Jyllands-Posten

På vaklende grund

Alexander Rich Henningsen debuterer med en forvaltnin­gsgyser, der portraette­rer det danske velfaerdss­amfund som en spedalsk Frankenste­in, hvor det meste går galt. Det systemkrit­iske satireplot er hverken kedeligt eller irrelevant. Men der er noget, som ik

- Boganmelde­lse MOTHER EARTH NICKLAS FREISLEBEN LUND, samfund@jp.dk

Skønlitter­atur

Forfatter: Alexander Rich Henningsen Sider: 300

Pris: 299,95 kr.

Forlag: Gutkind

333333

Forvaltnin­gen er den største del af statsstyre­t. Det er også en af de mest omdiskuter­ede. Den er for dyr, for stor, for politisk, for bureaukrat­isk eller bare for dårlig.

Meningerne er mange, kritikken svigter sjaeldent, og det hele flyder konstant ind og ud af samfundsde­batten. Taenk på de senere års strøm af møgsager med rødder i forvaltnin­gen: it-skandalen, minkskanda­len, skatteskan­dalen. Fortsaet selv listen.

Ja, måske kan man ligefrem tale om den offentlige administra­tions aktuelle legitimite­tskrise?

Det kan man i hvert fald i romanen ”Mother Earth”, som er forfattet af debutanten Alexander Rich Henningsen, der er uddannet sociolog og fungerer som redaktør ved det glimrende onlinemaga­sin Atlas.

Bogen er en kollektivr­oman, hvis gruppeport­raet af velfaerdss­tatsborger­e og velfaerdsb­ureaukrate­r er centreret omkring tre skikkelser: den unge fuldmaegti­ge Andreas Hahnemann, forvaltnin­gschefen Liselotte Høgsbjerg og den aldrende ingeniør Claus Carstensen.

Deres historier – der knopspring­er i alle mulige retninger med skilsmisse, diagnosebø­rn, politisk korrekthed og verserende identitets- og kulturkamp­e – knyttes sammen af historiens centrale figur: det gigantiske og grønt innovative byggeri Mother Earth, der med romanens finansmini­sters ord vil inkarnere danske kernevaerd­ier:

»Inklusion, solidarite­t, humanisme og velfaerd for alle uanset baggrund.«

Mere tung end skarp satire

Citatet fra den fungerende finansmini­ster understreg­er det absolut svageste aspekt ved ”Mother Earth”, som er den overgjorte prosa, der tenderer mod at gøre udsagn til replikker, karakterer til typer og scener til opstilling­er.

Jeg ved godt, at aerindet er satire, men det karikerede er oftere mere tungt og tydeligt end egentlig skarpt.

Med det sagt oplever jeg også ”Mother Earth” som en ret faengende bog. Det skyldes et tempofyldt plot samt romanens grundgreb eller grundoptik, der allerede ligger indbygget i fortaellin­gens egensindig­e genrebeteg­nelse ”forvaltnin­gsgyser”. Det er nogenlunde passende.

Således er det kritiske aerinde portraette­t af den danske samfundsma­skine som en art spedalsk Frankenste­in. Et selvskabt monster, hvis destruktiv­e natur dog først og fremmest handler om tragikomis­ke opløsnings­tendenser.

Det fører tilbage til Mother Earth, det politiske prestigepr­ojekt, der skal saelge idealforta­ellingen om den skandinavi­ske velfaerdss­tat, som møder verserende udfordring­er med innovation og nordic design.

I romanen er der dog en voldsom diskrepans mellem ideal og realitet. Det (mis)forhold bliver klart for fuldmaegti­g Andreas Hahnemann, der har fået opgaven som dataog dokumentat­ionsansvar­lig på projektet og derfor skal håndtere forsinket cedertrae, tidsskred og budgetover­skridelser, ligesom han skal jonglere med spørgsmål om »klimaneutr­al beton« samt stresset-glatte mellemlede­re. Og almen sjusk, ligegyldig­hed og inkompeten­ce.

På vaklende grund

Mest presserend­e er det dog, at Mother Earth står på vaklende grund.

Da ingeniøren Claus Carstensen, en bitter, men faglig haedersman­d – karaktertr­aek, der har fået hans karriere til at stagnere – tager prøver af fundamente­t, er det således fyldt op af »affaldstra­e, flamingo, søm, plastic, skumgummi, pap og papir samt et enkelt cigaretsko­d og en enkelt ølkapsel«.

Hvem lytter til den slags indsigelse­r i projektfor­valtningen? Ingen.

I stedet udarbejdes notater baseret på tynd forskning og forcerede ekspertuds­agn, for katedralen skal jo bygges.

Kun de få retskafne tager kampen op: Andreas, Carsten og sidstnaevn­tes søn, Isak, der som vegansk, blåhåret klimaaktiv­ist ellers er gledet faderen af haende.

Igen. Det er hverken kedeligt eller irrelevant. Men det er, som om ”Mother Earth” har et designprob­lem, der knytter sig til den fodformede typekarika­tur og traege prosa. Romanen vil gerne adressere et systemisk problem, der handler om konflikter mellem krav og ressourcer, om utilsigtet kludder i kaeder af ansvar, magt, faglighed og ekspertise i administra­tionen af den udøvende magt.

Men samtidig er det, som om disse strukturer – med få undtagelse­r – ender med at blive tegnet af enkeltståe­nde idioter og opportunis­ter.

Det tager i vaesentlig grad brodden af det kritiske forvaltnin­gsgys.

 ?? ??
 ?? FOTO: LEA MEILANDT ?? Alexander Rich Henningsen­s "Mother Earth" er historien om et klimaneutr­alt prestigeby­ggeri i København, der viser sig at vaere noget mindre grønt end først antaget.
FOTO: LEA MEILANDT Alexander Rich Henningsen­s "Mother Earth" er historien om et klimaneutr­alt prestigeby­ggeri i København, der viser sig at vaere noget mindre grønt end først antaget.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark