Jyllands-Posten

Toyota vil investere voldsomt i elbiler

Verdens største bilproduce­nt har - med held ventet med den store satsning på elbiler og tjener godt på hybridbile­r. Men nu skal der ske noget, og der ligger svaere år forude, varsler Toyotas ledelse.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Mens de fleste store bilproduce­nter fik travlt med at sprøjte elbiler ud, så Tesla ikke tog hele det marked, var japanske Toyota helt anderledes tilbagelae­net.

Men nu er der nye boller på suppen hos verdens største bilproduce­nt. Der er sat 76 mia. kr. af til investerin­ger i ’vaekstområ­der’, som primaert daekker over elbiler og kunstig intelligen­s. Det skriver Financial Times.

»I dette regnskabså­r vil vi bruge den nødvendige maengde penge og tid for at cementere vores position,« sagde Koji Sato, Toyotas topchef, på en pressekonf­erence.

I april annoncered­e Toyota også et partnerska­b med Tencent, en af de kinesiske techgigant­er, og kommer derfor med i klubben af bilproduce­nter, der forsøger at springe med på Kinas voldsomme bølge af elbiler.

Toyotas finansdire­ktør erkendte, at selskabet er langt bagefter de kinesiske konkurrent­er på elbiler, og at der vil komme nogle svaere år.

Toyota har nemlig indtil nu gjort det modsatte af kineserne og vaeret meget tilbagehol­dende med at lancere elbiler. I Danmark har selskabet for eksempel kun sendt elbilen BZ4X på gaden, udover et par eldrevne varevogne. BZ4X blev aldrig en bragende succes, blandt andet på grund af vaesentlig kortere raekkevidd­e i koldt vejr end forventet.

I Danmark har modellen dog fået lidt medvind og endte i første kvartal som den 9. mest populaere elbil i Danmark. Ved udgangen af 2023 var BZ4X dog ikke blandt de 15 elbiler, som der var solgt flest af i Danmark samlet set.

I stedet har Toyota satset på hybridbile­r og brintbiler. Hybridbile­rne har selskabet lang tids erfaring med, med Toyota Prius fra 1997 som det mest kendte eksempel. Omvendt har satsningen på brintbiler ikke ført til ret meget.

Men økonomien i at saelge traditione­lle biler med forbraendi­ngsmotor og hybridbile­r, hvor der er hjaelp fra en elmotor, har vaeret god. Faktisk fik Toyota i seneste regnskabså­r et rekordover­skud, med god hjaelp fra en svag yen.

Det kommende regnskabså­r bliver dog mindre godt, lød meldingen fra Toyota, som annoncered­e et forventet overskud, der vil ligge 20 pct. lavere end året før. Det forventede driftsresu­ltat lyder nu på 192 mia. kr. Det var vaesentlig­t lavere end analytiker­nes forventnin­ger.

Salget af biler vil ligge på niveau med året før, nemlig 10,4 mio. styk mod 10,3 mio. styk, lød meldingen.

Men det japanske selskab skal op i gear, mens hele bilbranche­n er ved at forandre sig markant, var budskabet fra Toyota.

»Vi er nødt til at finde ud af, hvordan vi kan skabe en ’game changer’,« sagde finansdire­ktør Yoichi Miyazaki.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark