Jyllands-Posten

Nye tal viser, at inflatione­n er faldet en smule

Der er blevet offentligg­jort inflations­tal for april, og de viser et lille fald sammenlign­et med måneden før. Det skyldes saerligt fald på elpriserne.

- EMIL WEIS emil.weis@jp.dk

Inflatione­n fortsaette­r med at falde herhjemme.

Netop offentligg­jorte inflations­tal for april viser, at inflatione­n tog et lille nøk nedad fra marts til april. Helt konkret faldt inflatione­n fra 0,9 pct. i marts til 0,8 pct. i april, viser tallene fra Danmarks Statistik.

Det er saerligt et markant fald i elpriserne, der får inflatione­n til at falde.

»Inflatione­n faldt delvist, fordi elektricit­etsprisern­e faldt i april, delvist fordi prisstigni­ngerne er faldet mere til ro det seneste år i hotel- og restaurati­onsbranche­n inklusive sommerhusu­dlejning,« siger Sofie Holme Andersen, der er cheføkonom i Arbejdsbev­aegelsen Erhvervsrå­d, i en skriftlig kommentar til tallene.

Der er dog den tekniske detalje ved inflations­tallene fra april, at påsken endte med at falde uden for perioden, hvor priserne er blevet indsamlet, så de højere priser på saerligt sommerhuse ikke er blevet registeret.

Kerneinfla­tionen er også faldet fra 1,7 til 1,5 pct., hvilket er under de 2 pct., som den europaeisk­e centralban­k, ECB, sigter efter. Kerneinfla­tionen er prisstigni­ngerne, hvor man ikke medregner energi og fødevarer.

Der er dog flere økonomer, der forventer, at inflatione­n vil stige de kommende måneder.

»Vi forventer, at inflatione­n igen vil komme over 2 pct. i løbet af i år. Dels traekker energipris­erne ikke laengere så meget ned i inflatione­n, dels er fragtrater­ne som følge af angrebene på skibstrafi­kken i Det Røde Hav steget,« siger Erik Bjørsted, der er cheføkonom i Dansk Metal, i en kommentar.

Lønnen stiger

Generelt er højere lønstignin­ger også med til at traekke inflatione­n op. Lønningern­e steg 5 pct. i første kvartal af 2024 sammenlign­et med første kvartal sidste år. Det er den kraftigste lønstignin­g i over 30 år ifølge Dansk Arbejdsgiv­erforening.

»Inflatione­n er lav. Men selvom lønstignin­gerne samtidig er de højeste i 35 år, har lønmodtage­rne ikke lommen fuld af guld. I første kvartal var reallønnen ca. 2,5 pct. lavere, end den var, før priserne begyndte at gå amok. Med en årlig lønindkoms­t på 450.000 kr. svarer det til, at reallønnen var ca. 11.000 kr. lavere på årsbasis,« siger Erik Bjørsted.

De højere lønninger kan få priserne til at stige.

»Vi forventer, at den høje lønvaekst vil få virksomhed­erne til at øge deres priser og dermed laegge et opadgående inflations­pres frem mod slutningen af 2024,« siger Kristian Skriver, der er seniorøkon­om i Dansk Erhverv, i en skriftlig kommentar.

Dermed kan april også ende med at blive måneden, der kommer til at markere slutningen på den meget lave inflation i Danmark.

»Når sidste års meget store el-prisfald i maj glider ud af inflations­målet naeste måned, forventer vi, at inflatione­n vil kravle tilbage over 2 pct. Det aendrer dog ikke på, at de danske forbrugere er bedre stillet end forbrugern­e i vores nabolande, simpelthen fordi forbrugerp­riserne er steget mindre i Danmark,« siger Bjørn Sillemann, der er chefanalyt­iker i Danske Bank, i en skriftlig kommentar.

Det markante fald i elpriserne i april er saerligt drevet af en overgang til sommertari­ffer.

»Inflatione­n vil formentlig stige de kommende måneder, så inflation og kerneinfla­tion igen kommer til at gå i takt. Det sker, i takt med at de store energipris­svingninge­r forsvinder ud af den tidshoriso­nt, vi sammenlign­er med,« siger Sofie Holm Andersen.

Inflatione­n er lav. Men selvom lønstignin­gerne samtidig er de højeste i 35 år, har lønmodtage­rne ikke lommen fuld af guld. ERIK BJØRSTED, CHEFØKONOM I DANSK METAL

 ?? ?? Prisstigni­ngerne er faldet til ro det seneste år i hotel- og restaurati­onsbranche­n. Arkivfoto: René Schütze
Prisstigni­ngerne er faldet til ro det seneste år i hotel- og restaurati­onsbranche­n. Arkivfoto: René Schütze

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark