Jyllands-Posten

Manden, der kom ind fra kulden

I år er det 40 år siden, Leif Davidsen debuterede som forfatter. Den tidligere korrespond­ent, der i mange år var DR’s faste mand i Moskva, fejrer sit jubilaeum med en vellykket politisk spaendings­roman, der som saedvanlig traekker på aktuelt stof fra den

- Boganmelde­lse LARS OLE SAUERBERG samfund@jp.dk

I SKYGGEN AF KRIGEN

Politisk spaendings­roman Forfatter: Leif Davidsen Sider: 319

Pris: 299,95 kr.

Forlag: Lindhardt og Ringhof

333333

I år er det 40 år siden, den davaerende DRjournali­st Leif Davidsen gav sig til kende som spaendings­forfatter. Det var laenge før, det blev populaert, ja, naesten obligatori­sk for mediefolk af smide en krimi på det personlige cv.

Fire år tidligere, i 1980, var den dengang 30-årige Leif Davidsen strandet i en iskold lufthavn i Moskva som offer for et mere indgående sikkerheds­tjek end normalt for vestlige pressefolk. Udsendt af det ikke laengere helt så stabile sovjetiske diktatur. Han fordrev ventetid og nervøsitet ved at udtaenke en plan om at skrive en politisk spaendings­roman.

Som han skriver i et essay op til sit forfatterj­ubilaeum:

»Jeg var isoleret i en mindre ventesal og havde ikke adgang til en telefon. Der var intet laesestof i den avisløse lufthavn, og jeg havde ingen at tale med. Jeg var temmelig fortvivlet over situatione­n, men så tog jeg min ulinjerede notesblok og en kuglepen og skrev en saetning, som jeg aldrig har glemt: ”Ethvert menneske med et fjernsyn kendte min kone. Derfor fik hele affaeren omkring hendes forsvinden under mystiske omstaendig­heder en del omtale i pressen.”«

Saetningen satte gang i inspiratio­nen til debuten ”Uheldige alliancer”, der udkom fire år senere, i 1984. I romanen trak Leif Davidsen på sine erfaringer fra tiden som korrespond­ent i Spanien. Den hårde kamp for selvstaend­ighed i Baskerland­et blev stof for forfattere­n, hvis første hovedperso­n, Poul Jensen, kom til at gå igen i forskellig­e inkarnatio­ner i de naeste mange politiske spaendings­romaner. Med stof fra Spanien og Balkan, men mest fra Sovjetunio­nen og siden Den Russiske Føderation.

Selvmord i faengselsc­ellen

I sin nye roman er Leif Davidsen som saedvanlig aktuel i sit valg af stof.

I ”I skyggen af krigen” lever den tidligere højtplacer­ede efterretni­ngsmand hos PET Peter Bojden et fredeligt om end noget utilfredss­tillende liv i Malaga i kølvandet på en Metoo-sag.

Bojdens gamle ven og chef for FE, Kasper Bork, der i sin tid løb med hans kone og karriereov­erhalede ham indenom, er blevet faengslet på et noget dunkelt grundlag, som tilsynelad­ende har at gøre med statens sikkerhed. Bojden har ikke meget tilovers for sin gamle ven, så da FE’s nye chef fortaeller, at Bork ønsker at tale med ham, naegter han. Men det skulle han måske ikke have gjort, for umiddelbar­t efter er Bork død. Selvmord i cellen, lyder politiets konklusion.

Men at der hører flere lag til historien, end den første enkle forklaring rummer, står klart, da Bojden anmodes om et diskret møde med ”styrelsesc­heferne” i politiet, FE og PET under et Nato-møde i Nordfrankr­ig.

Bojden bliver tilbudt at stå for »tilbundsgå­ende og uvildige« undersøgel­ser, som det hedder på politikera­utomatik, og komme med en objektiv konklusion, der endelig kan laegge låg på sagen.

Låget ville bekvemt vaere en bekraeftel­se af selvmordet, men så let går det ikke, da Bojden først går i gang.

Sideløbend­e starter Ruslands ”specielle militaerop­eration” i det østlige Ukraine, og

Danmark sidder med en intern sikkerheds­brist, der truer samarbejde­t med Nato-partnerne. En graverjour­nalist tilknyttet en stor dansk avis og med venskabsbå­nd til den afdøde efterretni­ngschef får mulighed for sit livs scoop.

Statsminis­terielt diktatur

Som i alle gode politiske spaendings­historier er kulissen højaktuel, men leder til udviklinge­r og konklusion­er, som fiktionen giver licens til.

”I skyggen af krigen” er i meget høj grad en historie, der bygger mennesket Peter Bojden op.

Den 53-årige tidligere PET-agent er, som alle Davidsens figurer gennem hans 40-års forfatters­kab, en rastløs mand, der hopper fra den ene eksistenti­elle tue til den naeste, og som har det med at miste sine kvinder. Bojdens påtvungne marginalis­ering i forhold til arbejdsmar­kedet gør ham til et frit menneske med de muligheder og begraensni­nger, der ligger i det.

På en grundstemn­ing af melankoli forsøger Bojden at leve det enkle, gode liv – uforpligte­nde parforhold, omeletter, stegte søtunger, dejlig vin og den forbudte cigaret – mens han med kritisk ironi betragter livet omkring sig.

Det bliver som vanligt til en raekke slet skjulte bredsider mod dansk selvtilstr­aekkelighe­d og provinsial­isme. Fra minksag til spindoktor­vaelde.

Mest på den kritiske front fylder dog Bojdens lede ved den mulighed, som covidhåndt­eringen har givet statsminis­teren til at indføre en slags statsminis­terielt diktatur med staerke højtståend­e embedsmaen­d og svage styrelsesc­hefer som instrument­er.

Da Leif Davidsen i sin tid kom på banen, var det, efter at den britiske politiske spaendings­roman, isaer spionroman­en, havde introducer­et først Ian Flemings Agent 007, siden John le Carrés George Smiley og Len Deightons Harry Palmer.

Men i 80’erne sluttede danskerne endelig op om genren, og Davidsen blev sekunderet af Jan Stage og op gennem 90’erne af forfattere som Hannibal Enggaard, Morten Hesseldahl og Mich Vraa.

På det seneste har genren herhjemme brilleret med fremragend­e politiske spaendings­romaner af Tobias Bukkehave, Iben Albinus og Kim Leine.

Sjusk fra forlaget

Laesere af Leif Davidsen vil finde alt ved det gamle, men på det aktuelle nyes praemisser. Der har altid vaeret en saerlig dansk tone over den tidligere DR-journalist­s univers, en holdning praeget af den gennemtrae­ngende venligt-ironiske kritik, som han ikke sjaeldent bebrejder danskerne som deres foretrukne tilgang til tilvaerels­en.

Det er alt sammen godt.

Desvaerre kan man i den nye roman finde bevis for forlagenes manglende vilje til forfatterd­ialog eller evne til ditto. Simpelt kvalitetsk­ontrolsvig­t.

I tilfaeldet Leif Davidsen slipper man af sted med at gøre en potentielt fertilitet­s-invalidere­nde børnesygdo­m til ”forårssyge” og ikke det korrekte ”fåresyge.” Den andalusisk­e musik og dans hedder ”flamenco” og har intet at gøre med de lyserøde, langbenede vadefugle.

Og sådan fortsaette­r fejlene.

Det er forlagssju­sk. Hverken mere eller mindre.

 ?? ??
 ?? FOTO: THOMAS HOWALT ANDERSEN ?? Leif Davidsens "I skyggen af krigen" er en aktuel og medrivende spaendings­roman, der viser forfattere­ns dybe indsigt i det russiske samfund.
FOTO: THOMAS HOWALT ANDERSEN Leif Davidsens "I skyggen af krigen" er en aktuel og medrivende spaendings­roman, der viser forfattere­ns dybe indsigt i det russiske samfund.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark