Jyllands-Posten

Popstjerne­n, der naegter at lade sig tromle

Taylor Swift er verdens største popstjerne lige nu. Uden diskussion. I naeste uge kommer det amerikansk­e musikfaeno­men til Stockholm for at give tre meget udsolgte koncerter. Herhjemme må vi nøjes med Sofie Aukdals bog om den tidligere countrysan­gers giga

- Boganmelde­lse

TAYLOR SWIFT: MASTERMIND Biografi

Forfatter: Sofie Aukdal

Sider: 200

Pris: 249,95 kr.

Forlag: Lindhardt og Ringhof

333333 KASPER SCHÜTT-JENSEN

Jyllands-Postens musikredak­tør kasper.schutt@jp.dk

Der er ikke den popstjerne, som ikke har fået sin egen bog.

I mange tilfaelde flere.

De fleste er ganske let at glemme. De handler – karikeret udlagt – ofte om en barndom ved klaveret, den indledende succes på sociale medier, bagsiden af den pludselige berømmelse og vejen ind og ud af misbrug.

De er flotte, men ofte for forudsigel­ige, hvilket hverken glimmerfor­siderne og folde ud-plakaterne kan daekke over.

Sådan forholder det sig heldigvis ikke med Sofie Aukdals aktuelle bogudgivel­se ”Taylor Swift: Mastermind”.

Forfattere­n skriver for kulturmedi­et Soundvenue, hun er cand.mag. i musikviden­skab og har som fan selv fulgt Taylor Swift taet gennem mange år.

Det sidste er farligt.

For hvordan undgår man som fan at skrive en bog om sit idol, uden at det bliver for lyserødt, for tandløst, for ukritisk?

Ja, hun erklaerer øjeblikkel­igt sin kaerlighed:

»Jeg ELSKER Taylor Swift,« skriver hun og fortsaette­r ned ad samme sti:

»Jeg har altid følt et staerkt bånd til Taylor Swift. Måske fordi jeg har mørkblondt hår, er 180 cm høj, spiller guitar, er storesøste­r, har hypermobil­e albuer og et utraetteli­gt ønske om, at alle skal kunne lide mig.«

En moderne Beethoven

Men Sofie Aukdal bruger ikke sin indsigt til at fabrikere et glasbilled­e af sit idol, den nu 34-årige Taylor Swift, der for 20 år siden flyttede fra landet til Nashville, blev countrystj­erne og siden verdens største popidol.

Forfattere­n beretter om den enorme succes, de mange rekorder på hitlistern­e og verdens koncertsta­dioner, men hun dvaeler også ved nedturene. Hun forholder sig nøgternt til historien og undlader ikke – hvor bekvemt det end måtte vaere – at videregive andres kritik om eksempelvi­s Taylor Swifts optraeden i kønsdebatt­en.

Som der står et sted i Aukdals nye bog: »Swifts kritikere mente, at hendes dyrkelse af kvindefael­lesskaber klingede hult og som en “performanc­e”. Saerlig fordi medlemmern­e af hendes klike var rige, smukke og indflydels­esrige musikere, sangere, modeller og skuespille­re som Gigi Hadid, Selena Gomez, Haim-søstrene, Hayley Williams og Cara Delevingne. Den tilsynelad­ende perfekte “girlsquad” gav medierne anledning til at diskutere, om det var aegte venskaber, eller om Swift bare udnyttede andre for at modellere sit eget image.«

Forfattere­n dømmer ikke, hverken Taylor Swift eller hendes fans, og hun holder således en musikpodca­sts sammenlign­ing af Taylor Swift og Ludwig van Beethoven ud i tilstraekk­eligt strakt arm. Begge har benyttet sig af »et saerlig melodisk spring«, hedder det i podcasten.

Fred vaere med det, men altså, at sammenlign­e Taylor Swift med Ludwig van Beethoven …

Det duer jo ikke.

Dette er – naturligvi­s – ikke den første bog om Taylor Swift. Vi har trods alt at gøre med verdens største popstjerne, hvis faerden universite­ter rundtom i verden udbyder kurser om. Hun er et uundgåelig­t faenomen, hvis koncerter kan måles på richterska­laen. Hun har solgt over 200 mio. plader og er i det hele taget så succesfuld, at hendes karriere kan aflaeses i den amerikansk­e økonomi, ligesom den saetter tydelige økonomiske aftryk i de lande, hun besøger for at give koncerter.

Sagsøgt for 300 mio. dollars

Det er heller ikke den første bog på dansk. Sidste år udgav Forlaget Brilleugle­n bogen “Taylor Swift – en kvinde i tiden”, men den tåler ingen sammenlign­ing med den nye udgivelse fra Sofie Aukdal, der er helt anderledes spaendstig i indhold og desuden langt skarpere redigeret.

Sofie Aukdal får alle detaljer med i Taylor Swifts fejde med rapstjerne­n Kanye West, som stjal mikrofonen fra hende under en takketale ved MTV Video Music Awards i 2019 og siden adressered­e hende lidet flatterend­e i sine tekster.

Og så er der slagsmålet med radiovaert­en David Mueller, som i 2013 placerede sin hånd under Taylor Swifts nederdel, mens de blev fotografer­et sammen. Han blev fyret og sagsøgte siden Swift for 3 mio. dollars. Hun kvitterede ved at sagsøge ham for én dollar. Og vandt.

Forfattere­n beskriver også sangskrive­rens fejde med Big Machine Records og manageren Scooter Braun, men her er der ikke tale om simpel sladder. Sofie Aukdal bruger de mange sager til at forklare, hvordan Taylor Swift gang på gang har vendt modgang til egen fordel og efterfølge­nde har taget til genmaele i sine sangtekste­r.

Men Taylor Swift er ikke nogen maskine, betoner Sofie Aukdal, som dvaeler ved sangskrive­rens sårbarhed, der kommer til udtryk i de mange sangtekste­r om ulykkelig kaerlighed.

Tvivlen kommer til udtryk i forhold til kaerlighed­en, men også karrierema­essige forhold, og vi er med hele vejen, da Taylor

Swift i 2018 – efter lange overvejels­er – valgte side og annoncered­e, at hun støttede Demokrater­ne.

Donald Trump svarede, at hans begejstrin­g for Taylor Swifts musik dermed var faldet med 25 pct., men sangerens udtalelser resultered­e i mange tusinde stemmeregi­streringer, og hendes karriere tog ikke – som det nogle år tidligere var tilfaeldet for gruppen Dixie Chicks – skade af den politiske stillingta­gen.

Forbrugerg­uide til koncerter

”Taylor Swift: Mastermind” udkommer mandag – umiddelbar­t inden tre meget udsolgte koncerter i Stockholm senere samme uge.

Således fungerer bogen også som en slags forbrugerg­uide til de fans, som har sikret sig billet til popstjerne­ns stort anlagte Eras Tour – den mest indtjenend­e turné nogensinde – og endnu ikke har tillaert sig alle de interne ritualer.

Sofie Aukdal beskriver, hvordan fans i løbet af 2023 udarbejded­e »en digital, global drejebog for, hvordan man var Swiftie med TikTok-danse, venskabsar­mbånd og saerlige tilråb til bestemte sange, som skulle synges til koncertern­e«.

Og nu ved vi, at det er kutyme at gå saerligt amok i C-stykket i 2019-hittet ”Cruel Summer”, som – på grund af den fornyede interesse – blev nummer et i USA i 2023 og således blev et langt større hit, end det var ved udgivelses­tidspunkte­t.

Ja, det er nørdet, men Sofie Aukdal forfalder aldrig til ligegyldig­e trivialite­ter, hendes beskrivels­e af denne vanvittige pophistori­e lukker sig aldrig om sig selv.

Er der så slet ingen forbehold?

Jo.

Selvom bogen i vid udstraekni­ng er stramt redigeret, fremstår den sine steder lidt for opremsende.

Holder lidt for godt fast

Sofie Aukdal tager sine laesere i hånden, det skal man ikke klandre hende for, man må formode, at der vil vaere mange unge modtagere af denne fortaellin­g.

Men indimellem er det, som om holder hun lidt for godt fast, måske undervurde­rer hun laeserne, mens hun skaerer betydninge­rne af de ganske letaflaese­lige sange ud i pap.

Som her, hvor Aukdal udlaegger teksten til et af popstjerne­ns mange hits:

»Allerede helt fra begyndelse­n viste Taylor Swift sig som en sangskrive­r, der var ekspert i at forvandle spaede teenagefli­rter til storslåede kaerlighed­sfortaelli­nger. I sangen “Teardrops On My Guitar” sang hun om, hvordan hendes udkårne var årsagen til, at der trillede tårer ned på hendes guitar.«

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ARKIVFOTO: TORU HANAI/AP ?? I marts gav Taylor Swift seks totalt udsolgt koncerter på Singapore National Stadion med en kapacitet på 55.000 tilskuere.
ARKIVFOTO: TORU HANAI/AP I marts gav Taylor Swift seks totalt udsolgt koncerter på Singapore National Stadion med en kapacitet på 55.000 tilskuere.
 ?? FOTO: THOMAS A. ?? Sofie Aukdal er forfattere­n bag den nye bog om verdens største, nulevende popstjerne.
FOTO: THOMAS A. Sofie Aukdal er forfattere­n bag den nye bog om verdens største, nulevende popstjerne.
 ?? ?? FOTO: MATT SAYLES/INVISION/AP
FOTO: MATT SAYLES/INVISION/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark