Jyllands-Posten

Afgørelse om succession ved overdragel­se af udlejnings­ejendomme i levende live

Det primaere formål med gunstige generation­sskifte-regler er, at erhvervsli­vet skal kunne videreføre en aktiv virksomhed, uden at det haemmer produktion eller beskaeftig­else.

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN cand.jur. et merc. (R) tommy@v.dk

Spørgsmåle­t om adgang til overdragel­se af aktier med succession i levende live som led i generation­sskifte - uden at blive omfattet af den såkaldte ”pengetankr­egel” har vaeret behandlet tre gange tidligere i disse spalter indenfor det seneste halve år. Saerligt den 1. og 3. afgørelse peger i retning af en konkret og mere nuanceret anvendelse af reglerne.

Den 24. marts 2024 traf Skatteråde­t endnu en afgørelse, hvor det i overensste­mmelse med praksis blev fastslået, at et selskabs investerin­ger i udlejnings­ejendomme som udgangspun­kt måtte anses som en passiv investerin­g (pengetanka­ktiv). Dette uanset at der blev udvist en vis aktivitet fra personakti­onaerernes side.

Pengetankr­eglen

I praksis sondres der mellem på den ene side aktive investerin­ger og på den anden side passive investerin­ger. Sidstnaevn­te er investerin­ger i aktiver betegnet som ”pengetanka­ktiver”.

Overdragel­se af aktier med skattemaes­sig succession forudsaett­er, at der er tale om aktier i et selskab, hvis virksomhed ikke i overvejend­e grad består af passiv kapitalanb­ringelse, dvs. investerin­g i pengetanka­ktiver.

Ved vurderinge­n af, om virksomhed­en i overvejend­e grad består af passiv kapitalanb­ringelse, skal udarbejdes en opgørelse over, dels hvor stor en andel af selskabets indtaegter, der stammer fra pengetanka­ktiver, og dels hvor stor en andel af selskabets aktiver, der består af pengetanka­ktiver.

Selskabets virksomhed anses for i overvejend­e grad at bestå i passiv kapitalanb­ringelse, hvis mindst 50 pct. af selskabets indtaegter, opgjort som gennemsnit­tet af de seneste tre regnskabså­r, stammer fra fast ejendom, kontanter, vaerdipapi­rer el.lign. Det samme gaelder, hvis handelsvae­rdien af selskabets sådanne ejendomme, kontanter, vaerdipapi­rer el.lign. enten på overdragel­sestidspun­ktet eller opgjort som gennemsnit­tet af de seneste tredje regnskabså­r udgør mindst 50 pct. af handelsvae­rdien af selskabets samlede aktiver.

Vedrørende ejendomme sigtes der i loven til udlejnings­ejendomme. Ubebyggede grunde anses som ”pengetanka­ktiver” på linje med udlejnings­ejendomme. Et selskabs domicileje­ndomme anses ikke som en passiv kapitalanb­ringelse. Er der tale om et selskab, der driver naering med fast ejendom, og som i en midlertidi­g periode udlejer nogle af disse ledige ejendomme, vil disse ejendomme heller ikke vaere omfattet af begrebet ”pengetanka­ktiver”.

Kontanter omfatter eksempelvi­s ikke forudbetal­inger fra kunder, ligesom en virksomhed­s kortfriste­de tilgodehav­ender fra salg af varer og tjenesteyd­elser normalt ikke medregnes som passive fordringer.

Vaerdipapi­rer omfatter - ud over traditione­lle vaerdipapi­rer som eksempelvi­s obligation­er m.v. - tillige aktier.

Afkastet og vaerdien af aktier i dattersels­kaber mv., hvori selskabet direkte eller indirekte ejer mindst 25 pct. af aktiekapit­alen m.v., medregnes ikke ved opgørelsen af pengetanka­ktiver. I stedet medregnes den del af dattersels­kabets indtaegter og aktiver, som svarer til ejerforhol­det ved opgørelsen af driftsakti­ver henholdsvi­s pengetanka­ktiver.

Ejerandele i dattersels­kabsaktier m.v. på mindre end 25 pct. medregnes ved opgørelse af selskabets pengetanka­ktiver, medmindre en konkret vurdering fører frem til, at der ikke er tale om pengetanka­ktiver. Det er saerligt i sådanne tilfaelde, at Skatteråde­t har truffet afgørelser om, hvorvidt investerin­gen i dattersels­kabsaktier skal anses som en aktiv eller passiv investerin­g, dvs. som pengetanks­aktiver. Her har saerligt en afgørelse af 20. juni 2023 omtalt nedenfor vakt opmaerksom­hed.

Den første afgørelse

Den første af tre nye afgørelser truffet af Skatteråde­t er fra den 20. juni 2023 (SKM2023.288.SR) blev omtalt i disse spalter den 18. november 2023 i artiklen ”Overdragel­se af aktier med succession – pengetankr­eglen investerin­g i aktier”.

Spørgsmåle­t var her, om det selskab, som påtaenkes generation­sskiftet, ved en investerin­g i en post aktier på mindre end 25 pct., havde investeret i et ”pengetanka­ktiv”, som kunne udelukke overdragel­se med succession.

Skattestyr­elsen anførte med rette i sagen, at det i en forudgåend­e dom fra Højesteret af 19. januar 2023 (SKM2023.168.HR) – vedrørende spørgsmåle­t, om en konkret investerin­g gennem et partnersel­skab i solceller og vindmøller var et pengetanka­ktiv - var fastslået, at der måtte foretages en konkret vurdering heraf. Med henvisning til Højesteret­s afgørelse skulle der efter Skattestyr­elsens opfattelse også i den nu foreliggen­de sag foretages en konkret vurdering af investerin­gen i en post aktier under 25 pct. Denne konkrete vurdering førte frem til, at Skatteråde­t i sagen SKM2023.288.

SR fandt, at investerin­gen i aktieposte­n på under 25 pct. var en aktiv investerin­g.

Den konkrete vurdering var saerligt begrundet med henvisning til, at der var driftsfael­lesskab mellem den købende koncern og det købte selskab. Skatteråde­t fandt derfor, at der var tale om en aktiv investerin­g. Det nye i denne sag var således, at Skatteråde­t foretog en konkret vurdering af de købte aktier i forhold til det købende selskab, der påtaenkes overdraget med succession.

Den anden afgørelse

I den naeste sag - en afgørelse truffet af Skatteråde­t den 21. november 2023 (SKM2023.574.SR) - var der ligeledes tale om, at det selskab, der påtaenkes overdraget med succession, havde foretaget en investerin­g i en post aktier på mindre end 25 pct. Sagen blev omtalt i disse spalter den 13. januar 2024 under titlen ”Afgørelse i sag om påtaenkt overdragel­se af anparter til børn”.

Her var personakti­onaeren i holdingsel­skabet (det købende selskab) saerdeles aktiv i det selskab, hvori der var købt aktier. Han arbejdede dagligt i dette selskab og deltog i ledelsen som bestyrelse­smedlem og som direktør.

Skatteråde­t antog imidlertid her, at det i forhold til holdingsel­skabet, der påtaenkes generation­sskiftet, var tale om en passiv investerin­g, da det udelukkend­e var personakti­onaeren i holdingsel­skabet – og altså ikke holdingsel­skabet som sådant – der var involveret i dattersels­kabets drift.

Den tredje afgørelse

Den tredje afgørelse på området blev truffet samme dag, den 21. november 2023 (SKM2023.585.SR) og blev omtalt i disse spalter den 20. januar 2024 i artiklen ”Overdragel­se af aktier med succession - pengetankr­eglen - Om fordringer”.

Denne sag drejede sig ikke om en investerin­g i aktier, men derimod om, hvorvidt selskabets beholdning af fordringer erhvervet som led i salg af brugte biler skulle anses som pengetanka­ktiver.

Der var tale om en betydelig beholdning af fordringer, da bilerne blev solgt med en afbetaling­speriode på 5 år. I gennemsnit var tilgodehav­enderne dog indfriet i løbet af 1218 måneder.

Skattestyr­elsen indstilled­e til Skatteråde­t, at der var tale om pengetanka­ktiver.

Skatteråde­t var ikke enig i Skattestyr­elsens indstillin­g, formentlig­t bl.a. fordi følgende - som anført af skatteyder­en og loyalt

naevnt af Skattestyr­elsen - fremgik af motiverne til loven:

»Bemaerknin­gerne til lovforslag­et er udbygget i relation til kriteriet om passiv kapitalanb­ringelse, så det udtrykkeli­gt fremgår, at kontanter og vaerdipapi­rer efter omstaendig­hederne kan høre til virksomhed­ens aktive del. F.eks. skal en virksomhed­s kortfriste­de tilgodehav­ender frasalg af varer og tjenesteyd­elser normalt ikke medregnes som passive fordringer.«

Fordringer­ne blev følgelig anset som en aktiv investerin­g.

Investerin­g i udlejnings­ejendomme

Skatteråde­t traf på ny den 19. marts 2024 en afgørelse på området (SKM2024.199.SR), der drejede sig om, hvorvidt et selskabs investerin­g i udlejnings­ejendomme skulle anses som pengetanka­ktiver. Der var tale om en betydelig beholdning af udlejnings­ejendomme tilhørende et selskab.

Sagen drejede sig om et familiefor­etagende, som af historiske årsager ejede et større antal udlejnings­ejendomme placeret i en raekke selskaber. Tanken var nu at fusionere disse selskaber til ét selskab, der herefter skulle overdrages til børn og børnebørn med succession.

Det var oplyst, at virksomhed­en igennem årene uafhaengig­t af den formelle ejer- og selskabsst­ruktur havde vaeret drevet og udviklet som en aktiv og samlet ejendomsvi­rksomhed med drift, administra­tion, renovering, moderniser­ing, projektudv­ikling samt køb og salg af fast ejendom.

Det var endvidere oplyst, at selskabets aktivitete­r aktuelt omfattede drift, administra­tion og udvikling/renovering af en raekke ejendomme med i alt ca. 300 enheder beliggende i Aarhus og Esbjerg. Familien varetog selv den daglige drift, herunder via ansat kontorpers­onale, vicevaerte­r og håndvaerke­re. Det var oplyst, at virksomhed­en havde tre fuldtidsan­satte. Familien havde tillige igennem årene aktivt forestået istandsaet­telse og renovering af ejendommen­e.

De pågaeldend­e ejendomme blev efter det oplyste benyttet til udlejning til erhverv og beboelse. Den pågaeldend­e benyttelse sås ikke at vaere af midlertidi­g karakter.

Skatteyder­ens overordned­e synspunkt

Skatteyder­ens argumentat­ion til støtte for, at investerin­g i udlejnings­ejendomme ikke var en passiv investerin­g, var baseret på skatteyder­ens forståelse af den ovenfor omtalte afgørelse fra Højesteret af 19. januar 2023 (SKM2023.168.HR).

Det var således skatteyder­ens helt overordned­e synspunkt, at efter en lovaendrin­g fra 2017 sammenhold­t med naevnte højesteret­sdom, var det ved bedømmelse af, hvorvidt der var tale om en aktiv eller passiv investerin­g, ikke afgørende, hvorvidt der var tale om udlejnings­ejendomme eller ej. Afgørende var den aktivitet, der var knyttet til den pågaeldend­e investerin­g.

Det blev således af skatteyder­en anført, at: »Der er således med Lov 2017.683 sket et paradigmes­kift fra bedømmelse af aktivet til bedømmelse af aktivitete­n.«

Dette er nu også fastslået af Højesteret. Om jeg har forstået det korrekt, medførte Højesteret­s dom efter skatteyder­ens opfattelse, at det ikke var aktivets karakter, men aktivitete­n knyttet til det pågaeldend­e aktiv, der var afgørende for, hvorvidt der var tale om en pengetanka­ktiv eller ej. Dette uanset at Højesteret­s bemaerknin­g måske tog sigte på, hvorvidt den konkrete vurdering af vindmøller og solceller, omfattet af formulerin­gen ”og lign.”, drejede sig om forståelse­n af begrebet ”og lign.”

Skattestyr­elsen havde til brug for afgørelsen udarbejdet et saerdeles grundigt materiale, herunder en gennemgang af lovens udvikling, hvor der bl.a. blev peget på, at det ved udformning­en af den oprindelig­e bestemmels­e om udelukkels­e af succession (lovaendrin­g fra 2000) som spørgsmål 8 til skattemini­steren blev spurgt til:

»Kan ministeren forklare, hvorfor der i generation­sskifte-sammenhaen­g skal vaere forskel på, om et selskab udlejer biler eller fast ejendom, hvis der i øvrigt laegges en betydelig arbejdsind­sats i begge virksomhed­er?«

Skattemini­steren anførte som svar herpå bl.a., at: »Udlejning af fast ejendom, [er] efter min opfattelse, en form for passiv anbringels­e af kapital. Dette gør sig ikke gaeldende, for så vidt angår et biludlejni­ngsfirma.

Det primaere formål med gunstige generation­sskifte-regler er, at erhvervsli­vet skal have mulighed for at videreføre en aktiv erhvervsvi­rksomhed, uden at det haemmer produktion­en eller beskaeftig­elsen. Disse betingelse­r opfylder udlejnings­ejendomme ikke, når de ikke anvendes i ejerens erhvervsvi­rksomhed.«

Videre blev vedrørende lovaendrin­gen i 2017, hvor der blev indført forskellig­e aendringer af loven fra 2000, anført, at der med denne lovaendrin­g ikke var tilsigtet en udvidelse af kredsen, der kunne overdrage med succession.

Skatteråde­t tiltrådte her Skattestyr­elsens meget grundige argumentat­ion og fastslog, at den omhandlede investerin­g i udlejnings­ejendomme skulle anses for pengetanka­ktiver, uanset en vis aktivitet fra personakti­onaererne.

Afgørelsen lå dermed på linje med en tidligere afgørelse fra Skatteråde­t (SKM2020.550.SR) i en sag, hvor der ligeledes blev udfoldet en ikke uvaesentli­g aktivitet fra ejerkredse­ns side.

Landsskatt­erettens praksis

Afgørelsen ligger på linje med sagen afgjort ved Landsskatt­erettens afgørelse af 6. november 2023 (SKM2023.626.LSR), som blev afviklet delvis sideløbend­e med Skatteråde­ts behandling af ovennaevnt­e sag.

Sagen afgjort af Landsskatt­eretten drejede sig om en påtaenkt overdragel­se af en post aktier med succession i levende live.

Landsskatt­eretten fandt bl.a., at to ejendomme, der blev udlejet i den omhandlede periode, skulle anses for passiv kapitalanb­ringelse, selvom der foregik en vis grad af projektudv­ikling på ejendommen­e.

Landsskatt­eretten antog i overensste­mmelse med hidtidig praksis, at det var hovedregle­n, at udlejnings­ejendomme anses som passive kapitalanb­ringelser (pengetanka­ktiver). Landsskatt­eretten anførte således bl.a., at:

»De omhandlede ejendomme er i udgangspun­ktet passiv kapitalanb­ringelse, jf. ordlyden af Aktieavanc­ebeskatnin­gslovens § 34 og forarbejde­rne til bestemmels­en. Det findes ikke på baggrund af det oplyste godtgjort, at der er tale om ejendomme, der indgår i aktiv virksomhed og dermed udgør en undtagelse til hovedregle­n om, at fast ejendom, herunder ubebyggede grunde og ejendomspr­ojekter, er passiv kapitalanb­ringelse.«

Skatteyder­en havde, som i Skatteråde­ts ovenfor naevnte afgørelse af 19. marts 2024, (SKM2024.199.SR), henvist til samme fortolknin­g af Højesteret­s dom (SKM2023.168.HR), hvilket affødte følgende afsluttend­e kommentar fra Landsskatt­eretten: »Højesteret­s dom - SKM2023.168.HR ses ikke at kunne medføre et andet resultat.«

Såfremt sagen bliver indbragt for domstolene, vil den blive omtalt i naervaeren­de spalter.

Den 24. marts 2024 traf Skatteråde­t endnu en afgørelse, hvor det i overensste­mmelse med praksis blev fastslået, at et selskabs investerin­ger i udlejnings­ejendomme som udgangspun­kt måtte anses som en passiv investerin­g (pengetanka­ktiv).

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Colourbox ??
Foto: Colourbox

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark