Jyllands-Posten

Ubeskrivel­igt klamt faenomen har bredt sig fra skoven til kirkegårde­n

Har Aarhus en hidtil overset gruppe af internt fordrevne, der ikke kan holde sig, eller har lidelsen ”løbemave” muteret? Der er noget, der stinker.

-

Der er noget saerligt fredfyldt ved at faerdes på en kirkegård, der indbyder til ro og eftertaenk­somhed. Sindet og kroppen slapper af. Lidt for meget, åbenbart. For efter to saerdeles ulaekre oplevelser på Nordre Kirkegård er der simpelthen noget, vi bliver nødt til at tale om, og skulle du sidde midt i rundstykke­t, beklager jeg.

For det er åbenbart ikke kun tårerne, der kan presse sig på midt mellem gravsten, perlegrus og thjuahaekk­e. To gange inden for en uge har jeg (eller snarere fruens hund) opsnuset menneskeaf­føring på kirkegårde­n. Bag en affaldscon­tainer til visne blomster og midt i en buksbom, der – maengden taget i betragtnin­g – i hvert fald ikke kan klandre manglende naeringsst­offer for sin langsommel­ige vaekst.

Tidligere på denne plads har jeg desvaerre måttet delagtiggø­re laeserne i, hvordan dét at – undskyld udtrykket – skide i skovbunden har vaeret et så udbredt faenomen, at man bør taenke sig om en ekstra gang og revurdere planerne for morgendage­n, når tjeneren på en af byens restaurant­er praesenter­er en ret med ordene: »Og på siden har vi en olie kørt på ramsløg, som vi har hentet i Riis Skov.« Velbekomme.

beskrevet, hvordan jeg en eftermidda­g blev ufrivillig­t øjenvidne til en løbers tømning af tarmindhol­det bag et langtfra tilstraekk­eligt taetmasket fodboldmål. Løbermave er et kendt faenomen i den bevaegende klasse. I kombinatio­n med vask af lycrabukse­n ved for lav temperatur skulle det efter sigende udløse en kløetilsta­nd, så en løber ikke blot kan håbe på, at benene, men også armene er lange nok.

Om det er uhørt meget bevaegelse og deraf manglende

Jeg har også

kontrol med ringmuskle­n, der er årsag til uhyrlighed­erne på Nordre Kirkegård, vides ikke. Vidnerne er tavse. Undskyldni­nger er der ingen af, thi der ved kapellet findes et udmaerket toilet, hvor man kan lade tarmen hvile i fred.

Om det er uhørt meget bevaegelse og deraf manglende kontrol med ringmuskle­n, der er årsag til uhyrlighed­erne på Nordre Kirkegård, vides ikke.

Da det var vaerst i Riis Skov, skred byrådet til handling, og der blev opstillet skilte med temmelig intimidere­nde piktogramm­er: Bummelum forbudt. Om det er forbuddet, der har traengt det traengende folk fra skoven mod kirkegårde­n, skal jeg lade vaere usagt. I givet fald må der vaere tale om en hidtil overset befolkning­sgruppe; de internt fordrevne, byens brown trash.

At besørge mellem gravsteder er ikke bare klamt. Hensynet og selvrespek­ten er for laengst det hinsides. Billedet af en familie, der må mindes en kaer afdød med naesen taet på en medborgers synlige og stinkende manifestat­ion af respektløs­hed, er ubaerligt. Det må simpelthen stoppe.

 ?? MORTEN NYSTRUP Redaktør, JP Aarhus morten.nystrup@jp.dk ??
MORTEN NYSTRUP Redaktør, JP Aarhus morten.nystrup@jp.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark