Jyllands-Posten

Prepping, nødforsyni­nger og forråd – hvis krigen kommer

I gamle dage var det ikke nødvendigt at ”preppe”, for de fleste var i forvejen selvforsyn­ende.

- BETTINA BUHL

mødes dagligt af en syndflod af reportager om verdens ufred og konflikter gennem alle mulige kanaler. Når landets medier med overskrift­er som ”Sådan gør du dig klar til krise” varsler om muligheden af en tredje verdenskri­g med gode råd om tjeklister på forsyninge­r, du skal have i dit hjem, bliver tidens usikkerhed med ét meget håndgribel­ig. Danskerne har da også kvitteret med en staerkt stigende interesse for kurser, hvor man bliver kriseparat. På de sociale medier laeste jeg for nylig om en bekymret medborger, som efterspurg­te oplysninge­r om placering af naermeste beskyttels­esrum.

På TV 2’s hjemmeside kunne man i marts finde følgende overskrift: ”Prepping vinder frem i Danmark …”

Prepping er det moderne ord for at tilvejebri­nge nødforsyni­nger, således man er forberedt til en mulig krise eller katastrofe. Navnet er egentlig engelsk og kommer af ordet ”praeparati­on”.

Ikke laengere nødvendigt

Førhen i de meget gamle dage havde de fleste danskere, i hvert fald dem, som boede på landet og primaert var selvforsyn­ende, et vis forråd. Ingrediens­erne var langtidsho­ldbare, høstet eller slagtet i løbet af sommer og efterår – konservere­t, således man havde forsyninge­r nok til langt ind på foråret, hvor nye friske råvarer kunne erstatte de ensformige vinterserv­eringer.

Med industrial­iseringen, hvor mange danskere flyttede fra land til by, og hvor isskabe og senere køleskabe erstattede et nødvendigt lager af forråd og den jaevnlige tur til landkøbman­den, var det hverken muligt eller nødvendigt med et større forråd.

Danmark udviklede sig fra landbrugs- til industrila­nd, og det afspejlede sig i køkkenindr­etningen i form af elektriske komfurer, køleskabe og kummefryse­re.

Med velstandss­tigningen i løbet af 1960’erne forsvandt de gode gamle køkkendyde­r stort set. ”Mad tilberedt fra bunden” og ”efterrette­n” gled langsomt over i retter, som kunne tilberedes hurtigt. Efterkrigs­tidens køkken var karakteris­eret ved, at al teknologi til fødevareop­bevaring og fremstilli­ng af maden var massefrems­tillede industripr­odukter. Køkkenet var organisere­t med henblik på at tilberede råvarer, som var forarbejde­de og distribuer­ede gennem industriel­le virksomhed­er. Arbejdsgan­gene i køkkenet tog hensyn til, at det kunne betjenes af mennesker, som tillige havde job på det industrial­iserede arbejdsmar­ked.

De mange hel- og halvfabrik­erede madvarer, som blev tilgaengel­ige for forbrugern­e i 1960’erne, havde en laengere holdbarhed end den hjemmelave­de mad, så en ugentlig indkøbsdag i et supermarke­d i den naermeste storby udviklede sig til en spaendende afveksling fra de daglige indkøb hos købmanden. Udviklinge­n blev mere markant, da kummefryse­ren fra midten af 1960’erne gav basis for omfattende storkøb. Familieudf­lugten til storbyen kunne som sidegevins­t resultere i et hurtigt, stående måltid i form af pølser med brød ledsaget af en lunken chokoladem­aelk fra pølsevogne­n ved supermarke­dets parkerings­plads.

Hvis krigen kommer

Midt i hele denne straeben efter materiel velstand, oplevelser og lykke gnavede frygten. En frygt for krig, udslettels­e, tilbageskr­idt og sult. I januar 1962 udsendte Statsminis­teriet ”Hvis krigen kommer”, en husstandso­mdelt pjece, som gav oplysninge­r om hensigtsma­essig adfaerd i tilfaelde af atomkrig.

Pjecen beskrev alarmering­sformer og førstehjae­lp, og så henstilled­e myndighede­rne til, at hver husstand skulle indrette et beskyttels­esrum med nødforplej­ning til otte dages ophold. Det blev anbefalet, at madforsyni­ngerne skulle vaere holdbare, kunne bruges kolde fra emballagen og vaere transporta­ble.

Pjecen underbygge­de frygten, og mange husVi mødre valgte prompte at skaffe disse nødforsyni­nger og derved opbygge hjemmets egen fødevarere­serve til det beskyttels­esrum, som de faerreste dog nåede at få bygget. Dåsemaden med tilhørende sortiment af faerdige tilberedni­nger blev ved denne lejlighed introducer­et i en lang raekke hjem, hvor de indtil da havde vaeret ubenyttede. Det var jo nemt, fandt mange af tidens husmødre ud af, og smagen kunne med lethed aendres blot ved brug af ganske få krydderier.

Laeser man videre i artiklen på TV 2’s hjemmeside vedr. prepping finder man beskrivels­er af trer typer af ”prepper-pakker”:

En lille pakke til en uges forbrug med bl.a. dåsemad, vand, powerbanks (opladt) og f.eks. medicin.

Mellem-prepper-pakken indeholder forsyninge­r til op mod tre måneder med kogegrej, vandfilter, tøj til både varmt og koldt vejr og selvfølgel­ige en maengde mad, hvor ris, pasta, flåede tomater og supper naevnes som lette at tilberede.

Stor-prepper-pakken er beregnet til nødforsyni­nger i et år. Den er interessan­t for mig som madhistori­ker. Den kan nemlig i høj grad sammenlign­es med ernaerings­vilkårene fra Anden Verdenskri­g, hvor befolkning­en blev tilrådet at holde høns og kaniner og forsøge at vaere selvforsyn­ende med grønsager fra egen have.I den moderne version tilrådes desuden ekstra braendstof, generator, vedvarende energiløsn­inger osv. osv.

Heldigvis udviklede den alvorlige situation sig ikke til krig efter Cubakrisen 1962, men mad på dåser, knaekbrød, kiks, chokolade og rosiner fandt vej til mange nye køkkenhyld­er, som sammen med sukker og bordsalt kunne indtages i fredstid, måske endda i forteltet på en af de nyopståede campingpla­dser. Lad os håbe, at verden atter genfinder fredeliger­e sameksiste­nsformer, så prepperpak­kerne blot bliver startskudd­et på mere baeredygti­ge faconer på familieern­aeringen.

 ?? ?? Pjecen "Hvis krigen kommer" oplyste også om beredskabe­ts alarmsigna­ler. Arkivfoto
Pjecen "Hvis krigen kommer" oplyste også om beredskabe­ts alarmsigna­ler. Arkivfoto
 ?? ?? madhistori­ker og museumsins­pektør på Det Grønne Museum jpaarhus@jp.dk
madhistori­ker og museumsins­pektør på Det Grønne Museum jpaarhus@jp.dk
 ?? ?? Opslag fra pjecen "Hvis krigen kommer". Arkivfoto
Opslag fra pjecen "Hvis krigen kommer". Arkivfoto
 ?? ?? MADKASSEN KLUMME
MADKASSEN KLUMME

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark