Jyllands-Posten

Kunstig intelligen­s er en kaempe mulighed, vi skal gribe

Hvis vi i tide sørger for at integrere AI på uddannelse­rne og efteruddan­ne alle i brugen af teknologie­n, vil nye job opstå i takt med, at andre overtages af kunstig intelligen­s.

- BODIL NORDESTGAA­RD ISMIRIS adm. direktør, Lederne

Kunstig intelligen­s vil uden tvivl vende op og ned på vores arbejdsliv. De forandring­er, AI allerede har skabt på arbejdspla­dserne, er kun en forsmag på en fremtid, hvor kunstig intelligen­s bliver mere og mere sofistiker­et og ja, intelligen­t.

Seks ud af ti erhvervsle­dere svarer i en ny spørgeunde­rsøgelse, som vi hos Lederne har gennemført blandt medlemmern­e, at de bruger AI i større eller mindre omfang. Isaer til at skrive eller opsummere tekster, automatise­re arbejdspro­cesser eller til at analysere datasaet.

Men AI er stadig ikke en afgørende faktor. Kun knap hver fjerde af de ledere, som bruger kunstig intelligen­s, svarer, at teknologie­n har stor eller meget stor indflydels­e på arbejdet.

Det kommer til at aendre sig. I fremtiden kommer vi til at se kunstig intelligen­s overtage et vaeld af funktioner og forandre menneskets rolle på arbejdspla­dsen. Det vil vende op og ned på det arbejdsmar­ked, vi kender. Job vil forsvinde.

Til gengaeld vil nye jobmulighe­der opstå. Sådan har det stort set altid vaeret gennem historien, når vi har udviklet nye teknologie­r, som kan løse opgaver hurtigere eller bedre end mennesker.

også, at det vil gå igen, når kunstig intelligen­s bliver en almindelig del af vores hverdag. OECD har samlet de første erfaringer med kunstig intelligen­s og vurderet, hvordan det påvirker arbejdsmar­kedet i en raekke lande.

Indtil videre er der ikke tegn på, at AI fører til faerre

Sådan spår OECD

job. Kunstig intelligen­s skaber i stedet aendringer i nogle jobfunktio­ner og i de kvalifikat­ioner, som det kraever at udføre arbejdet.

Spørger man vores medlemmer herhjemme, er meldingen nogenlunde den samme.

Syv ud af ti ledere svarer, at AI ikke har aendret antallet af medarbejde­re. Under 2 procent har set deres virksomhed skaere i antallet af medarbejde­re, mens nogenlunde lige så mange har øget antallet af medarbejde­re på grund af AI.

Det er dog langt fra sikkert, at det bliver ved med at vaere sådan. Hvis ikke vi sørger for at opgradere vores kompetence­r og efteruddan­ne os, taber vi. Så kommer vi til at se passivt til, mens den ene opgave efter den anden bliver overtaget af kunstig intelligen­s, uden at vi får noget igen. Hvis vi vil høste fordelene af teknologie­n, er vi nødt til at efteruddan­ne os og udvikle vores kompetence­r i stor skala.

Halvdelen af de ledere, som har deltaget i vores undersøgel­se, forudser da også, at de fremover får brug for medarbejde­re med andre kompetence­r i takt med, at AI vinder indpas.

Derfor kan det ikke gå hurtigt nok med at integrere kunstig intelligen­s så meget, som det overhovede­t er muligt på landets uddannelse­r. Og så gaelder det om at få medarbejde­re afsted på nogle af de mange kurser, der heldigvis findes.

Samtidig skal vi sørge for at holde de saerligt interesser­ede til ilden. De kan blive vaerdifuld­e frontløber­e i en ny arbejdskul­tur.

vil have et konkurrenc­edygtigt erhvervsli­v og en staerk økonomi, er vi nødt til at sørge for tilegne os helt ny viden. De job, som kan opstå i kølvandet på AI, skabes ikke af sig selv. Det kraever benarbejde og en god portion indsigt, nysgerrigh­ed og kreativite­t at identifice­re muligheder­ne. Men hvis vi er villige til at gøre en indsats, kan kunstig intelligen­s blive løsningen på mange af de udfordring­er, vi står overfor.

Hvis vi fortsat

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark