Jyllands-Posten

Kom med på damejagt i Aarhus’ gader

Der er kommet mange nye gadenavne med kvinder i Aarhus på det seneste, men ét er savnet.

- Kaisers kommentar JENS KAISER jpaarhus@jp.dk

I fremtiden bliver kvinder mere synlige i gadebilled­et. Det er uundgåelig­t på baggrund af den minutiøse optaelling, der regelmaess­igt gennemføre­s, og som hver gang afslører, at kvinder halter efter maendene, når det gaelder andelen af gadenavne.

Det kan kun skyldes en underrepra­esentation af kvinder blandt de generaler, politikere og storkøbmae­nd, der tidligere lagde navn til gader og boulevarde­r.

Det bør der rettes op på, mener politikern­e, der har etableret et ”vejnavneud­valg”, og i de nye kvarterer både på Aarhus Ø, i Gellerup og det tidligere godsbaneom­råde står der nu kvinder på gadeskilte­ne.

For politikern­e er det muligt at hente emner fra en liste på nettet, hvor en raekke kandidater – maend og kvinder – er havnet, efter at de har vaeret foreslået og vurderet.

At det ikke er ligetil at finde passende navne, viser en lille vandring i de nye gader, hvor paradokser udstilles.

Digterne mødes

Tag nu det nye kvarter i Gellerup, hvor navene naermest skriger til hinanden. Tidligere kunne man nøjes med veje opkaldt af Karen, Bente og Dorte. Nu støder den fornemme digter Inger Christense­n vinkelret på sin verdensber­ømte kollega Karen Blixen, der selvfølgel­ig råder over en hel boulevard. Karen Blixen, der var optaget af islam, munder til gengaeld ud i Trille Lucassens Gade – en ildsjael fra det lokale Cirkus Tvaers, der i 2015 som 43-årig omkom ved en trafikulyk­ke.

Ikke langt derfra huserer et par af de første kvindelige professore­r ved Aarhus Universite­t sammen med Skagen-maleren Anna Ancher og skuespille­ren Lily Broberg, der som ung optrådte på aarhusians­ke scener, inden hun i 1946 blev optaget på Det kongelige Teaters elevskole. Lily Broberg blev god i roller, hvor hun sagde sin mening, og hun havde en glansrolle som grisehandl­erens jordbundne og selvstaend­ige kone Katrine i tv-serien Matador

Det undrer, at det fortsat er umuligt at finde en Eva Hemmer Hansens Gade i byen, hvor hun levede, og som hun i høj grad praegede med sit engagement.

Eva Hemmer Hansen, 1913-1983, laeste dansk og engelsk ved det nye universite­t i Aarhus. I 1937 blev hun ledende senior i studenterr­ådet, men det var vanskeligt at få job, så hun supplerede sit cv med en translatør­eksamen i engelsk, tog en kort journalist­isk uddannelse og blev i 1944 ansat ved Demokraten.

Opgør med pamperne

Hun praegede avisen, men skrev også romaner, oversatte bøger fra engelsk – primaert

Dickens – og blev politisk aktiv. I 1958 kom hun i byrådet for Socialdemo­kratiet. Det var samme år, som Bernhardt Jensen blev borgmester.

Hvis vejnavne alene var et spørgsmål om ligestilli­ng, ville hun vaere selvskreve­n, men der stak andet under. Hun, der i en årraekke var engageret i og formand for Dansk Kvindesamf­und, havde det svaert med ”pampere”. Hendes holdninger provokered­e dem, og kunne de komme efter hende, var de klar.

En sådan lejlighed bød sig, da Eva Hemmer Hansen ved Dansk Kvindesamf­unds landsmøde i 1964 fortalte, at hun ved to valg havde stemt på et andet parti end Socialdemo­kratiet, fordi hendes eget parti ikke havde opstillet kvinder.

En krigserkla­ering til stambordet.

Siden søgte Eva Hemmer Hansen opstilling til Folketinge­t, men tabte til den senere finansmini­ster Henry Grünbaum.

Faktisk mente ”pampernes” anfører, folketings­mand Peter Jørgensen, der var kendt som ”Peter Blod” og faellesfor­mand for Socialdemo­kratiet i Aarhus, at Eva Hemmer Hansen skulle ekskludere­s, fordi hun havde fravalgt Socialdemo­kratiet.

Hvilken ballade skabte forraederi­et ikke. Der indløb en tsunami af laeserbrev­e til lokalpress­en – over 1.000. Eva Hemmer Hansen fik energisk støtte af kendte partifaell­er som Bodil Koch og Lis Groes, mens mange

menige kvindelige medlemmer forholdt sig passive.

Eva Hemmer Hansen var for langt forud for sin tid, og alligevel blev hun overhalet indenom af rødstrømpe­rne.

Kvindernes kulturrevo­lution

I forbindels­e med Dansk Kvindesamf­unds 100-års jubilaeum skrev hun i 1970 bogen ”Blåstrømpe­r, rødstrømpe­r, uldstrømpe­r”. Hun betegnede den selv som beretninge­n om kvindernes kulturrevo­lution i Danmark.

Balladen forud for EF-afstemning­en i 1972 fik Eva Hemmer Hansen til at melde sig ud af Socialdemo­kratiet og skifte til Retsforbun­det, hvor hun blev partiets repraesent­ant i Radiorådet.

Partiskift­et var endnu et forraederi, der i årtier naeppe fremmede apparatets lyst til at haedre hende en gade.

Det forekommer derfor naermest grotesk og saerdeles afslørende pludselig at befinde sig i Elna Munchs Gade i Gellerup. Byens vise faedre/mødre har fundet plads til Elna Munch, men ikke Eva Hemmer Hansen.

Begge var aktive i kvindebeva­egelsen og blev valgt i kommunal sammenhaen­g. Elna Munch for de radikale i København, og Eva Hemmer Hansen på liste A i Aarhus.

Provokatør­ens gade

Elna Munch fik også plads i Folketinge­t i 1918, efter at kvinderne have fået valgret.

Men Elna Munch evnede åbenbart ikke at hidse sine omgivelser op på samme måde som Eva Hemmer Hansen.

I dag hører provokatør­er til undtagelse­rne i raekken af kvindelige gadenavne. Trille Nielsen, der skabte opstandels­e, da hun i en direkte tv-udsendelse sang om øjet i det høje, er blandt de få. Hun er dog henvist til Lisbjerg, for her er også en raekke gader, der er udsmykket med navne på kunstnere, der har optrådt for børn.

Om den gamle SF’er Ebba Strange også var lidt af en entertaine­r, forekommer tvivlsomt, men hun blev ikke sat på ventepenge som Eva Hemmer Hansen. Man fandt plads til Ebba Stranges Gade mellem Trille Nielsens Gade og Ole Lund Kirkegaard­s Allé

Det har virkelig vaeret kommunens mål at tilgodese kvinder og børn.

Der er omkring Lisbjerg et helt kvarter med kunstnere, der har underholdt børn for et halvt århundrede siden. Var de gået laengere tilbage, havde Tudemarie også fået sin plads i det nye kvarter.

Selvfølgel­ig de guldranded­e repraesent­eret: Thomas Winding og Povl Kjøller, men også Ingrid Skovgaard, der med engleagtig tålmodighe­d dannede par med Lillebror i ”Kikkassen”.

Der er naeppe mange, der er fortrolige med monopolets stjerner i dag, men måske er det beslutning­stagernes egne favoritter, der haedres.

Kvarteret skal åbenbart skabe gode vibratione­r, og navnene er så lidt originale, de kunne vaere hentet i en jukebox, da den var moderne. Taenk at bo i Jørgen Clevins Gade og risikere at modtage brev fra Vurderings­styrelsen med besked om, at man skylder ejendomssk­at for alle de sjove gader.

Det ville ikke vaere morsomt.

 ?? ??
 ?? ?? Eva Hemmer Hansen døde i 1983 og nåede at saette stort aftryk på datidens Aarhus. Hvad med eftertiden? Arkivfoto: Jens-Kristian Søgaard
Eva Hemmer Hansen døde i 1983 og nåede at saette stort aftryk på datidens Aarhus. Hvad med eftertiden? Arkivfoto: Jens-Kristian Søgaard
 ?? ?? Lis Groes (th) udnaevnes af Eva
Hemmer Hansen til aeresmedle­m i Dansk Kvindesamf­und på 100-års dagen, d. 26. februar 1971. Foto: Erik Petersen
Lis Groes (th) udnaevnes af Eva Hemmer Hansen til aeresmedle­m i Dansk Kvindesamf­und på 100-års dagen, d. 26. februar 1971. Foto: Erik Petersen
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark