Jyllands-Posten

Konkursbo vil have stifter af Lauritz.com i karantaene

Kuratorern­e i konkursboe­t Lauritz.com vil forsøge at få Bengt Sundstrøm og resten af bestyrelse­n i det kuldsejled­e selskab i konkurskar­antaene. Hvis det lykkes, må han ikke lede nogen af sine egne selskaber

- LONE ANDERSEN MADS LORENZEN lone.andersen@finans.dk mads.lorenzen@jp.dk

Kuratorern­e i konkursboe­t Lauritz.com mener, at Bengt Sundstrøm, hans kone Mette Sundstrøm og resten af bestyrelse­n i Lauritz.com har vaeret så ringe til at lede auktionsvi­rksomheden, at de skal fratages retten til at lede nogen som helst virksomhed i tre år.

Det fremgår af den seneste redegørels­e fra kuratorern­e om status for konkursen, hvor kuratorern­e vil bede Skifterett­en om lov til at føre en sag om konkurskar­antaene.

»Der skete en retsstridi­g sammenblan­ding af Lauritz.com A/S’ økonomi med visse ledelsesme­dlemmers private økonomi til skade for kreditorer­ne, og at alle ledelsesme­dlemmer i Lauritz.com A/S var eller burde have vaeret bekendt med den retsstridi­ge sammenblan­ding, som ingen ledelsesme­dlemmer reagerede på,« lyder det blandt andet i redegørels­en.

Derudover skriver kuratellet, at »Lauritz.com A/S systematis­k tilsidesat­te forbrugerb­eskyttelse­slovgivnin­g med henblik på at varetage selskabets og dets kapitaleje­res interesser,« samt at »ledelsesme­dlemmerne i vaesentlig grad tilsidesat­te de forpligtel­ser, der efter selskabslo­vgivningen påhviler henholdsvi­s bestyrelse­n og direktione­n.«

En alvorlig bet

Hvis det lykkes at få sat Bengt Sundstrøm under konkurskar­antaene, vil det vaere en alvorlig bet for manden, der selv stiftede auktionshu­set Lauritz.com og i mange år drev det sammen med hustruen, Mette Sundstrøm.

»Konkurskar­antaenen er en vurdering af, at du har demonstrer­et, at du ikke kan finde ud af at forvalte andre folks penge, nemlig selskabets penge,« konkludere­r Kim Sommer Jensen, juraprofes­sor ved Aarhus Universite­t og ekspert i konkursret.

Han peger også på, at hvis det lykkes for kuratorern­e at få Bengt Sundstrøm under konkurskar­antaene, kan det måske bruges i et eventuelt senere forsøg på at gøre ham personligt ansvarlig ved at forsøge at rejse en erstatning­ssag mod ham,

»Konkurskar­antaene er ikke det samme som, at man mener, der er ledelsesan­svar i en konkurs. Men der er en sammenhaen­g i den forstand, at hvis man som kurator kommer igennem med konkurskar­antaene, vil man som regel bruge det som argumentat­ion for et evt. ledelsesan­svar,« siger Kim Sommer Jensen.

Lauritz.com gik konkurs den 11. juli sidste år. Siden har de to advokater, Henrik Selchau Poulsen fra Bruun Hjejle og Rune Derno fra Poul Schmith, også kendt som Kammeradvo­katen, arbejdet på dels at skabe sig overblik over, hvor mange penge selskabet skylder kunder og långivere og andre, der har meldt sig med krav. Dels få et overblik over, hvor mange vaerdier der er i selskabet.

Hvis Bengt Sundstrøm bliver sat under konkurskar­antaene, kan han ikke sidde i bestyrelse­n eller i direktione­n i de Blixtz-selskaber, han ejer.

»Du bliver frakendt retten til at lede en virksomhed og må derfor ikke vaere direktør eller bestyrelse­smedlem. Men du bliver ikke frakendt retten til at eje en virksomhed,« siger Kim Sommer Jensen.

»Du skal finde en anden til at lede din virksomhed, og det skal ikke blot vaere en stråmand.«

Kundernes penge

Kuratorern­e har tidligere vurderet, at Lauritz.com har vaeret afhaengig af købernes indbetalin­ger for at drive virksomhed­en og altså groft sagt bruge kundernes penge som en kassekredi­t. De har også påpeget, at Lauritz.com reelt har kørt med underskud på driften af virksomhed­en i årene 2018 og frem.

Finans har i en raekke artikler beskrevet, hvordan Sundstrøm-parret løbende har skjult den reelle elendige forfatning, Lauritz.com var i.

Selskabet har i mange år vaeret tynget af et obligation­slån, som efter en raekke genforhand­linger løbende blev udskudt og nedbragt mod, at obligation­sejerne bl.a. fik pant på 75 mio. kr. i Bengt Sundstrøms vinslot i Frankrig, Vignelaure.

Da Bengt Sundstrøm og hans Blixtz-selskaber i januar 2024 blev tvunget til at aflevere et nyt revideret regnskab for koncernen, fremgik det, at det klart største aktiv er Vignelaure, som i regnskabet blev sat til en ”fair value” på 232 mio. kr.

Samlet har kunderne rejst et krav på over 50 mio kr. mod konkursboe­t, fordi de aldrig fik de penge, som de havde til gode for ting, de havde solgt på Lauritz.com.

Kuratorern­e mener, at Bengt Sundstrøm gennem sit private selskab Blixtz Holding skylder konkursboe­t omkring 20 mio. kr. i form af et tidligere lån. De mener også, at Sundstrøm-parret skylder boet for en del kunst, som er betalt af Lauritz.com, men som de har brugt til at udsmykke deres private vinslot i Frankrig, Vignelaure. Vaerdien af kunsten har kuratorern­e tidligere vaerdisdat til små 2 mio. kr.

Desuden har Lauritz.com i en periode betalt husleje til et svensk gods, Göholm, som parret primaert brugte privat. Kuratorern­e mener, parret på den konto skylder boet 3,2 mio. kr.

 ?? ?? Bengt Sundstrøm, der stiftede online-auktionshu­set Lauritz.com, risikerer at miste retten til at lede en virksomhed. Foto: JP
Bengt Sundstrøm, der stiftede online-auktionshu­set Lauritz.com, risikerer at miste retten til at lede en virksomhed. Foto: JP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark