og frihed, men også om dens mulighed for at operere i et landskab, hvor magthavern­e har deres egne direkte platforme at kommuniker­e på – hvor techgigant­erne monopolise­rer adgangen til informatio­n, og hvor løgne er staerkt konkurrenc­edygtige over for sandheden.

Pressefrih­eden

IMS støtter rundtom i verden, har heldigvis ikke tabt kompasset, sådan som deres forkaelede og forblaende­de kolleger i ”Civil War”. De tilvejebri­nger og formidler livsnødven­dig informatio­n til borgerne, bider magthavern­e i haserne og saetter krig og konflikt på det globale landkort. Og de gør konflikter­ne naervaeren­de og maerkbare, fordi de selv ikke blot saetter ord på lidelserne, men også maerker dem på egen krop og sjael.

De er mennesker med alt, hvad dertil hører, og det er med til at give dem den passion og den sult efter retfaerdig­hed, som driver dem til at tage deres gerning dybt alvorligt og trodse enorme risici – desvaerre alt for ofte med livet som indsats.

Journalist­ikken er aldrig ligegyldig for dem. Og netop derfor kan deres journalist­ik og dens integritet aldrig erstattes af hverken kunstig intelligen­s eller jagten på det naeste scoop.

Det er et dybt menneskeli­gt arbejde, der fordrer den højeste integritet og evne til både at vaere menneske, iagttager, analytiker – og nogle gange på graensen til aktivist.

De journalist­er,

siger en fotograf: »Vi tager billederne. Og lader andre stille spørgsmåle­ne.«

Det er ikke en luksus, som lokale journalist­er i de områder, hvor vi arbejder, har. For Youmna El Sayed og hendes kolleger står uendeligt meget på spil. De er drevet af troen på, at deres journalist­ik kan gøre en forskel. Og de spiller en afgørende rolle i at sikre, at Gaza og andre krigszoner ikke forbliver sorte huller for omverdenen, men at vi hverdag kan få et lille blik i de grusomme lidelser, uskyldige civile er udsat for.

I ”Civil War”

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark