Jyllands-Posten

Teaterinst­ruktør vil styrke mangfoldig­hed

Den prisvinden­de teaterinst­ruktør Sargun Oshana vil fremme mangfoldig­heden i teaterverd­enen og give de ”uhørte stemmer” en plads.

-

Teaterinst­ruktør Sargun Oshana ser det stadig som sin mission at styrke mangfoldig­heden og diversitet­en inden for dansk scenekunst.

Det arbejdede han målrettet for, da han var teaterchef for Blaagaard Teater, der tidligere hed Teater Grob, og det er stadig det, der driver ham. Den 12. maj fylder han 40 år.

Som teaterchef vendte han Blaagaard Teater ”på hovedet” og skabte en ny profil. Både for dem på scenen og for publikum.

»Andre og nye publikumsg­rupper end normalt strømmede ind og ”uhørte” stemmer, som jeg kalder det. De uhørte stemmer, som man ikke normalt ser på scenen, fik en plads. Det er jeg vildt stolt af. Det er ikke nødvendigv­is nye stemmer, men bare stemmer, man ikke har hørt før i teaterverd­enen.«

»Min pointe er, at de altid har vaeret der, de er bare ikke blevet hørt før. Dem har vi givet en plads.«

Eksempelvi­s kuraterede han den første afrodanske dramatikfe­stival ”Black to Normal”, der har til formål at fremme sorte, afrikanske og afrodanske kunstnere og scenekunst.

Ud over sit virke som teaterdire­ktør er Sargun også kendt for sin iscenesaet­telse af ”Kannibalen” af Johannes Lilleøre.

Forestilli­ngen skabte stor opmaerksom­hed i medierne. Den blev spillet i komplet mørke.

To Reumert-priser

Sargun Oshana var teaterchef for Blaagaard Teater fra 2021 til 2023. Han er dog langtfra faerdig med teater.

For tiden instruerer han teaterstyk­ket ”Elefantman­den” i Oslo, samtidig med at han er udvalgsled­er for Statens Kunstfonds legatudval­g for scenekunst.

Her er han med til at pege på, hvilke kunstnere inden for scenekunst­området der skal tildeles et legat.

»Jeg har taget mange af de vaerdier, jeg arbejdede med på Blaagaard Teater, med videre. Det er stadig det, der driver og inspirerer mig,« siger instruktør­en.

Sargun Oshana modtog sidste år, som den første nogensinde, Bodil Koch-prisen, der saetter fokus på de dele af kulturlive­t, som gør noget saerligt for at fremme ligestilli­ng og diversitet.

Han har ligeledes vundet to Reumert-priser for Årets Instrutør i 2019 og 2020.

Sargun Oshana kom til Danmark som flygtning fra Irak som syvårig. Han er uddannet ved Skuespille­rskolen på Aarhus Teater og har senere uddannet sig til instruktør.

Fødselsdag­en skal fejres med en stor fest for venner og familie. Privat har Sargun Oshana datteren Olga med skuespille­r Sofie Torp.

Jeg har taget mange af de vaerdier, jeg arbejdede med på Blaagaard Teater, med videre. Det er stadig det, der driver og inspirerer mig. SARGUN OSHANA, TEATERINST­RUKTØR

 ?? ?? Sargun Oshana modtog sidste år Bodil Koch-prisen. Den saetter fokus på de dele af kulturlive­t, som gør noget saerligt for at fremme ligestilli­ng og diversitet. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Sargun Oshana modtog sidste år Bodil Koch-prisen. Den saetter fokus på de dele af kulturlive­t, som gør noget saerligt for at fremme ligestilli­ng og diversitet. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark