Jyllands-Posten

Topøkonom tabte interessen for andre mennesker: De liberale blev »svage, hule og korrupte«

- MAGNUS BODING HANSEN magnus.b.hansen@jp.dk

Verdens førende finanskomm­entator troede, han gjorde verden til et bedre sted. Nu erkender Martin Wolf, at det liberale demokrati, han har vaeret med til at forme, er blevet »svagt, tomt og korrupt«. Forbindels­en til almindelig­e mennesker gik tabt – også hans egen.

LONDON – »Jeg er med alderen blevet mindre interesser­et i andre mennesker,« siger Martin Wolf, 80 år og verdens måske førende finanskomm­entator, en legende på Financial Times og fast moderator til Davos.

Han siger det henkastet bag rattet i sin sølvgrå Audi tre timer inde i vores samtale. »Det er ikke unormalt,« siger han. »Min evne til at engagere mig i andre menneskers smerte ... er vaek.«

I 50 år har han ikke fået nye taette venner. Godt gift er han på 56. år. Det er otte år siden, han sidst laeste en roman, og det var en historisk roman om det moderne Indien, laest i arbejdsøje­med.

Reelt har han ikke ladet sig opsluge af litteratur og af individuel­le mennesker, som han kalder dem, siden sin ungdom. Han laeser hellere »om idéer«. Når han hver sommer kører ned til det samme hus i Italien, er det med 30-40 bøger om økonomi og historie i bagagerumm­et. Ligesom sin mor elsker han forudsigel­ighed, siger han.

Fra samtalens start erkendte han, at han for laenge tog sammenhaen­gskraften for givet, og allerede i vinter i The Crisis of Democratic Capitalism skrev han, at liberale som ham har troet naivt på kapitalism­ens evne til at løse problemer som ulighed; Storbritan­nien er nu det naestmest ulige af de rige land efter USA; med store sultproble­mer, stigende børnedødel­ighed og flere og flere hjemløse.

Men det er først nu, Martin Wolf traeder tydeligt frem for mig som menneske: Han tog fejl, fordi han fjernede sig fra mennesker.

»Vi liberale troede, at vi gjorde verden bedre, og meget blev bedre,« indledte han i sit hjem i den del af Londonfors­taden Dulwich, hvor husene koster det samme som i København – bare i pund.

Den ekstreme fattigdom er faldet markant i verden, verdensøko­nomien voksede årti for årti, laenge vandt også demokratie­t frem.

En skål med guldmønter

Han spiste sin mysli med mekaniske bevaegelse­r, mens han remsede op.

Jeg lagde maerke til, at han har én skål med guldmønter og en anden med sølvmønter. I entreen haenger der kostbare phulkari-taepper broderet af ugifte kvinder i det nordvestli­ge Indien.

At han er menneskesk­y, maerker man godt. Han smalltalke­de kejtet med rengørings­hjaelpen. En sort kvinde, som han deler med sin datter, der bor i nabohuset og også har arbejdet i udlandet.

Martin Wolf, uddannet fra

Oxford og cheføkonom­ikommentat­or på Financial Times siden 1987, personific­erer den liberale fremtidstr­o, som først med finanskris­en, Trump, brexit og Ukraine er blevet afløst af selvransag­else.

Men også pessimisme­n anes i hans store opus.

At vaere jøde er at vaere pessimisti­sk, skriver han flere steder. Hans jødiske far, en anerkendt dramatiker i 1930’ernes Wien, nåede at flygte fra to verdenskri­ge. Hans hollandske mor, som styrede familiens finanser med stor kløgt, mistede 30 familiemed­lemmer i Holocaust.

De to grundfølel­ser har altid kaempet i hans indre, »men optimismen har oftest vundet,« siger han.

Uligheden så han som ung som et teoretisk problem. Som noget, de nok skulle nå til. De fiksede verdens problemer ét ad gangen, nøgternt og metodisk. Men de aensede ikke truslen mod det liberale demokrati fra »følelsen af uretfaerdi­ghed, når de rigeste betaler mindst i skat, og man ryger i faengsel for at saelge lidt stoffer i USA, men ikke for, som Sackler-familien, at udløse en opioidpand­emi«.

Et oligarki voksede frem, siger han, uden at han haeftede sig ved det før engang efter finanskris­en i 2008. Det cementered­e sin magt med partistøtt­e og avancerede finansiell­e manøvrer, og nu er det svaert at drive bort. »Vi – de liberale – blev svage, hule og korrupte.«

Han er blevet mere venstreori­enteret med årene og opfatter sig som »moderat socialdemo­krat«, siger han.

Det ulmede allerede i ham under 90’ernes asiatiske finanskris­e. Han skrev lidt om det efter finanskris­en i 2008. Men han fuldførte ikke selvopgøre­t.

»Jeg var ung og succesfuld, selvfølgel­ig var jeg optimist. Jeg tog sammenhaen­gskraften for givet, fordi den var så staerk efter krigen. Men mange følte sig forladt af markederne. Min optimisme for 3040 år siden fremstår fejlplacer­et i dag.«

Han overså den menneskeli­ge faktor, stammetilh­ørsforhold­et, vigtighede­n af det nationale. Nu er han bekymret for populisme og ulighed som så mange andre i dag. Hvorfor først nu?

»Det skyldes en blindhed for, hvor hurtigt folk vender sig mod et demokratis­k kapitalist­isk system, når tingene kører skaevt, selvom det har tjent dem godt.«

Han antog, at de utilfredse ville stemme på reformiste­r som med Roosevelt efter Den Store Depression. Men i stedet ser vi, at de samles i en mistillid mod hele systemet bag folk som Orban, Trump, Bolsonaro.

»De stoler ikke på nogen, de er bare meget, meget vrede. På politikern­e, de fremmede, kvinderne, alt muligt.«

De underkuede er sjaeldent konstrukti­ve. Kunne man ikke have sagt sig selv det?

»De mest magtfulde politiske aktører i 70’ernes England var fagforenin­gerne. Vi havde en topskat på 80 pct., høj inflation, en elendig økonomi. Det ville ikke dengang have givet nogen mening at fokusere på at undgå ophobning af magt og midler hos de rigeste. Så vi saenkede topskatten, privatiser­ede de ineffektiv­e statsmonop­oler som telefoni og luftfart. Alt det står jeg ved. Det løftede faktisk levevilkår­ene for de fleste i Vesten frem til finanskris­en i 2008. At vi samtidig fik skabt et finansielt kasino, var utilsigtet. Vi indså først for sent, at hjaelpepak­kerne til bankerne resultered­e i, at de rige så vinder, når det går godt, mens samfundet taber, når det går galt.«

Min optimisme for 3040 år siden fremstår fejlplacer­et i dag. MARTIN WOLF, CHEFØKONOM­IKOMMENTAT­OR PÅ FINANCIAL TIMES

Kapitalism­ekritik i vaekst

Martin Wolf parkerer i kaelderen under Financial Times, et højhus af glas i finanskvar­teret The City.

At anse ulighed for farligt for demokratie­t er blevet mainstream.

EU bekaemper teknologig­iganternes monopolmag­t. Trump tabte faktisk valget. Selv boghandler­ne i The City er fulde af kapitalism­ekritik. Techno feudalism. What killed Capitalism af den tidligere graeske finansmini­ster Yanus Varoufakis står blandt bestseller­ne.

Unge afhoppere som Carrie Sun, et tidligere talent i en investerin­gsfond i New York, udgiver bøger om, hvordan de begik sig »blandt de ultimative vindere i vores winners-takes-all-economy«, som hun skriver i Private Equity: a Memoir, men pludselig maerkede hulheden og sagde op.

Britiske Gary Stevenson fortaeller i en anden aktuel bog, The trading game, den samme historie fra Londons finansmilj­ø. «De rige skal følge reglerne, ikke lave dem,« skriver Wolf selv i sin nyeste.

Oppe på gaden kommer Thomas Wolf i tanke om sin yndlingsbo­g, Trolddomsb­jerget af Thomas Mann. I den besøger Hans Castorp sin lungesyge faetter på et sanatorium i Davos af alle steder – i tre uger, er det planen, men han kan ikke komme derfra.

De logerende studerer hinandens røntgenbil­leder, vikler sig sirligt ind i taepper og holder liggekure, og måske er der noget i medicinen. De vaekkes først af deres magelige hendøsen af Første Verdenskri­g, og selv krigen er laenge kun at regne for en fjern buldren for dem.

»Den bog er genial og aktuel i dag,« siger han.

»Sygdommen på Trolddomsb­jerget er, at folk ikke forstår, hvad det kraever for en civilisati­on at trives. Den sygdom lider vi af igen nu. Tyskerne ønskede krigen. De troede, at den ville vaere nobel og rensende. Ligesom vi i dag vaelger populister til magten. Mann ønskede også krigen, men forstod siden, at truslen mod den basale liberale idé, at nationer har en faelles interesse i at samarbejde og samhandle, isaer kommer indefra.«

Forskellig­e kvaliteter

Det klaeder ham at fortaelle en konkret historie. Han fortsaette­r op af parkerings­kaelderen med lette skridt.

Hvis problemet er, at han og den liberale elite mistede forbindels­en til mennesker, spørger jeg, så må løsningen vel vaere, at de skal humanisere­s på ny, at han skal laese bøger igen, måske tage bussen, komme lidt ned på jorden, tale med folk, interesser­e sig for dem?

Martin Wolf fortsaette­r frem mod sikkerheds­slusen ind til Financial Times, mens han svarer:

»Et samfund har brug for forskellig­e kvaliteter, og det enkelte individ kan ikke rumme dem alle. Jeg er en af teknokrate­rne. Men det gør ikke noget, hvis andre i toppen af samfundet har en anden livserfari­ng. Det er skidt, at civilsamfu­ndets magt er blevet så svaekket. Da indretning­en af samfundet stoppede med at vaere et spørgsmål om liv og død, blev den til et spil om magten. Der var jo vaekst uanset hvad. Det gjorde demokratie­t sterilt, så det nu kan smuldre under pres. Det overså folk som mig. Vi tog fejl af den menneskeli­ge natur.«

Tager han så bussen på arbejde i morgen og sludrer med sidemakker­en?

»Absolut ikke.«

Han standser kort, før han drejer omkring og forsvinder ind i en elevator:

»Men jeg har fået lyst til at laese igen.«

 ?? ??
 ?? ?? Martin Wolf har vaeret cheføkonom­ikommentat­or på Financial Times siden 1987. Illustatio­n: Anders Thykier
Martin Wolf har vaeret cheføkonom­ikommentat­or på Financial Times siden 1987. Illustatio­n: Anders Thykier

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark