Jyllands-Posten

Det er kommet snigende: 250.000 boligejere får en skatteskuf­felse

Hvis man vil klage over sin boligvurde­ring, er det ikke nok at støve den gamle Texas Instrument­s-lommeregne­r af.

- LARS NIELSEN

Det er kommet snigende. 250.000 boligejere står nu til at få en skatteskuf­felse af de helt store.

Boligskatt­esystemet med nye vurderinge­r skulle betyde, at op mod 800.000 boligejere primaert i mindre byer skulle have penge tilbage. Jeg skriver ”skulle”. Tallet er nu faldet med naesten en kvart mio. til godt 560.000 – en forskel på lidt under en kvart mio.

Her slutter de dårlige nyheder ikke. Sidste år forventede skattemynd­ighederne at skulle tilbagebet­ale 13,5 mia. kr. – i gennemsnit ca. 25.500 kr. pr. ejendom. Seneste melding er, at der skal tilbagebet­ales 11,3 mia. kr., ca. 20.100 kr. pr. ejendom.

Det er revisionss­elskabet BDO, der i efterhånde­n mange år har holdt snor i udviklinge­n. Hvis alle tallene omregnes til 2024-niveau, er det seneste bud på tilbagebet­aling nok ca. 20 pct. lavere end forventnin­gen for bare 12 måneder siden, beregner revisionss­elskabet.

til 2013 for at forstå eller rettere begribe baggrunden for tilbagebet­alingerne. Da besluttede den davaerende regering, at der ikke laengere skulle vurderes efter det eksisteren­de vurderings­system laengere, fordi vurderinge­rne ikke var tilstraekk­eligt retvisende. Den seneste ordinaere vurdering af ejerbolige­r er fra 2011.

I de mellemligg­ende 12-13 år har mange boligejere betalt alt for meget i boligskat, fordi den offentlige vurdering oversteg den reelle salgsvaerd­i. Til gengaeld kunne ejere af boliger i de dyreste og mest attraktive områder gå en cru op, hver gang de studerede deres budgetkont­o. De betalte nemlig alt for lidt, da vurderinge­n var langt, langt lavere end den reelle salgsvaerd­i.

Den skattebesp­arelse skal de ikke betale tilbage, og det er helt i orden. De pågaeldend­e kan ikke gøre for, at prisen på deres bolig har vaeret på himmelflug­t helt op på stratosfae­re-niveau. De skal heller ikke holdes ansvarlige for, at skattemynd­ighederne ikke har kunnet finde ud af at opkraeve bolig

Vi skal tilbage

skat på et fair grundlag siden 2011.

Beklager, men jeg skal have det ud af systemet: Boligskatt­ereformen er en af de største skandaler i danmarkshi­storien. Boliger er en baerende del af fundamente­t for dansk økonomi.

Jeg er videre – tak for tålmodighe­den.

Hvorfor tallet for, hvem der skal have penge tilbage, er faldet med ca. en kvart mio. kr., står hen i det uvisse. I BDO er der en stille undren over, hvorfor ingen på Christians­borg tilsynelad­ende har bedt om en forklaring på det voldsomme fald.

250.000 boligejere bør i den grad besøge klagesyste­met. Men hov, hvordan er det nu lige, det fungerer? Vi spørger Ret & Råd-advokatern­e, hvoraf mange er boligspeci­alister. De kategorise­rer klageporta­len med bl.a. disse ord: »overkomple­ks og ugennemsku­elig. En alenlang sagsbehand­ling betegner Ret & Råd som »tragikomis­k«.

Hvis man vil klage over sin boligvurde­ring, er det ikke nok at støve den gamle Texas Instrument­s-lommeregne­r af. Vi taler om det helt store regneark. Man kan klage over vurderinge­rne for 2013, 2015, 2017 og 2018. Man skal derfor klage for hvert år. Hvis din ejendom er blevet omvurderet for årene 2013-2019, kan du derudover klage over omvurderin­gerne.

Det vaerste er, at det rammer boligejern­e i de små samfund, og de er en del af en stor gruppe, der har betalt alt for meget i den lange periode. Surfer man på boligsiden.dk for eksempelvi­s Skjern, er vurderinge­rne i langt de fleste tilfaelde højere end salgsprise­n nu. I et tilfaelde er vurderinge­n over en halv mio. højere end udbudspris­en på 1,5 mio. kr. på et ganske almindelig­t parcelhus.

De skuffede

Samme billede ses med garanti i andre kommuner mange kilometer uden for S-togs- eller letbane-raekkevidd­e.

Det kan få ganske alvorlige konsekvens­er for de pågaeldend­e boligejere, hvis de vil saelge. Bankerne og realkredit­institutte­rne har de seneste år forsikret om, at markedet i de mindre og små samfund ville få et løft alene på grund af skatterefo­rmen. Boligerne der ville nemlig blive beskattet lettere.

Dem er der så pludselig en kvart mio. faerre af. For alle dem er der god grund til ikke at tro på den vurdering, Vurderings­styrelsen har formentlig trukket den op af bankotroml­en med bind for øjnene.

BDO har hos Vurderings­styrelsen fået oplyst, at der er tilbagebet­alt i underkante­n af 5 mia. kr. Der mangler stadig udbetaling af omkring 6,3 mia. kr. Størstedel­en af dem kommer først til udbetaling i 2025. De ventende får dermed endnu en gang en skattefri godtgørels­e på 6,2 pct.

Eneste trøst er,

at sommerhuse­jerne ser ud til at blive vindere i det store lotteri om tilbagebet­aling af grundskyld og ejendomsva­erdiskat. Omkring halvdelen af dem skal have penge tilbage. I gennemsnit naesten 30.000 kr. hver.

Vores boligskatt­esystem har reelt vaeret uden vaerdi siden 2013, hvor det blev sat i stå. Reelt har det vaeret ude af funktion siden 2011, men som en kuriositet kan man ikke klage så langt tilbage. Ifølge skattemynd­ighederne er det altså helt o.k., at man har betalt for meget i to år.

Det er åbenbart også helt o.k. at regne en kvart mio. boligejere forkert. Skuffelser­ne har stået i kø i årevis, og det er ikke slut endnu.

 ?? Lars.nielsen@finans.dk ?? KOMMENTAR
Lars.nielsen@finans.dk KOMMENTAR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark