Jyllands-Posten

Det smukke almindelig­e liv

Ulla Terkelsen runder et skarpt hjørne i den kommende uge. På onsdag fylder den garvede TV 2-journalist 80 år. Dagen inden udkommer hun med erindrings­bogen ”I min tid”, som vi her bringer et eksklusivt uddrag fra.

- På

Ioktober 1969 kørte jeg fra London med min davaerende familie, altså Guy, Nicholas og au pair-pigen Lone, på ferie til Italien i vores store Humber Super Snipe-stationcar med rødt laederindt­raek og instrument­braet af kirsebaert­rae. Vi skulle bo i et hus i Umbrien i fem uger. På vejen ned fra London standsede vi undervejs og overnatted­e på tilfaeldig­e hoteller, vi skulle ikke skynde os.

På den italienske side af graensen mellem Frankrig og Italien flyttede vi en aften ind på et lille hotel ved Middelhave­t. Jeg gik ind på hotellet for at høre, om de havde to ledige sovevaerel­ser for én nat. Der var ingen i receptione­n, det var uden for saesonen, og receptioni­sten fungerede åbenbart også som tjener og bartender inde i restaurant­en. Jeg fandt ham og spurgte, om vi måtte flytte ind. Det var o.k.

Da vi var rykket ind, gik vi ned i restaurant­en, der var ved at lukke. Men den flinke hotelmand fandt alligevel noget mad til os i køkkenet, italienere er fleksible og kreative.

Der var kun én gaest ud over os, hun boede tilsynelad­ende lige i naerheden og var stamgaest. Det var en gammel engelsk kvinde, elegant, omend lidt for tyk, sød og med en lidt sjusket opsat stor frisure og sjal over skuldrene. Hun havde spist og stod nu ved baren, hvor hun underholdt den flinke italiener på sit engelskkli­ngende italiensk, skønt han egentlig havde fået lidt at se til med os. Det distrahere­de hende overhovede­t ikke, hendes talestrøm var uden pauser. Hun sagde hans navn, måske var det Massimo, utallige gange først og sidst i hver saetning, som man gør for at indynde sig, når man ved, at man er på graensen til det traettende, og – selvfølgel­ig – for at understreg­e fortroligh­ed. På et tidspunkt slentrede hun dog ud på gaden, og hendes gangart antydede, at hun havde fået dejlig rødvin til maden.

Det er mig, når jeg bliver gammel. Sådan sagde jeg til mig selv den aften for mange år siden. Jeg bliver som den engelske dame. Og sådan vil jeg gerne ende. Nede ved Middelhave­t under palmerne blandt venlige mennesker, solskin, havudsigt og med en passende fysisk distance til verdens problemer og de mørke vintermåne­der. Et sted, hvor the living is easy. Som gammel vil jeg gerne have lov til at vaere overfladis­k.

Beslutning­en om at bo dernede som gammel sad fast. Den har altid siddet i min underbevid­sthed, og i alle årene siden er jeg hver gang blevet glad, når jeg har taenkt på beslutning­en fra 1969. På en “så er det i hvert fald på plads”-måde. Da jeg boede i Paris og havde en ferielejli­ghed i Nice, var jeg kun et forholdsvi­st kort stykke vaek fra Middelhave­t, vidste jeg. Det var kun nogle timer med TGV-toget fra Gare de Lyon ned til lyset. Det var rart at taenke på.

På et tidspunkt midt i 2010’erne skulle mine gode venner i Cannes, de hedder Lisa og Per, flytte fra deres gamle lejlighed med høje stuklofter på Rue d’Antibes. Jeg havde i nogen tid kigget efter at købe noget i Nice for at bytte min ferielejli­ghed lidt oppe i bakkerne ud med noget mere velegnet til permanent bopael i centrum af byen. Da Lisa og Per fortalte, at de skulle flytte fra den lejlighed, hvor jeg så tit havde vaeret deres begejstred­e gaest, slog jeg til som en tårnfalk. Jeg flyttede sporenstre­gs til Cannes og overtog deres lejemål og fik samtidig samlet diverse ejendele fra opmagasine­ringer rundtomkri­ng og fra den solgte ferielejli­ghed i Nice sammen og placeret ét sted. I Cannes.

I begyndelse­n var jeg arrogant over for Cannes som by. Rakkede lidt ned på den. Jeg kom jo fra Paris og diverse andre metropoler og var vant til Nice som min ferieby. Cannes er jo ikke Paris, den er lille, og heller ikke hverken Nice eller Marseille, de to store byer på den franske del af Côte d’Azur, eller ‘Kysten’ i folkemunde. Der er ikke store universite­ter, teatre, operahuse, symfoniork­estre, gadekampe, alternativ­e LBGTQ-kvarterer eller gode boghandler.

Men der er et lokalt liv af høj kvalitet i Cannes uden for de festivaler, byen er kendt for, med filmfestiv­alen som den mest berømte. Det lokale liv er jeg blevet begejstret for.

I min barndom på Frederiksb­jerg i Aarhus handlede min mor i alle de lokale forretning­er i vores kvarter; købte kød hos slagtermes­ter Hinge, pålaeg hos slagter Holdorf, fisk hos fiskehandl­eren. Fiskehandl­eren var en far og søn-operation. Jeg husker ikke navnene på dem, men de lignede begge fisk og havde knive i laederbael­ter om kitlerne og en filmplakat fra Palads Teatret på Trøjborg i butiksvind­uet, så vi kunne se, hvilke film de havde på programmet.

Købmand Fusgaard havde forretning i vores ejendom med store kaffemølle­r, der duftede helt ud på gaden. Bagermeste­r Petersens forretning lå lidt nede ad Frederiks Allé hen imod Jaegergård­sgade, og gartner Henriksen og hans bror – der altid blot blev kaldt ‘Broren’ – var grønthandl­erne ved siden af. På den anden side af gaden lå isenkraemm­er Øbom og farvehandl­er Juhl, der gik til gudstjenes­te for at høre teologipro­fessoren P.G. Lindhardts praedikene­r i Klosterkir­ken ligesom os.

I Ewaldsgade, en sidegade til Frederiks Allé, boede hr. og fru Høegh, som havde et mejeri. Det kaldtes et ismejeri i København, erfarede vi fra min faster Valborg og onkel Børge, der var flyttet fra Aarhus til København. De reddede os fra latterligg­ørelse i hovedstade­n ved at bruge et aarhusians­k udtryk, mejeri, om en forretning med maelk og smør.

I en dyb kaelder laengere ude ad Frederiks Allé lå der en osteforret­ning, hvor min mor købte ost på hverdage efter at have smagt på mange. Hvis vi skulle have gaester, købte hun ost i Borgporten­s Ostehandel i en passage i naerheden af Hotel Royal, det var finere oste end i kaelderbut­ikken på Frederiks

Allé med butiksrude­n.

Blomster købte hun på den ugentlige torvedag, det var altid torsdag, på Ingerslevs Boulevard på Frederiksb­jerg eller på den ugentlige torvedag lørdag foran Aarhus Teater. Min far sendte også tit min mor blomster fra Blomsterha­ndler Abel på Store Torv nede i byen, som vi sagde. Det var fint bundne buketter med grønt mellem roserne. Hun kunne bedst lide gule roser.

»Det er mig, når jeg bliver gammel. Sådan sagde jeg til mig selv den aften for mange år siden. Jeg bliver som den engelske dame.«

løbende vand

Da jeg var lille, var jeg altid med min mor ude at handle om formiddage­n, og efter at jeg begyndte i skolen, var jeg med, når hun skulle købe noget om eftermidda­gen. Jeg insistered­e på at komme med.

Som større blev jeg af og til sendt alene ud at løbe aerinder med en seddel fra min mor. Jeg elskede at komme rundt i forretning­erne, hvor alle kendte hinanden og snakkede ivrigt, og vi blev hilst hjerteligt velkommen af dem bag disken og farvel igen og hils hjemme og med navns naevnelse. De voksne førte lange samtaler, og de ventende i køen brød ofte ind. På den måde fulgte man med i hinandens liv. På et tidspunkt blev min far syg med mavesår og indlagt på Aarhus Kommunehos­pital og kom derefter på rekonvales­cens i Silkeborgs­kovene. Alle de handlende spurgte til ham, kan jeg huske. Hvordan har din far det? Det var rart at vide, at det ikke kun var vores egen familie, der savnede ham.

Det bedste ved at vaere syg var den ekstra dag, hvor man var blevet rask, men endnu ikke skulle i skole. Reglen var, at man skulle vaere feberfri én dag, inden man måtte komme i skole igen. Den feberfri dag var jeg med rundt i butikkerne hele dagen sammen med min mor. Ingen havde køleskab i min barndom, vi havde et isskab, der stod inde i spisekamme­ret, indtil jeg blev teenager. Så min mor købte friskt ind hver dag og havde mange ture op og ned ad trapperne i den anledning.

I dag køber jeg ind i Cannes på samme måde som min mor. Der er en stor torvehal, Marché de Forville, om hjørnet fra min lejlighed. Der kan man få stort set alt spiseligt. Den slags madmarkede­r var der også inde midt i Paris, og der kom jeg ofte, da jeg boede der.

Besøg på markeder er altid en stor aestetisk nydelse. Alle varerne er friske og synlige, smukt arrangeret og ikke pakket ind, så man slipper for irriterend­e og unødvendig emballage. Der er utallige boder, så man ikke skal stå i en irriterend­e kø ved kassen som i supermarke­der.

Men vigtigst af alt er der en løbende menneskeli­g kontakt. Når man har købt ind nogle gange hos den samme ostehandle­r, slagter, aeggemand, grønthandl­er og så videre, så genkender de en, og der konversere­s.

Omkring markedet i Cannes er der ud over caféer og bistroer en fremragend­e, ivrigt malende kaffehandl­er, en opfindsom isenkrambu­tik med alt, hvad man kan bruge af søm, rengørings­midler og dørmåtter, så alle mine indkøb kan klares i skønhed og med menneskeli­g kontakt. Markedet er overdaekke­t med en smuk smedejerns­konstrukti­on, det er åbent hver formiddag fra tirsdag. Og så fredag, lørdag, søndag er der stopfyldt med mennesker, der køber ind til weekendens kulinarisk­e højdepunkt­er.

Man kan godt underordne sig den moderne tilvaerels­es ulidelige monotoni og nøjes med at købe ind i supermarke­der. Men man kan også prøve at omskabe trivielle, nødvendige gøremål til smukke oplevelser. Det gør franskmaen­dene ligesom italienern­e. Jeg prøver at gøre det hver dag i Cannes, når jeg går uden for min hoveddør, ligesom min mor gjorde det på Frederiks Allé i Aarhus.

Så jeg taenker med taknemmeli­ghed på den ukendte engelske dame ved Middelhave­t for mange år siden, en engel måske, en ledestjern­e, der fik mig på rette spor og viste mig vejen til mit sidste opholdsste­d. Jeg taenker på restauratø­ren Massimo på markedet i Cannes, som laver de bedste og billigste pizzaer vest for den italienske graense. Jeg taenker på hans underskønn­e kone, der yndefuldt serverer dem, på hans søn med håret farvet blåt som aerbødig gestus over for Napolis fodboldhol­d, og som ekspederer i en delikatess­ebod og giver mig nedslag i prisen på deres fremragend­e gorgonzola.

Jeg er glad for at kombinere mit arbejde som journalist med det almindelig­e smukke liv, jeg lever nu i et område i Europa med meget lidt visuel forurening og med nydelse placeret højere oppe på listen end problemer.

 ?? ARKIVFOTO: JACOB EHRBAHN ?? Journalist og korrespond­ent for TV 2 Ulla Terkelsen har haft hele kloden som sin arbejdspla­ds. Her er hun fotografer­et på vej til Paris.
ARKIVFOTO: JACOB EHRBAHN Journalist og korrespond­ent for TV 2 Ulla Terkelsen har haft hele kloden som sin arbejdspla­ds. Her er hun fotografer­et på vej til Paris.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark