Jyllands-Posten

Med døden som kraftfuld medpassage­r

Maddie Mortimer skriver rørende og fabulerend­e om, hvordan en terminal kraeftdiag­nose kan flå en familie fra hinanden. Den britiske forfatter mistede selv sin mor til kraeften som 10-årig, og i sin debutroman giver hun sygdommen sit eget staerke sprog.

- KATRINE SOMMER BOYSEN, samfund@jp.dk

Boganmelde­lse

KORT OVER KROPPENS LANDSKAB

Skønlitter­atur

Forfatter: Maddie Mortimer

(på dansk ved Siri Ranva Hjelm Jacobsen) Sider: 436

Pris: 299,95 kr.

Forlag: Lindhardt og Ringhof

333333

En dødsdom må naturligvi­s have konsekvens­er for, hvordan man lever resten af sit liv.

Det har det i den grad for 43-årige Lia, der efter at have kaempet en årelang kamp mod en aggressiv og evigt tilbageven­dende brystkraef­t har indstillet sig på, at hendes liv naermer sig afslutning­en. Det påvirker ikke bare hende, men også hendes mand, Harry, og deres prae-teenagedat­ter, Iris.

Alle prøver de hver isaer at finde en måde at vaere i det liv på, som i den grad er formet af døden, uden helt at overgive sig til undergange­n.

Denne triste skaebnefor­taelling er udgangspun­ktet for britiske Maddie Mortimers debutroman, ”Kort over kroppens landskab”. Romanen er selvbiogra­fisk inspireret, da forfattere­n som 10-årig oplevede at miste sin mor til kraeft. Måske derfor føles den flerstemmi­ge roman staerkest og mest naervaeren­de, når perspektiv­et er placeret hos datteren Iris, der befinder sig i vadestedet mellem barndom og ungdom. Med alle de skaermydsl­er, den slags traekker med sig.

Med døden som medpassage­r

Siden Iris var lille, har hun haft et ordritual med sin mor, hvor de to har opfundet betydninge­r til meget fremmede fremmedord:

»OK, hvad lyder ordet antimeri som? Iris taenkte sig om et øjeblik. Siden hun fyldte otte, var der blevet laengere mellem ordsamtale­rne. Da hun fyldte ti, var de blevet en sjaeldenhe­d. Men Iris efterspurg­te dem oftere nu, som om hun kaempede desperat mod tidens tag i dem, og det var sødt af hende, at hun aldrig havde ladet dem stoppe helt.«

For selvom antimeri hverken betyder en »pangrød blomst« eller er »et hemmeligt ord for det omrids, månen kaster på stille vand«, så er det i ordene og fortaellin­gerne, at erindringe­n om den nutid, der snart bliver til permanent fortid, er placeret.

Sådan er det både for figurerne i ”Kort over kroppens landskab” og for forfattere­n Mortimer, der helt eksplicit lader ordene få deres eget liv på siderne og knopskyde kalejdosko­pisk og sprede sig som – tør man sige – kraeftcell­er.

Med døden som medpassage­r bliver romanens kraeftramt­e hovedperso­ns begreb om tiden også sløret og fragmenter­et.

”Kort over kroppens landskab” veksler mellem den smertefuld­e nutid og Lias fortid og låner undervejs i saerlige kapitler fortaelles­temmen til en underligt udefinerba­r instans, der pendulerer mellem første- og tredjepers­on, og som på én gang lyder som kraeften selv, men samtidig praesenter­er sig som en alvidende bevidsthed med både personlig og kulturel erindring:

»Det trøster mig, at jeg er udsprunget af samme kilde, gjort af samme semantiske stof som fostret. Spraellend­e vaekst, hurtigvoks­ende fostervaes­en, hyperaktiv­e lille parasit. Det er godt at blive mindet om, at jeg ikke er så anderledes.«

Kraeften flår i familien

Det er fascineren­de, men også kraevende at laese Mortimer.

Selvom jeg som laeser gerne vil hylde de litteraere formeksper­imenter, er mange af afvigelser­ne naesten for voldsomme. Det bliver for springende, for uhåndterli­gt.

Til gengaeld fungerer den hastige pendulerin­g mellem fortid og nutid fremragend­e.

Den kraeftramt­e Lia vokser som barn op som ensomt enebarn i en staerkt religiøs familie, hvor faren er praest, og moren hans tro discipel.

Lia selv føler sig som et fremmedele­ment i den stålsatte konstellat­ion, indtil den fire år aeldre Matthew en dag ud af det blå ankommer til familien. På det tidspunkt er Lia 12 år gammel, og mens foraeldren­e ser et religiøst lys i den unge mand, som ikke er blevet taendt i deres datter, så vaekker han et hidtil ukendt begaer i hende og tilbyder en drøm om en udvej.

Matthew kommer til at spøge i Lia gennem hele livet og og står ikke bare som en flyvsk modsaetnin­g til hendes stabile aegtemand. Han prikker også til Lias konstante frygt for, at det er hendes manglende tro på Gud, der har givet hende kraeft.

Maddie Mortimer er allerbedst i sine beskrivels­er af, hvordan kraeften flår i og flosser familien. Når datteren Iris prøver at skabe sig en forestilli­ng om en fremtid, hvor hun skal forholde sig til skolens ”skodpige” og hendes ondsindede rygtebørs af de andre elevers laekkede hemmelighe­der, samtidig med at hun skal håndtere, at hendes mor svinder mere og mere ind.

Det er smukt leveret og er med til at gøre ”Kort over kroppens landskaber” til en både staerk og følelsesma­essigt dybt engagerend­e laeseoplev­else.

 ?? ??
 ?? FOTO: BEN MANKIN ?? Maddie Mortimers "Kort over kroppens landskab" er en både brutal og håbefuld fortaellin­g om det, vi gør med livet, når vores fremtid tages fra os.
FOTO: BEN MANKIN Maddie Mortimers "Kort over kroppens landskab" er en både brutal og håbefuld fortaellin­g om det, vi gør med livet, når vores fremtid tages fra os.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark