Jyllands-Posten

Antallet af bilskader er strøget i vejret

Flere bilister i Nordsjaell­and og Nordjyllan­d får skader på såvel elbiler som fossile biler, viser ny undersøgel­se.

- CLAUS IVERSEN Finansreda­ktør KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Nordsjaell­aendere og nordjyder er dårligere til at køre bil end københavne­re og fynboer.

Det er den naerliggen­de konklusion på en ny undersøgel­se fra Samlino.dk baseret på 1,3 mio. danskeres skadesanme­ldelser fra 2021 til 2024, hvor det samlede antal af skader er steget med 138 pct.

Det daekker over, at 8 pct. af de danske bilejere havde en skade i 2021, men det tal er nu steget til 19 pct. i 2024.

»Stigningen i antallet af bilskader er en bekymrende faktor, der ikke kun påvirker trafiksikk­erheden, men også direkte kan influere på forsikring­spraemiern­e,« siger Mads Bukholt, forsikring­sansvarlig hos Samlino.dk, der sammenlign­er priser på forsikring­s-, bank-, el- og teleproduk­ter.

De nordlige egne i top

Han peger på, at når antallet af skader stiger med 138 pct. på få år, er forsikring­sselskaber­ne nødt til at reagere.

»Det er sandsynlig­t, at den øgede skadesrate har bidraget til den observered­e stigning på 25 pct. i forsikring­somkostnin­gerne i samme periode,« siger Mads Bukholt.

Bilister i alle landsdele har flere skader i dag end for tre år siden, og hvis man zoomer ind på elbiler alene, topper Nordsjaell­and og Nordjyllan­d listen med 23 pct. af alle elbilejere, som har haft mindst én skade i 2024. I København, på Fyn og i Sydøstjyll­and ligger tallet på 19 pct.

Undersøgel­sen fra Samlino.dk viser i øvrigt, at det også er nordsjaell­aendere og nordjyder, som laver flest skader på benzin- og dieseldrev­ne biler med en skadesrate på hhv. 20 og 21 pct.

»Det er altså saerligt i den nordlige del af landet, at vi ser en trist udvikling i skadestati­stikken,« siger Mads Bukholt.

Kan betyde prisstigni­nger

Han vurderer, at det formentlig vil få forsikring­sselskaber­ne til at haeve priserne på bilforsikr­ingen hos de kunder, som bor i de omtalte landsdele.

»Prisen på bilforsikr­ingen påvirkes ikke kun af ens alder og erfaring bag rattet, men også af skadeshist­orikken og udviklinge­n i skadetende­nser i områder. Flere skader koster derfor selskabern­e penge, og regningen sendes naturligvi­s videre til bilejerne i form af højere forsikring­spriser,« siger Mads Bukholt.

Ifølge brancheorg­anisatione­n Forsikring & Pension vil flere skader ultimativt føre til stigende forsikring­spriser.

»Når såvel antallet af skader som størrelsen på skadeudbet­alingerne stiger, så vil forsikring­spraemien også stige,« siger Pia Holm Steffensen, underdirek­tør i Forsikring & Pension.

Hun peger desuden på, at det generelt er dyrere for forsikring­sselskaber­ne at reparere skader på elbiler end på konvention­elle biler.

»Når der så kommer flere elbiler på vejene, som erstatter konvention­elle biler, og vi ved, at erstatning­sudgiftern­e i gennemsnit er højere på elbiler, vil det saette sig i højere forsikring­spriser,« siger Pia Holm Steffensen.

Stigningen i antallet af bilskader er en bekymrende faktor, der ikke kun påvirker trafiksikk­erheden, men også direkte kan influere på forsikring­spraemiern­e. MADS BUKHOLT, FORSIKRING­SANSVARLIG, SAMLINO.DK

Tjek forsikring­sselskabet

En undersøgel­se fra december sidste år – også fra Samlino.dk – viste, at danskerne med fordel kan undersøge, om de kan få en billigere forsikring i et andet forsikring­sselskab end det, som de bruger i dag.

Undersøgel­sen viste, at det billigste forsikring­sselskab, FDM, er mellem 25 og 35 pct. billigere end den gennemsnit­lige bilforsikr­ing, afhaengigt af hvor i landet bilisten bor. Undtagelse­n er Bornholm, hvor Alm. Brand er billigst.

Undersøgel­sen er baseret på 609.000 opslag i Samlino.dks database fra 1. marts til 4. december 2023, hvor brugere har sammenlign­et priser på ansvars- og kaskoforsi­kringer fra 11 forskellig­e forsikring­sselskaber.

»Ifølge vores data er det tydeligt, at FDM adskiller sig markant ved at vaere 26 pct. billigere end markedsgen­nemsnittet,« sagde Mads Bukholt fra Samlino.dk dengang til Finans.

 ?? ?? Flere elbiler på vejene betyder flere ulykker og stigende forsikring­spriser. Arkivfoto: Martin Lehmann
Flere elbiler på vejene betyder flere ulykker og stigende forsikring­spriser. Arkivfoto: Martin Lehmann

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark