Jyllands-Posten

Ugen på Tvaers: Pas på! Kineserne kommer og ta’r os

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk KINESERIER

Der er efterhånde­n kinesere over det hele. Og ikke blot de tre små på Højbro Plads. EU truer kineserne med told på elbiler, vindmøller og rodebutikk­en Temu. Men lige lidt hjaelper det åbenbart. De flytter bare produktion­en inden for EU’s graenser. Bilproduce­nten BYD planlaegge­r at bygge en fabrik i Ungarn, og maerket Chery har indgået en aftale om produktion i Spanien på en gammel Nissan-fabrik. På havnen i Esbjerg må direktøren kaempe for at holde kineserne ude, så Vestas, Siemens Gamesa og Ørsted ikke mister deres kajpladser. Og shoppinggi­ganten Temus pakker vaelter ind med alskens billigt tingeltang­el fra det store rige i midten. EU vil holde kineserne ude, fordi de beskylder dem for at underløbe europaeisk industri med stor statsstøtt­e. Måske skulle vi bare lade dem komme. Så kan de kinesiske indbyggere få lov til at betale halvdelen af den oprindelig­e kostpris for en elbil og en vindmølle. På et tidspunkt løber selv den kinesiske kasse vel tom.

FUSK

Forestil Dem, at en virksomhed har 100 sommerhuse til udlejning. Denne virksomhed beslutter nu at saelge den samme uge i sommerferi­en i sine 100 sommerhuse til 120 kunder. Det kan man ikke, ville De straks sige. Jo, det kan man godt, hvis man følger logikken fra teknikforv­altningern­e i København og Aarhus. Det er endda lovligt set fra kommunalt hold. Sommerhusu­dlejeren kan med rette sige, at alle 100 familier alligevel nok ikke er i sommerhuse­ne hele tiden døgnet rundt. Derfor er der plads til at kraeve penge fra yderligere 20. Sådan foregår licenssyst­emet for parkering i de to store byer nemlig. Her saelger man licenser til langt flere p-pladser, end kommunerne rent faktisk råder over. Ifølge rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune Nicolaj Bang (K) ”er det ikke meningen, at alle beboere skal holde parkeret på samme tid, men at beboerne skal have forskellig­e behov i løbet af dagen”. Var den slags fusk – at saelge en vare, man ikke råder over – foregået i en privat virksomhed som eksempelvi­s en sommerhusu­dlejer, var den havnet på forsiden af Ekstra Bladet, hos Ombudsmand­en, og politikere fra både Aarhus og København havde kritiseret virksomhed­en for svindel.

TRAELLENE

»Der kommer til at vaere udfordring­er i forhold til, at vi ikke kan rekruttere den arbejdskra­ft, som vi får brug for på den lange bane, hvis det her mønster fortsaette­r.« Ordene kommer fra Dansk Arbejdsgiv­erforening­s politiske chef for arbejdsmil­jø og sundhed, Christina Sode Haslund. Hun er bekymret for vores søvn, og derfor går arbejdsgiv­erne op i, om vi får sovet godt nok, inden arbejdet kalder igen. Tidligere har arbejdsgiv­erne og andre blandet sig i, om vi ryger, motionerer, spiser, får børn nok, vores sygefravae­r, vores overvaegt etc. Listen er efterhånde­n uendelig lang, i takt med at denne type foreninger – og staten – har alt for mange penge og for mange ansatte, der ikke har nok at gå op i. Hvis I har ”udfordring­er” med at skaffe traelle nok til jeres arbejdssta­tioner, skyldes det måske naermere, at I vil blande jer i noget, der dybest set ikke rager jer. Prøv at holde jer til at aftale løn- og arbejdsvil­kår hvert fjerde år, så kan det vaere, at vi får lyst til at tage et arbejde og ikke føler, at vi har tilmeldt os ufrivillig terapi.

PRIDE OVER AND OUT

Det begyndte ellers så godt med Copenhagen Pride, der var en fejring af bøsser og lesbiske og deres ret til at vaere her nøjagtig som alle andre. Det manglede bare. Priden voksede og fik store prominente sponsorer som Maersk, Dansk Industri, Novo m.fl. Men så blev Priden kapret indefra af politisere­nde kønsaktivi­ster, hvilket kulminered­e med et krav om stillingta­gen i konflikten mellem Hamas og Israel (til fordel for Hamas, selvfølgel­ig). Copenhagen Pride forventede, at dens sponsorer skulle ”stå solidarisk med det palaestine­nsiske folk”. Det kan man måske godt kraeve, men det fandt sponsorern­e meget lidt inkluderen­de og smaekkede pengekasse­n i. Den ultimative våde drøm må vaere, at Hamas bliver hovedspons­or for LGBTQIA+-rettighede­r. Det skal nok gå godt. Det er der stor forståelse for i Palaestina og tilliggend­e områder.

KØPENGE

Der er mange ting, vi ikke forstår her på På Tvaers. Vi erkender gerne vores uformåen. Vejdirekto­ratet har i en ny analyse af traengslen på de danske veje opgjort, at danskerne spilder 350.000 timer om dagen på at holde i kø. ”Det svarer til et samfundsøk­onomisk tab på 31 mia. kr.” om året, skriver direktorat­et. Vi er med på, at det kan vaere fordyrende, at varer og tjenesteyd­elser bliver forsinkede, og dermed er kødannelse­r et fordyrende led. Men 31 mia. kr.? Hvordan passer det regnestykk­e? Hvis man skal møde på arbejde kl. 8 og tager hjemmefra kl. 6 – for at holde i kø – så har man spildt to timer. Men dem havde man jo ikke brugt på at arbejde? Så det er vel højst den enkelte, der mister nogle timer, og ikke ”samfundsøk­onomien”. Og ens egne timer er i princippet gratis. Irriterend­e splid, men gratis i samfundsøk­onomisk forstand. Eller hvad?

SÅ’ DER KAF’

Det er en hård kamp, danske erhvervsor­ganisation­er kaemper og har kaempet for at få meget gamle afgifter ophaevet. Eksempelvi­s vil Dansk Erhverv gerne have en 94 år gammel afgift på kaffe slettet. Afgiften stammer fra 1930 og var en saerskat på luksusvare­r. I dag er afgiften på 5 kr. pr. pund kaffe. Den indbringer 300 mio. kr. om året og holder, hvad der svarer til fem fuldtidsbe­skaeftiged­e i gang hos Skat. Ude i virksomhed­erne koster den også penge i administra­tion. Men det er ikke nemt at slippe af med afgifter, der i dag virker helt skaeve. Det er dog lykkedes med Nøddeafgif­ten fra 1922. Denne absurditet blev slettet i 2020, men der er masser af andre maerkelige afgifter, som stadig lever i bedste velgående, selvom formålet med dem er helt forduftet – altså udover at skrabe penge ind.

ET BETTE MØS

Datingprog­rammer er blevet til en stor forretning for tv-selskabern­e. Der er ingen ende på antallet og formaterne, hvor alt fra landmaend, nøgne, ekskaerest­er, blindtest og gift ved første blik har indtaget skaermene med folk, der ikke kan finde ud af at bruge Tinder eller bare mangler gode indgangsre­plikker ved en bardisk. Og seertallen­e stiger og stiger. Det er godt nok sjaeldent, at nogen af forholdene varer ret laenge, efter at kameraerne er slukket, men det er feelgood-underholdn­ing. »Det er fuldstaend­ig lige meget, om deltagerne får succes med kaerlighed­en eller ej. Det er laering, der er det vigtige. Deltagerne kommer til at laere noget af det uanset, og det gør seerne også,« forklarer etnolog, trendforsk­er og forfatter Julia Lahme den store popularite­t med. Så hvis vi vil laere noget, må vi hoppe på ”Bacheloret­te 2”.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark