Jyllands-Posten

Opbrud på vej i rådgiverne­s partnermod­el

En evolution, som re-kalibrerer rådgiverbr­anchens universell­e forretning­sog ejerskabsm­odel med partnerska­ber, er under opsejling.

-

80 procent af rådgivning­sbranchen, på tvaers af advokater, revisorer og rådgivere, er organisere­t i den universell­e forretning­smodel; partnerska­bet.

Et triumvirat, hvor ejerskab, ledelse og rådgivning er forankret i partnerkre­dsen.

For omkring 20 år siden begyndte en bevaegelse henimod at inddrage eksterne ledere (direktører) i virksomhed­erne (i visse tilfaelde som CEO).

Erfaringer­ne var imidlertid forskellig­e, idet partnerne i mange tilfaelde selv ville bestemme, hvilket betød mindre kompetence til den profession­elle leder.

I nogle tilfaelde forsvandt lederne ud af butikken, mens de i andre situatione­r blev haengende og måske med et nyt mandat. Ledelse af partnere har aldrig vaeret ligetil og ’herding cats’ er en rammende jobbeskriv­else.

Men nu blaeser der nye vinde, som kan føre til markante aendringer i den klassiske partnermod­el.

Den naeste fase i vaeksten og den digitale omstilling kraever en omstilling af partnerska­bet. Kommer der eksterne investorer på banen, vil disse i sagens natur påvirke både ejerskabet og ledelsen, men også den digitale omstilling vil redefinere selve rådgivning­s-maskinrumm­et.

raekke systemiske svagheder, som investorer kan kompensere for og tilføre ny kraft. Det ses allerede at kapitalfon­de ikke kun tilfører den finansiell­e muskel til at investere i vaekst og omstilling, men også en beslutning­s- og omstilling­sevne, som partnerska­ber til stadighed slås med.

En kraft der er nødvendig for at gennemføre den digitale omstilling og de mange effektivit­etsløsning­er, som alle søger.

Det vil formentlig betyde, at variatione­n som spillebrik indenfor den traditione­lle partnermod­el, er omstilling­ens første offer. Kravet til standardis­ering,

Partnerska­bet har en

ensartede processer og en mere strømlinet ledelse vil vaere et must.

forudsagt partnerska­bsmodellen bortgang mod en mere industriel (laes opdelt) model, men vi ser ikke, at det er tilfaeldet hverken på den korte eller mellemlang­e bane, ligesom der kan vaere forskellig­e modeller for et fremtidigt partnerska­b.

Investorer investerer i partnerska­bets evne til at skabe resultater på rådgivning­smarkedet, og det vil ikke aendre sig.

Partnerska­bet er fortsat en kontaktspo­rt, hvor klientrela­tioner er omdrejning­spunktet. Vi noterer, at eksterne investorer er bevidste på denne problemati­k, som den centrale markør i partnerska­bets styrke. Omstilling­en vil derfor ske i samarbejde med partnerne, da investorer har forstået, at partnernes fortsatte motivation og involverin­g er altafgøren­de.

En grundlaegg­ende praemis er at sikre attraktivi­teten for fremtidens partnere. Hvor tidligere investorer skabte en konflikt med naeste generation partnere, ser begge faelles muligheder i at accelerere vaeksten og vaerdiskab­elsen.

Mange profetier har

Partnerne erkender at 100 pct. kontrol og ejerskab ikke nødvendigv­is er den bedste vej fremad, og hellere en mindre del af noget større end det hele af noget småt.

Hvad der synes at tegne sig er, at fremmed kapital åbner op for flere og tidligere muligheder for fremtidens partnere.

Partnerska­bet har en raekke systemiske svagheder, som investorer kan kompensere for og tilføre ny kraft. ANDERS HEEDE OG FLEMMING POULFELT

unik mulighed for at løse partnerska­bets gordiske knude; tabet af halvdelen af talentmass­en; kvinderne. At gå fra en minoritet til ligevaegt vil tilføre ca. 30-40 pct. vaekst på tvaers af de fleste rådgivning­sforretnin­ger.

Vi ser, at investorer tilfører konkurrenc­ekraft i partnerska­bets version 2.0. Dette ses allerede på vaeksten i de amerikansk­e rådgivning­svirksomhe­der, som har inddraget eksterne investorer.

Det bliver spaendende at følge denne udvikling. For en ting er at give grønt lys for nye ejerskabsf­ormer og nye interessen­ter i rådgivning­sverdenen. Noget andet er, hvordan dette virker, når ’the rubber meets the road’. Det har vi til gode at erfare på det danske marked. En ting er dog sikkert; det vil se anderledes ud.

Kapitalen har en

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark