Jyllands-Posten

DEN RASTLØSE REPORTER

-

Meningen med livet kunne ikke vaere at sidde i et klassevaer­else.

Jeg har mødt Ulla Terkelsen hundredvis af gange. Ikke ansigt til ansigt. Men når jeg har taendt for nyhederne eller set hende traede vande foran Amalienbor­g, når der skete noget stort på den royale front.

Jeg har aldrig drømt om at blive korrespond­ent med hele verden som min arbejdspla­ds. På den måde har

Ulla Terkelsen ikke vaeret et forbillede. Men som ung journalist var jeg ret begejstret for hendes åbenlyse engagement i den virkelighe­d, hun rapportere­de fra.

Det var også et engageret menneske, jeg mødte, da jeg for 20 år rejste til London for at lave et større portraet af kvinden med de mange frisurer og kulørte halstørkla­eder.

På det tidspunkt arbejdede hun som udryknings­klar faldskaerm­sreporter for TV 2 med fast base i den engelske hovedstad. Jobbet indebar, at hun kastede sig ind i en flyver, hver gang verdensbeg­ivenhedern­e kaldte på at blive daekket. Det gjorde de ofte, og Ulla Terkelsen har gjort mig klogere på alt fra amerikansk­e praesident­valg over islandske jordskaelv og italienske mafiamord til EM i fodbold og kvindeliv i Kabul.

Tilbage i 2004 var hendes karriere på sit højeste. I hvert fald hvad angår kendisfakt­or og folkelig popularite­t.

Alle vidste, hvem Ulla Terkelsen var, og mange elskede hende.

Det sidste forstod jeg godt.

I London mødte jeg en 60-årig journalist, der havde mere fart i fødderne end de fleste, og jeg skulle op i tempo, når jeg halsede efter hende gennem Londons gader med min diktafon.

Undervejs nåede hun også lige at laegge vejen forbi sin favoritfri­sør, hente et par frakker på renseriet og smide en hurtig sandwich i munden på en parkbaenk, inden hun og jeg sluttede dagen af med en fyraftensø­l på en lokal pub, hvor faldskaerm­sreportere­n fortalte, at rastløshed­en havde klaebet til hende hele livet.

Af samme grund var timerne i barndommen­s aarhusians­ke klassevaer­elser naesten uudholdeli­ge. Hver gang hun kiggede ud ad vinduet, blev hun mindet om alt det, hun gik glip af.

»Jeg taenkte, der måtte vaere noget andet end det her. Noget større. Meningen med livet kunne ikke vaere at sidde i et klassevaer­else. Jeg har altid haft en stor udlaengsel. Jeg havde følelsen af, at der var noget rundt om hjørnet, der var mere interessan­t. Et sted, hvor vinden suste i palmerne, og hvor der blev spillet sjov musik,« som hun sagde til mig dengang i London.

I den kommende uge fylder kvinden, der har brugt det meste af sit voksne liv på at flytte sig, så 80 år. I den anledning udgiver hun erindrings­bogen ”I min tid”, som vi bringer et uddrag fra i dagens JP Bøger.

Og selv om Ulla Terkelsen stadig flytter sig rundt i verden, er rejserne med årene blevet faerre, og i dag bruger hun mere og mere tid i sin lejlighed i den sydfranske badeby Cannes. Selv Ulla Terkelsen bliver aeldre.

Og apropos at blive aeldre så var et af mine spørgsmål tilbage i 2004, hvordan den dengang 60-årige journalist havde det med at blive gammel.

Svaret lød sådan her:

»Det er jo ikke noget, man selv bestemmer. Det er noget, der bare sker, og det nytter ikke argumenter­e imod det. Det svarer til at argumenter­e imod årstiderne­s skiften. Jeg er ikke bange for alderdomme­n. Jeg er heller ikke bange for at dø. Jeg kan selvfølgel­ig vaere bange for, at det kommer til at gøre ondt. Men jeg vil hellere vende det om og glaede mig over, at jeg har levet så laenge. Jeg har venner, der døde tidligt og ikke nåede at opleve det, de skulle. Det er sørgeligt. Men jeg er 60 år. Taenk, at jeg har levet så laenge. Et liv er noget, der skal bruges, og bliver det brugt rigtigt, så er der ikke noget sørgeligt i, at det slutter.«

God laeselyst!

 ?? Redaktør ?? MARCUS AGGERSBJER­G
Redaktør MARCUS AGGERSBJER­G

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark