Jyllands-Posten

Magtens Juveler på Rosenholm Slot

Slottet slår dørene op til en saerudstil­ling, som Jim Lyngvild står bag.

-

Sommeren på Djursland bliver i år ekstraordi­naer smuk, når Magtens Juveler udstilles i slottets kaeldre på Rosenholm Slot, skriver slottet i en pressemedd­elelse.

Igennem de sidste tre år har 24 guldsmede vaeret fuldtidsbe­skaeftiget med at genskabe flere end 50 mestervaer­ker – primaert kopier af kronjuvele­r, som dels er blevet solgt, stjålet eller ødelagt, fra isaer Rusland og Frankrig.

Alle smykkerne er genskabt ned til mindste detalje på baggrund af gamle sort/hvid fotografie­r og malerier.

Jim Lyngvild har udover smykkerne syet kjoler. I hver sin setting har ”dronninger­ne poseret” for Lyngvilds kamera, og de store billeder er endeligt vaevet som gobeliner. I ”Magtens Juveler” kan man møde både ”dronninger­ne”, smykkerne og kjolerne, og samtidig blive klogere på smykkernes skaebne.

Og idémanden og kunstneren bag glaeder sig til at ”Magtens Juveler” slår dørene op på Rosenholm Slot.

»Jeg har altid elsket smykker og ting, der glimtede, og med historien om Zarens Juveler, der kostede både blod og liv, og den russiske revolution med guillotine­r og mord, ja, så var cocktailen for en rigtig god fortaellin­g vakt hos lille Jim. Derfor var det også med baevende hjerte, at jeg satte gang i produktion­en af ”de tabte kronjuvele­r”, der kun kendes fra malerier og fotografie­r. Hele eventyret med at genskabe så kostbare genstande, er som en drøm der er gået i opfyldelse – en drøm, som jeg er meget stolt af at ha’ vaeret med til at få bragt til live igen,« siger Jim Lyngvild.

Udstilling­en er åben for alle på udvalgte dage fra 16. maj.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark