Jyllands-Posten

I Lisbjerg fandt man en kilde til at forstå Middelalde­ren

I dag kendes Lisbjerg på nye boligområd­er og et kraftvarme­vaerk. I fordums tid var området et kirkeligt, politisk og kulturelt samlingspu­nkt.

- AARHUS STADSARKIV jpaarhus@jp.dk

I dag er Lisbjerg en mindre forstad til Aarhus, men engang var den hjemsted for en af vikingetid­ens stormaend. En ny udstilling, udviklet af Bystrategi, Teknik og Miljø, tager dig med på rejsen fra Lisbjergs aeldste historie som en lille vandreland­sby helt op til i dag med det store forbraendi­ngsvaerk.

De tidligste spor

Lisbjergs historie straekker sig tilbage ca. 5.400 år f.Kr., hvor jaeger-samlerbopl­adser praegede landskabet. Gennem årtusinder har mennesker bevaeget sig gennem området, udnyttet dets ressourcer og tilpasset sig naturens luner. Stenalderb­opladser blev til “vandreland­sbyer”, der blev flyttet rundt efter jagtmarker og frugtbar jord. Lisbjergs tidligste samlingspu­nkt var dermed mobilt som et resultat af naturens krav og muligheder.

Efterhånde­n var det dog ikke kun naturen, der formede Lisbjerg. I vikingetid­en trådte en stormand frem som landsbyens centrale skikkelse. Omkranset af en stor gård og et imponerend­e palisadehe­gn herskede stormanden over Lisbjerg og samlede arbejdskra­ft, kapital og militaer styrke. Lisbjerg blev et magtcentru­m, hvor stormanden­s kompleks gav landsbyen noget, vi i dag kan kalde en identitet og sammenhaen­gskraft.

Med kristendom­mens indtog aendrede Lisbjerg sig igen. En traekirke rejste sig, og senere blev den afløst af en stenkirke, der markerede Lisbjergs tilslutnin­g til kristendom­men og dens position som en betydnings­fuld landsby. Kirken blev ikke blot et religiøst, men også et politisk og kulturelt samlingspu­nkt, hvor magten blev underbygge­t med praegtige kunstvaerk­er såsom den gyldne altertavle.

Fra mondaen til ordinaer

Tiden med stormaend og magtcentre rundt om kirken blev afløst af nye tider. Der voksede byer frem, og inde i

Aarhus skød en maegtig domkirke op. Fra omkring år 1200 lå den ved sin nuvaerende plads ved Store Torv. Lisbjerg blev på den måde en ordinaer landsby i et stadigt mere centralise­ret kongerige.

Derfra blev landbruget til det, man samlede sig om i Lisbjerg. I landsbyen organisere­de man hverdagen ud fra det såkaldte landsbyfae­llesskab. Med en faelles organiseri­ng af arbejdet og ejerskabet af markerne blev der skabt en stor sammenhaen­gskraft og et gennemgåen­de faellesska­b blandt landsbyens indbyggere. Forten, den grønne plads i midten af landsbyen, blev til det nye samlingspu­nkt for byen, hvor tilvaerels­en uden for kirkens rammer blev administre­ret og udlevet.

Overgang

Landsbyfae­llesskabet medførte en hidtil uset stabilitet. Livet på landet aendrede sig nu ganske langsomt sammenlign­et med vore tider. Generation­er erstattede hinanden, og kun meget få nye tiltag blev implemente­ret i perioden 1500-1750.

Men selv ikke de mest solide faellesska­ber er immune over for forandring. Mod slutningen af 1700-tallet blev landsbyfae­llesskaber­ne efterhånde­n for ineffektiv­e sammenlign­et med udlandet. Nye tanker og viden strømmede til om såvel frihed, lighed og broderskab som nye, mere effektive landbrugst­eknologier. I det lys blev en raekke frigørende landborefo­rmer gennemført i slutningen af 1700-tallet, og landsbyfae­llesskabet blev afløst af et mere individuel­t, men effektivt landbrug.

Gårdene i Lisbjerg blev på den måde større og mere selvstaend­ige enheder, og deres marker blev samlet ud fra de enkelte gårde. Hvor jorden før var samlet i små forskellig­e lodder, blev jorden nu centralise­ret ud fra den enkelte gård, der selvstaend­igt dyrkede og ejede arealet.

 ?? ?? Det Gyldne Alter fra Lisbjerg kirke tjener som et varigt symbol på Lisbjergs betydnings­fulde forhistori­e. Det gyldne alter er i dag en kilde til forståelse­n af Middelalde­rens tankeverde­n og kan ses på Nationalmu­seet. Foto: John Lee/Nationalmu­seet.
Det Gyldne Alter fra Lisbjerg kirke tjener som et varigt symbol på Lisbjergs betydnings­fulde forhistori­e. Det gyldne alter er i dag en kilde til forståelse­n af Middelalde­rens tankeverde­n og kan ses på Nationalmu­seet. Foto: John Lee/Nationalmu­seet.
 ?? ?? Kort over Lisbjerg fra perioden 1816-1856. Her fornemmes tydeligt de nye markskel som følge af landborefo­rmen. Kilde: Styrelsen for Dataforsyn­ing og Infrastruk­tur, Historiske kort
Kort over Lisbjerg fra perioden 1816-1856. Her fornemmes tydeligt de nye markskel som følge af landborefo­rmen. Kilde: Styrelsen for Dataforsyn­ing og Infrastruk­tur, Historiske kort

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark